Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Pełnoziarniste produkty zbożowe chronią przed nadciśnieniem!

Pełnoziarniste produkty zbożowe chronią przed nadciśnieniem!
O produktach otrzymanych z mąki z pełnego przemiału wiadomo, że sprzyjają obniżeniu nadmiernej masy ciała i poprawie estetyki sylwetki, a także że odpowiednie ich spożycie chronić może przed rozwojem wielu chorób, takich jak miażdżyca czy cukrzyca. Przeprowadzone w ostatnich latach badania pozwoliły odkryć jeszcze inne korzyści wynikające z uwzględnienia pełnoziarnistych przetworów zbożowych w diecie.

Okazuje się, że zastąpienie produktów otrzymanych a oczyszczonej mąki takich jak pszenne bułki, bagietki czy biały makaron odpowiednikami pełnoziarnistymi może obniżyć podwyższone ciśnienie krwi. Najprawdopodobniej za tą zależność odpowiedzialny jest błonnik którego znaczne ilości zwarte są w produktach z mąki z pełnego przemiału, choć niewykluczone że pewien udział mają także inne składniki pokarmowe.

Omawianą tutaj zależność potwierdzają zarówno odpowiednio zaprojektowane eksperymenty naukowe jak i badania obserwacyjne prowadzone na dużych grupach ludności przez dłuższy czas. Co istotne pozytywny wpływ produktów pełnoziarnistych rejestrowany jest zarówno w przypadku osób zdrowych (profilaktyka), jak i już dotkniętych nadciśnieniem (leczenie) – i bynajmniej nie są to kosmetyczne różnice. Wg niektórych danych spożywanie trzech porcji dziennie produktów pełnoziarnistych może zmniejszyć ryzyko niektórych chorób sercowo-naczyniowych nawet o 25% właśnie poprzez korzystny wpływ na ciśnienie tętnicze krwi.

Osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym bądź też zagrożone tą przypadłością powinny położyć odpowiedni nacisk na staranny dobór pokarmów. Chociaż dietetyka konwencjonalna stawia przede wszystkim na zmniejszenie podaży sodu w diecie, to w praktyce zabiegiem niezwykle skutecznym może okazać się zastąpienie pieczywa, makaronów czy ryżu białego odpowiednikami otrzymanymi z pełnego ziarna. Tak więc w diecie na stałe powinny pojawić się: płatki owsiane górskie, grube kasze (gryczana), ryż brązowy, a także w miarę potrzeb razowe pieczywo.

Wnioski: chociaż powszechnie wiadomo, że produkty zbożowe otrzymane z mąki z pełnego przemiału są bardziej pożądanym składnikiem diety niż ich „oczyszczone” odpowiedniki, to wciąż zbyt często na naszych stołach goszczą pszenne bułki, makaron i inne produkty z białej mąki. Jak się okazuje po raz kolejny zmiana naszych nawyków żywieniowych może mieć daleko idące, pozytywne konsekwencje zarówno w kontekście ogólnie pojętej estetyki sylwetki jak i naszego zdrowia. 

Źródła: J Am Diet Assoc. 2006 Sep;106(9):1445-9.Whole-grain diets reduce blood pressure in mildly hypercholesterolemic men and women. Behall KM, Scholfield DJ, Hallfrisch J. Am J Clin Nutr. 2010 Oct;92(4):733-40. Epub 2010 Aug 4.Effect of increased consumption of whole-grain foods on blood pressure and other cardiovascular risk markers in healthy middle-aged persons: a randomized controlled trial. Tighe P, Duthie G, Vaughan N, Brittenden J, Simpson WG, Duthie S, Mutch W, Wahle K, Horgan G, Thies F J Fam Pract. 2002 Apr;51(4):353-9.Do whole-grain oat cereals reduce the need for antihypertensive medications and improve blood pressure control?Pins JJ, Geleva D, Keenan JM, Frazel C, O'Connor PJ, Cherney LM.

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie