Wpływ konsumpcji napojów typu „cola” na zdrowie jest przedmiotem badań od wielu lat. Na szczególną uwagę zasługuje relacja pomiędzy konsumpcją w/w, a gęstością mineralną kości. Na podstawie zabranej literatury można stwierdzić, że regularne picie „coli” może przyczyniać się do większej utraty wapnia z kości, osłabienia ich struktury i większego ryzyka występowania złamań.
Badania autorstwa García-Contreras i wsp. wykazały, że u szczurów, które systematycznie otrzymywały „colę” doszło do obniżenia gęstości mineralnej kości. Eksperymenty przeprowadzone przez tureckich naukowców (Ogur i wsp.), potwierdziły tę zależność i wykazały, że spożywanie „coli” doprowadza do przekrwienia kłębuszków nerkowych szczurów i może być przyczyną krwawienia.
Badania przeprowadzone na ludziach potwierdzają niekorzystną zależność pomiędzy spożywaniem kolorowych napojów gazowanych, a mineralizacją kości. Framingham Osteoporosis Study – eksperyment obejmujący łącznie 1413 kobiet i 1125 mężczyzn, sugerują że napoje typu „cola” mogą przyczyniać się do osłabienia mineralizacji kości u kobiet. W wypadku mężczyzn nie zaobserwowano tej zależności, choć pogorszenie wskaźnika relacji wapń/fosfor z pewnością nie napawa optymizmem.