Promocja z okazji pierwszego dnia lata! Ceny wszystkich planów -25% z kodem "FITLATO" Skorzystaj z promocji

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Diety antycukrzycowe. Cukrzyca nie pojawia się znikąd!

Diety antycukrzycowe. Cukrzyca nie pojawia się znikąd!
W ostatnich latach modne stało się zwalczanie cukrzycy. Nie powinno to dziwić, gdyż jest to choroba, która generuje koszty liczone w miliardach dolarów w USA, zabija setki tysięcy ludzi, a wynika w największej mierze ze złego trybu życia, dostarczania nadmiaru energii (potocznie: obżerania się), utrzymywania zasobów podskórnej i wisceralnej tkanki tłuszczowej, braku aktywności fizycznej. Tak, na cukrzycę pracujesz każdego dnia. Ona nie pojawia się znikąd!

Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca szacowane na 174 miliardów dolarów rocznie.

Czy mam cukrzycę lub stan przedcukrzycowy?

Jeśli:

  • stężenie glukozy na czczo wynosi 100–125 mg/dl (5,6–6,9 mmol/l),
  • glikozylowana hemoglobina (HbA1c) jest większa lub równa 6.5%,
  • stężenie glukozy we krwi podczas testu tolerancji glukozy (OGTT) po 2 h przekracza 140 mg/dL,

to masz powody do zmartwienia!

Czy dieta VLCKD może pomóc w walce z cukrzycą?

Diety ketogeniczny polegają na ograniczaniu węglowodanów do 30-50 g dziennie. Najwięcej dostarcza się tłuszczów, umiarkowaną ilość protein i bardzo mało węglowodanów. Nadaje się bardzo dobrze do redukcji tkanki tłuszczowej, niekoniecznie do „budowania masy”. W diecie obliczonej na 2000 kcal dziennie dostarczane jest 20-50 g węglowodanów dziennie.

Rozkład makroskładników w "standardowej" diecie ketogenicznej:

  • 30%-35% białka,
  • 5%-10% węglowodanów,
  • 55%-60% tłuszczu.

W diecie VLCKD ( niskokaloryczna dieta ketogeniczna) spotyka się następujące proporcje makroskładników:

  • 15%-25% białek,
  • 5%-10% węglowodanów,
  • 65%-80% tłuszczu.

W jednym z badań opublikowanym w lipcu 2019 r., pacjentom z cukrzycą typu II zaproponowano dietę VLCKD. Wiek uczestników wynosił średnio 56. Na początku masa pacjentów wynosiła średnio 104 kg. Stężenie glukozy na czczo 170,06 mg / dL (, a hemoglobina glikowana wynosiła 7,33 ± 1,13% (57,06 ± 13,00 mmol / L).

Średni dzienny udział  makroskładników i mikroelementów:

  • 5–10% węglowodanów (<25 g / dzień) pochodzących głównie z warzyw,
  • 60–70% białek, głównie z suplementu białkowego i minimalnie z warzyw,
  • 25–30% tłuszczów wyłącznie z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Podawano ilość warzyw równą 600 g dziennie, wyłącznie z nieskrobiowych warzyw gotowanych i surowych, podzielonych na 2 lub 3 porcje w ciągu dnia. Dodatkowo 20 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dziennie. Spożywano co najmniej 2 l wody mineralnej dziennie. Średnia kaloryczność diety VLCKD wynosiła między 450–600 kcal dziennie dla kobiet i 650–800 kcal dziennie dla mężczyzn.

Pacjenci dostarczali około 2 g protein na kg beztłuszczowej masy ciała, w postaci suplementu diety WPC.

Z 20 osób biorących udział w badaniu:

  • 8 stosowało dietę,
  • 15 metforminę 
  • 5 pochodne sulfonylomocznika
  • 10 insulinę
  • 15 leki przeciwnadciśnieniowe,
  • 18 statyny 

Wyniki:

Waga ciała zmniejszyła się średnio z 104 kg do 89.07, odnotowano spadek ~12 cm w pasie, stracono ~8 kg tkanki tłuszczowej, stracono 2.45 kg mięśni.

