BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dieta semiwegetariańska – charakterystyka, zasady i jadłospis

Dieta semiwegetariańska – charakterystyka, zasady i jadłospis
Pod pojęciem diety semiwegetariańskiej kryje się bardzo popularny ostatnio system żywieniowy nazywający się inaczej fleksitarianizmem. Jest to zyskujący na popularności sposób odżywiania polegający na łączeniu produktów roślinnych z okazjonalnym uczestnictwem produktów odzwierzęcych. Wysoka uniwersalność i profilaktyczny charakter diety sprawiają, że jest ona korzystna nie tylko dla zdrowia, ale także dla klimatu.

Dieta semiwegetariańska – definicja i charakterystyka

Dieta semiwegetariańska, czyli inaczej fleksitarianizm to sposób żywienia polegający na łączeniu w odpowiednim udziale produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Eliminacji podlegają tłuste mięsa, w tym w szczególności czerwone mięso. Drób i nabiał są jak najbardziej dopuszczalne. Osoby decydujące się podążać dietą fleksitariańską najczęściej podpierają swoją decyzję aspektami etycznymi, aczkolwiek nie zawsze jest to zasadą. Dieta fleksitariańska jak sama nazwa wskazuje, jest bardzo uniwersalnym systemem żywieniowym pozwalającym na duże możliwości modyfikacji swojego menu.

To, co charakteryzuje fleksitarianizm to niewątpliwie aspekt profilaktyczny tej diety, możliwość kształtowania długoterminowego zdrowia dzięki zdrowym nawykom żywieniowym, a także możliwość zadbania o swoją sylwetkę.

Odchudzanie i budowanie sportowej sylwetki

Dieta semiwegetariańska umożliwia zarówno odchudzanie, jak i budowanie masy mięśniowej z kształtowaniem sylwetki Wiele zależy w tym wypadku od indywidualnych celów i założeń danej osoby, w tym od dziennego spożycia kalorii.

Dieta semiwegetariańska zawiera masę składników odżywczych i w pełni realizuje zapotrzebowanie na praktycznie wszystkie makro i mikroelementy niezbędne dla naszego ciała. Dieta ta nie podlega szczególnym restrykcjom żywieniowym oprócz eliminacji z menu czerwonego mięsa. Okazuje się, że w przypadku osób zainteresowanych przejściem na żywienie roślinne, fleksitarianizm stanowi idealny pomost w celu stopniowego przyzwyczajania organizmu do limitacji spożycia mięsa i niektórych produktów odzwierzęcych.

Prozdrowotny charakter diety

Na podkreślenie zasługuje wysoce prozdrowotny charakter tej diety. Dzięki niej można skutecznie kontrolować spożycie kalorii, co pozwala na redukcję masy ciała oraz tkanki tłuszczowej i nie tylko, można także zredukować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz usprawnić pracę układu enzymatycznego i pokarmowego. Fleksitarianizm jest przyjazny florze bakteryjnej i przyczynia się do jej rozwoju, co korzystnie przekłada się na samopoczucie i redukcję stanów zapalnych. Wysoka zawartość antyoksydantów i kwasów tłuszczowych Omega-3 sprawia, że dieta semiwegetariańska stanowi świetne wsparcie w codziennej profilaktyce zdrowotnej.

Dodatkowo ogromną zaletą tej diety jest możliwość jej dowolnej modyfikacji w zależności od dyspozycji czasem. Posiłki na tej diecie mogą być szybkie i "skuteczne" w działaniu. Pozwala to na praktykowanie zasad zdrowego stylu życia nawet w biegu, co jest niezmiernie ważne w dzisiejszych czasach.

Proponowana ilość posiłków w trakcie dnia powinna wynosić około 4-5 dań, jednakże nie jest to sztywna zasada. Dużo zależy od wcześniej wspomnianej dyspozycji czasem.

