W sklepach, oprócz warzyw i owoców pochodzących z Polski, pojawiają się również bardziej egzotyczne produkty, na które człowiek może by i się skusił od czasu do czasu, ale w sumie nie za bardzo ma pomysł, jak je wkomponować w swój jadłospis. Oczywiście owoce można jeść w formie niezmienionej, ale warto od czasu do czasu przygotować bardziej wyszukaną potrawę – choćby w ramach urozmaicania menu i poszukiwania nowych wrażeń kulinarnych.
Granaty – uważane są za mistyczny symbol powodzenia, płodności i obfitości, najistotniejsze jednak jest to, że są smaczne i posiadają bardzo wysoki potencjał prozdrowotny. Niezwykłe bogactwo związków fenolowych sprawia, iż granaty i ich przetwory stanowią wdzięczny obiekt badań naukowych, jako punkt wyjścia do opracowania skutecznych preparatów poprawiających wrażliwość insulinową, działających przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo.
Pomidorowy kurczak z granatem i orzechami włoskimi
Danie jest łatwe do przygotowania i nie wymaga ani specjalnie wyszukanych dodatków ani też specjalnie zaawansowanych umiejętności.
Składniki:
150 g piersi z kurczaka
2 małe owoce granatu
Ząbek czosnku
Pół średniej cebuli
200g pomidorów z puszki
2-3 łyżki pokrojonej natki pietruszki (można także dodać mięty i kolendry)
Sok z połowy limonki lub cytryny
30g orzechów włoskich
200g pomidorów z puszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Pieprz, sól
Przygotowanie: pokrojone mięso należy podsmażyć na patelni, wraz z dodatkiem pokrojonej cebuli oraz rozgniecionego czosnku. Po około 10 minutach dodaj do mięsa pomidory oraz koncentrat pomidorowy, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez jeszcze około 10 minut. Na koniec, gdy mięso będzie już miękkie należy dolać sok wyciśnięty z granatów oraz natkę pietruszki. Po wymieszaniu i uzyskaniu odpowiedniej konsystencji danie należy przełożyć na talerz i posypać pokruszonymi orzechami.
Salsa z granatów
Salsa, czyli sos na zimno przygotowany z drobno pokrojonych warzyw lub owoców, to danie pochodzące z Meksyku, szczególnie polecane miłośnikom pikantnych potraw. W wersji z granatów doskonale nadaje się jako dodatek do mięs – drobiu, jagnięciny, a także do ryb.
Składniki:
1 granat
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki natki z pietruszki
1-2 czerwone papryczki chilli
1 4 łyżki oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia
Pieprz, sól
Przygotowanie: umyty granat przekrój na pół. Bezpośrednio nad miseczką lub salaterką wybierz pestki ze środka owocu. Rzeczą normalną jest, że jednocześnie wypłynie dużo soku, a część pestek ulegnie „uszkodzeniu”. Ważne jest tylko, aby wnętrzności z granatu nie znalazły się poza przygotowanym naczyniem. Następnie do miseczki należy dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną paprykę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę z oliwek. Po zmieszaniu całość należy przyprawić pieprzem i solą.
Sos winegret z granatów
Bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sosu winegret, który wykorzystywany jest do różnego typu sałatek ze świeżych warzyw, tj. pomidory, sałata, ogórki, papryka, etc. Dobrze komponuje się także z gotowanymi brokułami.
Składniki:
Granat
Sok z ćwiartki małej cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Pieprz, szczypta soli
Przygotowanie: Umyty granat należy przekroić na pół. Z jednej części należy wycisnąć sok, a następnie zmieszać z pozostałymi składnikami. Pestkami wybranymi z drugiej połowy posyp przygotowaną sałatkę.
Warto czasem pokusić się o odrobinę egzotyki na talerzu. Granaty choć nie są specjalnie popularnym owocem w Polsce to coraz częściej można je spotkać w ofercie supermarketów i sklepików z warzywami. Owoce te nie tylko ze względu na walory kulinarne, ale również walory odżywcze i prozdrowotne stanowić mogą niezwykle wartościowy element diety.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.