Komentarz: wyniki są wręcz niewiarygodne. Po 8 tygodniach stosowania diety VLCKD unormowało się stężenie glukozy. Odnotowano drastyczny spadek glikozylowanej (glikowanej) hemoglobiny, kolosalny spadek stężenia insuliny, poprawę wskaźnika HOMA, na dodatek silny spadek AST/ALT (może świadczyć o stanie wątroby) i spadek kreatyniny (stan nerek).

Czy jest możliwe pozbywanie się 1 kg tłuszczu tygodniowo?

Tak, bo były to osoby chorobliwie otyłe, ważące ponad 100 kg, na dodatek dostarczające ledwie 450–600 kcal dziennie (kobiety) i 650–800 kcal dziennie (mężczyźni). Nie uważam, by taki rodzaj diety był właściwy, podaż energii była zbyt mała. Badani zapłacili za to utratą 2,45 kg mięśnie na każde 8 kg tłuszczu, czyli na 10,45 utraconych kg, 23.44% stanowiły mięśnie, a 76.56% tkanka tłuszczowa.

Wg innych badań, w przypadku cukrzycy skuteczna jest dieta VLCD.

11 osób z cukrzycą typu II w wieku średnio 49.5  lat, BMI 33.6kg/m2 badano przed, w trakcie i po 8 tygodniach diety niskoenergetycznej (600 kcal dziennie).

Wnioski: dieta o bardzo niskiej podaży energii znormalizowała pracę komórek beta w trzustce, jak i wątrobową wrażliwość insulinową. Dodatkowo podobna dieta spowodowała zmniejszenie stłuszczenia wątroby i trzustki. Wydaje się więc, iż odpowiednia dieta jest w stanie odwrócić negatywne procesy zachodzące przy cukrzycy typu II.

Podsumowanie

Wydaje się, iż dieta bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany, przyczynia się do znacznej poprawy stanu zdrowia osób chorych na cukrzycę. Podobne są rezultaty badań, w których zastosowano diety o niskiej podaży energii (niekoniecznie bogate w tłuszcze i ketogeniczne). Stosowanie diet o bardzo małej zawartości węglowodanów (VLCKD) może być pomocne w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (ang. NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease).

Czy należy stosować taką dietę w cukrzycy?

Na razie istnieje wiele badań, jednak nie jest to oficjalna, zatwierdzona metoda postępowania w przypadku cukrzycy typu II. Proszę nie “atakować” lekarzy, bo bazują oni na EBM, medycynie opartej na dowodach. Trzeba czasem dziesiątek lat, by zmienić np. dotychczasowe, oficjalne zasady postępowania dietetycznego w cukrzycy.

 

Źródła: Lorenzo Romano,1 Marco Marchetti,1,2 Paola Gualtieri,2,* Laura Di Renzo,2 Meriann Belcastro,3 Gemma Lou De Santis,1 Marco Alfonso Perrone,4 and Antonino De Lorenzo „Effects of a Personalized VLCKD on Body Composition and Resting Energy Expenditure in the Reversal of Diabetes to Prevent Complications” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6683248/ Krzysztof Strojek, Marta Wróbel, Aleksandra Szymborska-Kajanek, Dominika Rokicka „Metformina — nowe wskazania refundacyjne” https://journals.viamedica.pl/clinical_diabetology/article/download/35630/25828 “The Economic Impact of  Illicit Drug Use on American Society” https://www.justice.gov/archive/ndic/pubs44/44731/44731p.pdf E. L. Lim,1 K. G. Hollingsworth,1 B. S. Aribisala,1 M. J. Chen,1 J. C. Mathers,2 and R. Taylor „Reversal of type 2 diabetes: normalisation of beta cell function in association with decreased pancreas and liver triacylglycerol” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168743/

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie