Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dieta lekkostrawna – charakterystyka, zasady i jadłospis

Dieta lekkostrawna – charakterystyka, zasady i jadłospis
Dieta lekkostrawna to jeden z najbardziej znanych systemów żywieniowych w dietetyce oraz medycynie. Dieta ta jest określana jako profilaktyczna i prozdrowotna w wielu przypadłościach. Najczęściej jest polecana przez gastrologów w wielu przypadłościach żołądkowo-jelitowych. Z pewnością może się też sprawdzić na co dzień.

Dieta lekkostrawna – definicja i charakterystyka

Dieta ubogoresztkowa, bo tak też się nazywa system diety lekkostrawnej to sposób żywienia oparty o odpowiednie techniki kulinarne i produkty spożywcze zawierające małe ilości błonnika oraz tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.

Techniki kulinarne, które reprezentują lekkostrawne podejście do diety to:

  • duszenie,
  • gotowanie,
  • pieczenie bez tłuszczu,
  • gotowanie na parze.

Główne wskazania kliniczne do diety lekkostrawnej:

  • czas po zabiegach operacyjnych oraz przed nimi,
  • osoby starsze,
  • w ostrych stanach zapalnych,
  • przy problemach żołądkowo-jelitowych (np. refluks),
  • nowotwory.

Skąd rosnąca popularność diety lekkostrawnej?

Na co dzień dieta lekkostrawna może być stosowana raczej wśród osób mających problemy z prawidłowym funkcjonowaniem układu enzymatycznego. Szerząca się plaga wzdęć, niestrawności, zespołu jelita drażliwego i pokrewnych, sprawia, że system diety lekkostrawnej znajduje coraz szersze poparcie wśród osób chcących zadbać o swoje zdrowie.

W praktyce dieta lekkostrawna może być także przydatna u osób chcących rozbudować masę mięśniową. Potrzeby większego spożycia kalorii mogą być ciężkie do zrealizowania przy większej podaży błonnika pokarmowego, który naturalnie występuje w większych ilościach przy wyższym spożyciu niskoprzetworzonej żywności. Dieta lekkostrawna lub jej niewielki akcent w zbilansowanym żywieniu może być w tej sytuacji niezwykle pomocny.

Dieta lekkostrawna – proporcje makroskładników

Dieta ubogoresztkowa wymaga odpowiedniej kompozycji makroskładników żywieniowych. Najważniejszym elementem w tej diecie jest limitacja spożycia tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, modyfikacja obróbki termicznej pożywienia oraz limitacja spożycia błonnika do ok. 25 g/dzień.

Dzienna ilość posiłków powinna w tej diecie oscylować w granicy 3-5 posiłków w równych odstępach czasu.

Oto jak przedstawia się charakterystyczny rozkład makroskładników na diecie lekkostrawnej:

  • białko: ok. 10-15%,
  • tłuszcze: 25%,
  • węglowodany: 55-65%.

Dieta lekkostrawna – przykładowy dzień jadłospisu

Śniadanie – Deser z kaszy manny i odżywki białkowej

Deser z kaszy manny i odżywki białkowej


Lista składników:

  • kasza manna,
  • truskawki,
  • wiórki kokosowe,
  • odżywka białkowa.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody (około 100 ml na 50 g kaszy) ciągle mieszając.
  2. Dodajemy odżywkę białkową, wiórki kokosowe i truskawki.
  3. Zgarniamy z garnka do miseczki i czekamy aż struktura zrobi się bardziej twarda.
  4. Możemy włożyć do lodówki i zjeść na zimno.

Drugie śniadanie – Chleb pszenny z twarożkiem z miodem

Chleb pszenny z twarożkiem z miodem


Lista składników:

  • twaróg chudy,
  • masło ekstra,
  • chleb pszenny,
  • miód pszczeli.

Sposób przygotowania:

  1. Chleb smarujemy masłem.
  2. Kromki obkładamy twarożkiem i miodem.

Obiad – Zupa krem z dyni z ryżem

Zupa krem z dyni z ryżem


Lista składników:

  • mleko 2%,
  • dynia,
  • ryż jaśminowy.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka z wodą lub bulionem wrzucamy dynie (może być mrożona).
  2. Przyprawiamy ulubionymi ziołami (proponujemy curry, kurkuma i zioła prowansalskie) i gotujmy do miękkości.
  3. Dodajemy odrobinę mleka i miksujmy blenderem.
  4. Podajemy z ryżem.

Kolacja – Naleśniki z twarogiem i borówkami

Naleśniki z twarogiem i borówkami


Lista składników:

  • twaróg chudy,
  • jajo kurze całe,
  • oliwa z oliwek,
  • miód pszczeli,
  • jogurt grecki,
  • borówki,
  • mąka gryczana.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka i mąkę gryczaną wkładamy do pojemnika.
  2. Dodajemy trochę soli i ewentualnie wody, aby było łatwiej wymieszać całość.
  3. Miksujemy do czasu uzyskania konsystencji ciasta.
  4. Smażymy na rozgrzanej patelni wysmarowanej oliwą z oliwek, nalewając cienką warstwę ciasta.
  5. Po 2-3 minutach przekręcamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około minutę.
  6. Twaróg mieszamy z miodem, jogurtem greckim i borówkami.
  7. Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy.

Chcesz zobaczyć więcej przykładowych posiłków z diety zbilansowanej? Znajdziesz je tutaj.

Podsumowanie

Jeśli odpowiada Ci ten model żywieniowy i chciałbyś go wypróbować, nasi dietetycy dopasują go do Twoich potrzeb i celu, żeby przynosił Ci jak najwięcej zdrowia i jak najlepsze efekty w redukcji tkanki tłuszczowej lub w przyroście masy mięśniowej.
 

Dieta lekkostrawna

Zapraszamy do zapoznania się z naszą autorską dietą przygotowaną przez znakomitych dietetyków: https://potreningu.pl/plany/dieta-lekkostrawna

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.