Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Dynia na Twoim talerzu

Dynia na Twoim talerzu
Jak wygląda dynia każdy wie, ale jak smakuje – wiedzą tylko nieliczni, gdyż we współczesnych jadłospisach dania z dynią w roli głównej są rzadkością. A szkoda, bo to nie tylko dekoracyjne warzywo, ale i całkiem wartościowe i smaczne, zawierające m.in. magnez, wapń, żelazo, witaminę E, beta karoten, a także znaczne ilości błonnika.

Dynia a zdrowie

Liczne wyniki badań naukowych wskazują, że dynia posiada korzystny wpływ na gospodarkę insulinową i normalizuje glikemię. Przypuszcza się, że wybrane związki aktywne zawarte w miąższu promują regenerację uszkodzonych komórek trzustki, odpowiedzialnych za produkowanie insuliny. Regulacja poziomu glukozy we krwi jest kwestią niezmiernie ważną w przypadku osób chorych na cukrzyce, w przypadku profilaktyki nadwagi i otyłości jak i walki z tymi przypadłościami. Dynią zainteresować powinny się także panie, u których zdiagnozowano zespół policystycznych jajników, gdyż warzywo to stanowi źródło cennego dla nich D-chiroinositolu.

Poniżej przedstawiam wypróbowane przepisy na dania z dyni. Jeżeli nigdy nie jadłeś tego warzywa, zachęcam do kulinarnych eksperymentów.

Zapiekanka z dyni i mięsa mielonego

Około 700 gram dyni, po obraniu ze skóry i pokrojeniu w niewielkie plasterki należy delikatnie podsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu, przyprawiając pieprzem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Po około 5 minutach dynię należy zdjąć z patelni i na patelnię włożyć drobno pokrojoną cebulę oraz 1-2 ząbki czosnku. Po zeszkleniu się cebuli dodać należy świeżo zmielone mięso – najlepiej pół na pół mięso z piersi z kurczaka i mięso z chudej szynki wieprzowej. Mięso na patelni przyprawiamy zmieloną papryką i bazylią, a także dodajemy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego. Mięso należy dusić pod przykryciem około 10 minut. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kolejno: warstwę dyni posmarowaną niewielką ilością jogurtu naturalnego, na niej mięso, później dynię itd. Na wierzchu można położyć kilka plasterków odtłuszczonej mozzarelli.  Zapiekankę piec należy w temp. 180 stopni przez około 20-25 minut.

Pieczarkowy kurczak z kremem z dyni

Filet z kurczaka należy natrzeć ulubionymi przyprawami i przełożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-25 minut. W międzyczasie należy przygotować sos z dyni. Na głębokiej patelni podsmażyć drobno posiekaną  cebulę i czosnek, a następnie dodać około 1 szklankę obranej i pokrojonej w kostkę dyni. Całość podsmażamy, a następnie dusimy przez około 15 minut wraz z dodatkiem pomidorów z puszki (2-3 łyżek). Na koniec potrawę należy przyprawić szczyptą soli, pieprzu, imbirem oraz odrobiną curry.

Zupa krem z dyni

Mięso z piersi z kurczaka ( 1 podwójny filet)  należy zalać wodą (około 300 – 500 ml) i zagotować wraz z dodatkiem warzyw: kawałka selera, 2-3 marchewek oraz z dynią w ilości około 0,5 kg. Oczywiście najpierw dynię trzeba umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Całość należy gotować przez około 20- 25 minut, a następnie wyłowić mięso, a warzywa  zmiksować z dodatkiem 2-3 łyżek jogurtu naturalnego i przypraw, takich jak sól, pieprz i papryka ostra, gałka muszkatołowa. Podawać z mięsem drobno pokrojonym w kostkę oraz ulubioną zieleniną (np. natką pietruszki).

Podsumowanie

Zachęcam wszystkich do poszukiwania nowych smaków i wzbogacania dotychczasowych przepisów kulinarnych warzywami, których nie mieliśmy jeszcze okazji spróbować, zwłaszcza jeżeli dostępne są tylko sezonowo.. Nie należy bać się nowości, warto doskonalić i rozwijać swój warsztat kulinarny, bo zdrowy jadłospis, to przede wszystkim urozmaicony jadłospis.