Akt spożywania pokarmu w odniesieniu do naszej biologii stanowi odpowiedź na podstawową fizjologiczną potrzebę – masz organizm musi jeść by żyć. Żywność, którą spożywamy jest źródłem niezbędnych składników takich jak białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy czy minerały. Są jednak pewne mechanizmy regulujące spożycie pokarmu, które sprawiają że jemy go określoną ilość. Jeśli posiłek będzie zbyt skromny – wstaniemy od stołu głodni, jeśli zbyt obfity – nie zjemy do końca. Oczywiście kwestia tego czy jemy adekwatnie do naszych faktycznych potrzeb jest osobnym zagadnieniem, niemniej jednak, że posiadamy pewne mechanizmy regulujące ilość przyjmowanego pożywienia nie zgodzić się nie można.
Jak się okazuje istotnym parametrem mogącym mieć wpływ na to ile zjemy za jednym razem może mieć aromat spożywanego posiłku. Eksperyment przeprowadzony przez dr Wijk i jej współpracowników wykazał, że im posiłek dostarcza silniejszych bodźców zapachowych – tym nasze kęsy są mniejsze. Inne badania wykazały już, że praktyka polegająca na spożywaniu niewielkich kęsów powoduje, że szybciej stajemy się najedzeni. Summa summarum, spożywanie mocno aromatycznych dań w omawianym tutaj eksperymencie doprowadziło do tego, że wielkość zjedzonej przez uczestników badania porcji była mniejsza niż miało to miejsce w przypadku posiłków pozbawionych aromatu.
Wnioski: choć spożywanie mocno aromatycznych dań wydaje się nie być najlepszym rozwiązaniem w przypadku osób odchudzających się – silna woń pokarmu stymulować bowiem może apetyt, to wyniki przytoczonego tutaj eksperymentu wykazują, że intensywny zapach sprawia, że bierzemy mniejsze kęsy i spożywamy mniej pokarmu niż gdyby posiłek był mało aromatyczny. Możliwe, że nasz organizm jest wyczulony na bodźce zapachowe na tyle, iż traktuje je jako pewien „marker” wartości odżywczej posiłku, nasz apetyt mógłby być w takim razie uzależniony od intensywności wonnych doznań. Niewykluczone również, iż zależność tę tłumaczyć należy jedynie w kontekście wielkości spożywanych kęsów. Czy tak czy siak, wg autorów badania w praktyce warto podjąć się eksperymentu i zadbać o to by posiłki dostarczały silnych bodźców zapachowych.