IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Marchew, seler, burak czy pietruszka – które warzywo korzeniowe jest najzdrowsze?

Marchew, seler, burak czy pietruszka – które warzywo korzeniowe jest najzdrowsze?
Warzywa korzeniowe być może nie wyglądają "wyjściowo", ale z całą pewnością są wielkimi celebrytami kulinarnych trendów. Są uprawiane pod ziemią i obejmują między innymi marchew, pietruszkę, ziemniaki, pasternak, buraki, rzodkiewki, cebulę, czosnek, bataty i inne. Oferują różnorodne smaki i można je przygotować na wiele sposobów.

Każde z wymienionych pełni też nieco inną rolę w naszej kuchni np. ziemniaki stanowią sycące źródło węglowodanów w daniu obiadowym, marchew czy pietruszkę traktujemy, jak inne warzywa dodając je np. do sałatek lub zupy, cebula często pełni rolę przyprawy wzbogacając smak naszych potraw. Tak czy inaczej, wszystkie warzywa korzeniowe są cennym składnikiem naszej kuchni.

Czym są warzywa korzeniowe?

Warzywa korzeniowe to warzywa bogate w skrobię, których główna część jadalna rośnie pod ziemią. Pozostałe części także mogą znajdować się w glebie albo wychodzić na powierzchnię np. natka pietruszki, czyli ta zielona część jest widoczna na powierzchni ziemi, a korzeń jest schowany. Warzywa korzeniowe są łatwe w uprawie i przechowywaniu, co sprawia, że dostępne są przez cały rok. Mogą nie tylko podreperować nasz budżet, ale także uratować zimą naszą dietę przed brakiem składników odżywczych.

Marchew, seler, burak czy pietruszka – które warzywo korzeniowe jest najzdrowsze?

Choć w rodzinie warzyw korzeniowych jest znacznie większe, to w tym artykule skupimy się na tych, które mają podobne zastosowanie. Marchew, seler, burak i pietruszka, to warzywa, które bardzo często lądują w zupach, zapiekankach, sałatkach warzywnych. Smakują świetnie razem, a także oddzielnie. Są też najbardziej kojarzone z warzywami korzeniowymi. Na pytanie, jakie warzywa należą do tej grupy, większość z nas wymienia właśnie te. Które z nich ma najwięcej wartości odżywczych?

Marchew – ile ma kalorii?

Marchewki mogą być różnej wielkości, ale jedna średnia marchew waży ok. 70 g. W 100 g marchwi znajduje się:

  • 41 kcal,
  • 10 g węglowodanów (w tym 2,8 g błonnika),
  • 0,9 g białka,
  • 0,2 g tłuszczu,
  • 320 mg potasu,
  • 69 mg sodu,
  • 33 mg wapnia,
  • 12 mg magnezu.

Marchew to także źródło witaminy K, C, a przede wszystkim beta-karotenu, czyli prowitaminy A, z której powstaje później witamina A. Marchew jest jednym z bogatszych źródeł tego związku.

Jakie są korzyści zdrowotne marchewki?

Korzyści wynikające z jedzenia marchewki

  • Ma korzystny wpływ na zdrowie oczu — jest to zasługa wspomnianego beta-karotenu oraz luteiny. Oba te składniki chronią oczy przed słońcem i zmniejszają ryzyko wystąpienia problemów z oczami m.in. zwyrodnienia plamki żółtej.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka — marchew zawiera przeciwutleniacze (karotenoidy i antocyjany), które zmniejszają stany zapalne w organizmie, co może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
  • Wspiera zdrowie serca — tutaj ponownie swoją rolę odgrywają wspomniane przeciwutleniacze. Dodatkowo potas może pomóc kontrolować ciśnienie krwi, a błonnik utrzymać prawidłową masę ciała i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
  • Wzmacnia układ odpornościowy — dzięki zawartości witaminy C, marchew pomaga organizmowi tworzyć przeciwciała, które chronią układ odpornościowy. Witamina C pomaga także organizmowi wchłaniać i wykorzystywać żelazo i zapobiegać infekcjom.
  • Może pomóc przy zaparciach — marchew dzięki zawartości błonnika może pomóc przy zaparciach, ale uwaga — mówimy o surowej marchewce. Gotowana z kolei jest bardziej polecana przy odwrotnym problemie, czyli przy biegunkach.

Seler korzeniowy – ile ma kalorii?