Dieta semiwegetariańska – rozkład makroskładników

Podążając za dieta fleksitariańską nietrudno zauważyć, że dużo jej zasad jest podobnych wobec diety zbilansowanej. Głównym aspektem, jaki odróżnia te systemy żywieniowe to limitacja spożycia mięsa, jednakże ze względu na uniwersalny charakter diety, może być z powodzeniem stosowana praktycznie u każdej osoby.

Proponowany rozkład makroskładników wygląda następująco:

  • białko: 15-20%,
  • tłuszcze: 25-30%,
  • węglowodany: 50-60%.

Dieta semiwegetariańska – przykładowy dzień jadłospisu

Śniadanie – Grahamka z żółtym serem, szynką, jajkiem i pomidorki koktajlowe

Grahamka z żółtym serem, szynką, jajkiem i pomidorki koktajlowe


Lista składników:

  • jajo kurze całe,
  • szynka z piersi kurczaka,
  • bułka grahamka,
  • pomidory koktajlowe,
  • ser żółty.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy tak, jak lubimy.
  2. Pieczywo obkładamy serem i szynką.
  3. Jajko możemy również pokroić na kanapkę lub zjeść je oddzielnie.
  4. Przyprawiamy wedle uznania.
  5. Spożywamy dodatkowo pomidorki koktajlowe.

Drugie śniadanie – Budyń jaglany na mleku sojowym z bananem i masłem orzechowym

Budyń jaglany na mleku sojowym z bananem i masłem orzechowym


Lista składników:

  • kasza jaglana,
  • banan,
  • napój sojowy waniliowy,
  • masło orzechowe z nerkowców.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać na sicie w ciepłej wodzie.
  2. Następnie włożyć do rondelka i zalać połową porcji mleka i ewentualnie 1/4 szklanki wody, jeżeli będzie za sucha.
  3. Gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy (około 15 minut).
  4. Miękką kaszę włożyć do pojemnika blendera, dodać resztę mleka, owoce oraz masło orzechowe.
  5. Zmiksować na idealnie gładki mus (minimum 2 minuty miksowania).
  6. Można dosłodzić sosem zero lub słodzikiem.

Obiad – Pieczony morszczuk z ryżem i fasolką szparagową

Pieczony morszczuk z ryżem i fasolką szparagową


Lista składników:

  • morszczuk,
  • oliwa z oliwek,
  • ryż brązowy,
  • fasolka szparagowa (mrożona),
  • cytryna.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z morszczuka należy odmrozić wrzucając go do miseczki z wodą. Jeśli udało nam się kupić świeżą rybę - pomijamy ten krok :)
  2. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Pieczemy w piekarniku, wcześniej rozgrzanym do 180°C.
  4. Żeby ryba się nie przykleiła, wcześniej kładziemy ją na folii aluminiowej i nacieramy 5 ml oliwy z oliwek.
  5. Pieczemy około 10-15 minut, sprawdzając po 7-8 minutach czy jest miękka, oraz czy nie przywiera do folii.
  6. Mrożoną fasolkę gotujemy w osolonej wodzie (wrzątku) 10-15 minut.
  7. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu (w osolonej wodzie, nie doprowadzając do rozgotowania).
  8. Gotowe danie polewamy 10 ml oliwy z oliwek i skrapiamy rybę odrobiną soku z cytryny.

Kolacja – Migdały, banan i serek wiejski

Migdały, banan i serek wiejski


Lista składników:

  • serek wiejski,
  • banan,
  • migdały.

Sposób przygotowania:

  1. Każdy ze składników zjeść osobno.

Chcesz zobaczyć więcej przykładowych posiłków z diety zbilansowanej? Znajdziesz je tutaj.

Podsumowanie

Jeśli odpowiada Ci ten model żywieniowy i chciałbyś go wypróbować, nasi dietetycy dopasują go do Twoich potrzeb i celu, żeby przynosił Ci jak najwięcej zdrowia i jak najlepsze efekty w redukcji tkanki tłuszczowej lub w przyroście masy mięśniowej.
 

Dieta semiwegetarianska

Zapraszamy do zapoznania się z naszą autorską dietą przygotowaną przez znakomitych dietetyków: https://potreningu.pl/plany/dieta-semiwegetarianska

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.