IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Kebab kulturysty z sosem czosnkowym

Kebab kulturysty z sosem czosnkowym
Wielu z was zapewne ma dość swojej diety przesiąkniętej płatkami owsianymi, jajkami i kurczakiem z ryżem. Jako, że lubię eksperymentować w kuchni, postanowiłem zrobić bardzo łatwy przepis na świetne urozmaicenie diety. Kebab zaliczamy do działu fast food, natomiast w tym przypadku będzie to tylko przenośnia dla idealnego posiłku z niską zawartością węglowodanów! Powtórzę również dla wszystkich buntowników - to danie nie może zastąpić nam naszej trwałej diety, którą prowadzimy. Raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na taką uciechę

Lista składników

Na dwa kebaby potrzebować będziesz:

  • mięso z piersi kurczaka (400 g),
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1 biała cebula,
  • kapusta pekińska,
  • omlet/naleśnik/tortilla,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz czarny,
  • zioła prowansalskie,
  • przyprawa do gyros/curry,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Rozpoczynamy od mięsa, kupiony filet z kurczaka oczyszczamy z kostek/tłuszczu. Następnie kroimy go na w miarę drobne kawałki. 
  2. Przygotowujemy marynatę w oliwie z oliwek. Nalewamy 2-4 łyżki oliwy do miseczki, następnie przyprawiamy odrobiną pieprzu i ziół prowansalskich. 
  3. Pokrojonego w kosteczkę kurczaka, obtaczamy w marynacie, następnie nakrywamy talerz z mięskiem na 5-10 minut, żeby wszystko ładnie przesiąknęło oliwą i zapachem ziół. 
  4. W międzyczasie szykujemy się do krojenia papryki i cebuli, staramy się pokroić to na drobne kawałeczki, chyba, że ktoś woli grubsze, to już według własnego uznania.
  5. Mamy pokrojoną cebulkę i paprykę. Szykujemy patelnię oraz przyprawę do GYROS (jeśli nie macie to warto kupić, aczkolwiek jeśli tak bardzo nie chce się wam ruszać do sklepu to można to zastąpić przyprawą do kurczaka / przyprawą do kebaba / curry)
  6. Bierzemy się za smażenie cebulki, staramy się smażyć ją na małym ogniu i dłużej, żeby nie spalić. Finalnie ma mieć lekko złotawy kolor. Warto lekko posolić. 
  7. Teraz wrzucamy na patelnię nasze mięsko. I czekamy aż złapie kolor typowy dla kurczaka (biały). Mieszamy wszystko i przewracamy na drugą stronę. 
  8. Gdy mięso zmieni kolor, posypujemy obficie przyprawą do gyros. Następnie mieszamy. 
  9. Kolejnym krokiem jest dosypanie czerwonej papryki, którą wcześniej pokroiliśmy, całość smażymy jeszcze około 2 minut, cały czas mieszając. 
  10. Gdy skończymy przykrywamy mięsko pokrywką, żeby nie wystygło i bierzemy się za podkład. W swoim przepisie użyłem tortilli ponieważ rzadko ją jem i akurat miałem smak. Minus jest taki, że w jednym wrapsie (plastrze) tortilli znajdziemy 20 g węglowodanów, co nie cieszy... Dlatego polecam wam zrobienie omleta lub po prostu zwykłego naleśnika. 
  11. Wykładamy środek liśćmi kapusty pekińskiej, następnie smarujemy liście małą ilością majonezu
  12. Nakładamy farsz z patelni, następnie dajemy do mikrofalówki całość i podgrzewamy 30 sek - 1 min całość.

Wartości odżywcze

Dla jednego kebaba wygląda to następująco:

  • Białko: 51 g 
  • Tłuszcze: 15 g 
  • Węglowodany: 30 g
  • Energia: 400 kcal 

Przepis na sos czosnkowy i wiele innych przepisów znajdziecie tutaj.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.