Osoby dbające o zdrowie i estetykę sylwetki często bardzo rygorystycznie podchodzą do kwestii związanych z właściwymi wyborami żywieniowymi, co niekiedy przynosi więcej szkody niż pożytku – generuje bowiem dodatkowy stres i niepotrzebne wyrzuty sumienia czy poczucie winy. O ile osoby będące w trakcie stosowania diet redukcyjnych czy ukierunkowanych na budowę dobrej jakościowo masy powinny przykładać staranniejszą uwagę względem planowania menu, o tyle ci którzy posiadają należytą masę i skład ciała, są zdrowi i nie są w trakcie przygotowywania do zawodów, itp. mogą pozwolić sobie na trochę więcej luzu względem wyborów żywieniowych. Podkreślam ten fakt, szczególnie w okresie wakacyjnych wyjazdów – skrupulatne przeliczanie wartości odżywczych może zepsuć urlopowy wypoczynek. Wakacje, to również czas, w którym z racji wyjazdów dotychczasowe menu ulega zmianie – częściej stołujemy się w restauracjach, co bywa często ucztą dla podniebienia, ale również źródłem dodatkowych frustracji i poczucia winy. Tymczasem należy wiedzieć, iż decydując się na posiłek w lokalu, można odnieść wiele korzyści. Sporo zależy jednak na jakiego typu restaurację się zdecydujemy i jakie posiłki się zamówimy. W niniejszym artykule będziemy rozpatrywać sytuację, w której dania przygotowywane są starannie i z dobrej jakości surowców. Trudno bowiem mówić o wymiernych korzyściach, gdy jeść będziemy odgrzewane kotlety, smażone kilka godzin wcześniej na głębokim oleju… Przechodząc do sedna, o to zasadnicze korzyści wynikające ze zjedzenia posiłku w restauracji:
Przełamanie rutyny i źródło inspiracji
Zdrowe odżywianie w powszechnym wydaniu sprowadza się do spożywania kilku potraw, których przygotowania zostało opanowane do perfekcji, ewentualnie urozmaicanych o produkty sezonowe. Na kulinarne eksperymenty – zwłaszcza takie, które nie zawsze kończą się zadowalającym rezultatem, wiele osób po prostu nie ma czasu. Często brakuje również inspiracji. Konsekwencje są takie, iż czasem na talerz wkrada się rutyna, zwiększająca ochotę na potrawy niskojakościowe. Rozwiązaniem może okazać się kolacja czy obiad w restauracji. Nie dość, iż można skosztować potraw, na których przygotowanie brakuje czasu czy sposobności, to również można sprawdzić w jaki sposób profesjonalni kucharze zestawiają ze sobą smaki, jakich przypraw używają, w jaki sposób podane są posiłki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby później w warunkach domowych wprowadzić „podpatrzone” kulinarne triki, co niewątpliwie urozmaici i uatrakcyjni menu.