Średni korzeń selera waży ok. 200 g. W 100 g selera korzeniowego znajduje się:

  • 42 kcal,
  • 9,2 g węglowodanów (w tym 1,8 g błonnika),
  • 1,5 g białka,
  • 0,3 g tłuszczu,
  • 300 mg potasu,
  • 100 mg sodu,
  • 43 mg wapnia,
  • 20 mg magnezu.

Jakie są korzyści ze spożywania selera?

Korzyści wynikające z jedzenia seleraKorzeń selera zawiera przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać stany zapalne. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i witaminy K. Co więcej, zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, który wspomaga zdrowie jelit i serca. W przeciwieństwie do innych warzyw korzeniowych korzeń selera ma łagodny, neutralny smak, dzięki czemu nie ma ograniczeń w gotowaniu. Możesz go dodać do zupy, surówki czy pociąć na kawałki i upiec jak frytki. Wdzięcznie przyjmuje smak pozostałych produktów oraz przypraw.

Korzeń pietruszki – ile ma kalorii?

Średni korzeń pietruszki waży ok. 120 g. W 100 g korzenia pietruszki znajduje się:

  • 55 kcal,
  • 12,3 g węglowodanów (w tym 4,3 g błonnika),
  • 2,3 g białka,
  • 0,6 g tłuszczu,
  • 562 mg potasu,
  • 71 mg fosforu,
  • 49 mg wapnia,
  • 36 mg magnezu,
  • 17 mg sodu.

Jakie są korzyści ze spożywania korzenia pietruszki?

Korzyści wynikające z jedzenia korzenia pietruszkiPietruszka jest bogata w składniki odżywcze. Poza wspomnianymi minerałami stanowi także źródło witaminy A, C i K, które związane są ze zdrowiem serca i kości, a także z lepszą odpornością. Zawiera także przeciwutleniacze, których rolą jest neutralizowanie szkodliwych wolnych rodników, chroniąc tym przed wieloma chorobami przewlekłymi.

Pietruszka vs pasternak

Zdarzyło Ci się kiedyś kupić pietruszkę, ale w smaku wydawała się dziwna? To mógł być pasternak. Jest to roślina do złudzenia przypominająca pietruszkę. Jak je od siebie rozróżnić? Jest kilka cech, którymi się różnią, np. pietruszka jest bardziej aromatyczna, natomiast pasternak słodszy. Pasternak w przeciwieństwie do pietruszki ma wokół nasady, z której wyrastają liście charakterystyczne wgłębienie.

Rośliny te różnią się także liśćmi. Pasternak posiada jasne listki pokryte "włoskami", natomiast pietruszka ma ciemnozielone i gładkie. Pietruszka ma także większą zawartość witamin, natomiast pasternak zawiera więcej błonnika.

Burak – ile ma kalorii?

Średni burak waży ok. 140 g. 100 g korzenia pietruszki znajduje się:

  • 43 kcal,
  • 10 g węglowodanów (w tym 2,8 błonnika),
  • 1,6 g białka,
  • 0,2 g tłuszczu,
  • 325 mg potasu,
  • 78 mg sodu,
  • 23 mg magnezu,
  • 16 mg wapnia,
  • 0,8 mg żelaza.

Jakie są korzyści ze spożywania buraka?

Korzyści wynikające z jedzenia burakówBuraki to bardzo wartościowe i smaczne warzywo. Kojarzą się ze swoim intensywnym karmazynowym kolorem, który uzyskują dzięki zawartości azotanów. Poza nadaniem koloru poprawiają one przepływ krwi poprzez rozluźnienie naczyń krwionośnych, co może pomóc obniżyć ciśnienie krwi.

Buraki słyną też z tego, że dodają energii i sprawiają, że nasze treningi są wydajniejsze. Pomagają także w regeneracji, ponieważ gdy mięśnie są w stanie spoczynku, azotany w burakach pomagają dostarczyć więcej tlenu do komórek mięśniowych.

Kolejnym atutem jest zawartość glutaminy, aminokwasu niezbędnego dla zdrowia naszych jelit.

Czy warzywa korzeniowe są zdrowe?

Warzywa korzeniowe to dość obszerna grupa warzyw. Opisane powyżej to jedne z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych w naszej kuchni. Można je spożywać na surowo, a także ugotowane czy upieczone. Jak na warzywa mają sporo węglowodanów, ale nie powinno to stanowić problemu nawet dla osób będących na diecie. Dzięki zawartości błonnika dłużej wypełniają nasze brzuchy i dają poczucie najedzenia się.

Wszystkie z wymienionych warzyw ma dużą zawartość witamin i minerałów i są bardzo wszechstronne, jeśli chodzi o prace kulinarne. Korzystaj z nich przez cały rok!

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.