Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Pełnoziarniste produkty zbożowe chronią przed nadciśnieniem!

Pełnoziarniste produkty zbożowe chronią przed nadciśnieniem!
O produktach otrzymanych z mąki z pełnego przemiału wiadomo, że sprzyjają obniżeniu nadmiernej masy ciała i poprawie estetyki sylwetki, a także że odpowiednie ich spożycie chronić może przed rozwojem wielu chorób, takich jak miażdżyca czy cukrzyca. Przeprowadzone w ostatnich latach badania pozwoliły odkryć jeszcze inne korzyści wynikające z uwzględnienia pełnoziarnistych przetworów zbożowych w diecie.

Okazuje się, że zastąpienie produktów otrzymanych a oczyszczonej mąki takich jak pszenne bułki, bagietki czy biały makaron odpowiednikami pełnoziarnistymi może obniżyć podwyższone ciśnienie krwi. Najprawdopodobniej za tą zależność odpowiedzialny jest błonnik którego znaczne ilości zwarte są w produktach z mąki z pełnego przemiału, choć niewykluczone że pewien udział mają także inne składniki pokarmowe.

Omawianą tutaj zależność potwierdzają zarówno odpowiednio zaprojektowane eksperymenty naukowe jak i badania obserwacyjne prowadzone na dużych grupach ludności przez dłuższy czas. Co istotne pozytywny wpływ produktów pełnoziarnistych rejestrowany jest zarówno w przypadku osób zdrowych (profilaktyka), jak i już dotkniętych nadciśnieniem (leczenie) – i bynajmniej nie są to kosmetyczne różnice. Wg niektórych danych spożywanie trzech porcji dziennie produktów pełnoziarnistych może zmniejszyć ryzyko niektórych chorób sercowo-naczyniowych nawet o 25% właśnie poprzez korzystny wpływ na ciśnienie tętnicze krwi.

Osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym bądź też zagrożone tą przypadłością powinny położyć odpowiedni nacisk na staranny dobór pokarmów. Chociaż dietetyka konwencjonalna stawia przede wszystkim na zmniejszenie podaży sodu w diecie, to w praktyce zabiegiem niezwykle skutecznym może okazać się zastąpienie pieczywa, makaronów czy ryżu białego odpowiednikami otrzymanymi z pełnego ziarna. Tak więc w diecie na stałe powinny pojawić się: płatki owsiane górskie, grube kasze (gryczana), ryż brązowy, a także w miarę potrzeb razowe pieczywo.

Wnioski: chociaż powszechnie wiadomo, że produkty zbożowe otrzymane z mąki z pełnego przemiału są bardziej pożądanym składnikiem diety niż ich „oczyszczone” odpowiedniki, to wciąż zbyt często na naszych stołach goszczą pszenne bułki, makaron i inne produkty z białej mąki. Jak się okazuje po raz kolejny zmiana naszych nawyków żywieniowych może mieć daleko idące, pozytywne konsekwencje zarówno w kontekście ogólnie pojętej estetyki sylwetki jak i naszego zdrowia. 

Źródła: J Am Diet Assoc. 2006 Sep;106(9):1445-9.Whole-grain diets reduce blood pressure in mildly hypercholesterolemic men and women. Behall KM, Scholfield DJ, Hallfrisch J. Am J Clin Nutr. 2010 Oct;92(4):733-40. Epub 2010 Aug 4.Effect of increased consumption of whole-grain foods on blood pressure and other cardiovascular risk markers in healthy middle-aged persons: a randomized controlled trial. Tighe P, Duthie G, Vaughan N, Brittenden J, Simpson WG, Duthie S, Mutch W, Wahle K, Horgan G, Thies F J Fam Pract. 2002 Apr;51(4):353-9.Do whole-grain oat cereals reduce the need for antihypertensive medications and improve blood pressure control?Pins JJ, Geleva D, Keenan JM, Frazel C, O'Connor PJ, Cherney LM.

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie