Odpowiednie proporcje
Równowaga kwasowo-zasadowa mieści się w pH 7,35- 7,45. Jest to bardzo wąski zakres. Oznacza, że nasza dieta powinna się składać w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych, a w 20% z produktów kwasotwórczych. Tak zbilansowana dieta zapewni nam dobre samopoczucie i zdrowie. Wybór produktów jest tutaj kluczowy, jednak nie zawsze powinniśmy się sugerować smakiem. Nie wszystkie produkty kwaśne mają właściwości kwasotwórcze. Najlepszym przykładem jest tutaj cytryna, która jest zasadowa, a słodki cukier jednym z najbardziej kwasotwórczych produktów.
Dlaczego zakwaszenie jest niezdrowe?
Żywność kwasotwórcza w trakcie procesów przemiany wytwarza bardzo dużo kwasów w organizmie. Produkty wysokoprzetworzone, duże ilości mięsa i nabiału, bez odpowiedniej dawki warzyw i owoców, to powszechna droga do dysfunkcji kwasowo- zasadowej. Mechanizmy odpowiadające za pH organizmu otrzymują spore wyzwanie do metabolizowania większej ilości związków kwasotwórczych. Zakwaszenie organizmu spowalnia metabolizm, pogarsza samopoczucie oraz może prowadzić do wielu schorzeń. Które produkty są szczególnie zakwaszające? Możemy je podzielić na trzy grupy: wysoko kwasotwórcze (pH 5,9 – 5,0), średnio kwasotwórcze (6,9-6,0) i słabo kwasotwórcze (do 7,0).
Produkty najbardziej zakwaszające
Niektóre produkty zakwaszają nasz organizm bardzo mocno i ich przewaga w codziennym jadłospisie może działać na niekorzyść. Wśród nich nie znajdziemy żadnych warzyw a sporo produktów przetworzonych, ale nie tylko: mięso i wędliny (szczególnie wieprzowina), cukier oraz wszystkie produkty zawierające cukier, sztuczne słodziki, słodycze, mąka pszenna i wszystkie produkty pochodne, biały ryż, ser żółty, czarna kawa, herbata, kakao i sól. To grupa produktów mających właściwości wysoce zakwaszające.
Produkty o pH 6,9-6,0 to między innymi ryby, jaja, żyto, brązowy ryż, orzeszki ziemne czy piwo. Słabo kwasotwórcze: twaróg, orkisz i produkty orkiszowe, kasza gryczana, orzechy laskowe, orzechy nerkowca i otręby. Nie sposób wymienić wszystkich produktów kwasotwórczych, jednak najważniejsze jest, by unikać tych silnie działających i dbać o to, by każdy posiłek był bogaty w warzywa. Dzięki temu wyrównany proporcje.