Wśród superfood wymienić można między innymi takie produkty jak:
- chlorella,
- ziarna chia,
- jagody goji,
- acai,
- korzeń maca,
- spirulina,
- surowe kakao.
Produkty te są niestety stosunkowo drogie i nie dostaniemy ich od lokalnych dostawców.
Warto się jednak rozejrzeć za produktami określanymi jako superfoods lokalnie. Z pewnością znajdziemy ich u siebie sporo. Mają one dwie podstawowe zalety: są stosunkowo tanie i mamy większy wpływ na ich jakość.
Jakie produkty możemy zaliczyć do lokalnych superfoods?
Można wymienić ich wiele. Dziś przedstawię kilka z nich, na które z pewnością warto zwrócić uwagę.
Podroby
Wątróbka, serca. Kiedyś często królowały na polskich stołach. Mamy i babcie wykorzystywały je do gulaszy, zup, pasztetów. Jadało się bardzo często smażoną wątróbkę z cebulą lub jabłkiem. Dziś te produkty odchodzą niemal w zapomnienie. Uznawane są za te z gorszej kategorii, a stanowczo tak być nie powinno.
Podroby to istna kopalnia witamin i minerałów. Wątróbka jest świetnym źródłem żelaza. W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej, niż w piersi z kurczaka. Wątróbka dostarcza również solidnej porcji cynku. W stugramowej porcji wątróbki znajduje się ponad 3,5mg tego pierwiastka, co pozwala pokryć w około 30% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej. W wątróbce znajdziemy również bogactwo witamin z grupy B. Dostarcza również białka. Przy tym jest bardzo tania w porównaniu do innych mięs. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, której nadmiar jest toksyczny, nie powinna być spożywana codziennie.
Jeśli nie przepadacie za smakiem wątróbki, dobrym pomysłem będzie upieczenie własnego pasztetu. Krótko obsmażoną wątróbkę wystarczy zmielić w blenderze, dodając ogromne ilości pieprzu i ogórków kiszonych, a w sezonie świeżą pietruszkę.
Kiszonki
Kiszona kapusta czy ogórki. Najlepiej domowe lub z zaufanego źródła. Dlaczego warto po nie sięgać? Zawierają kwas mlekowy i są dobrym probiotykiem, czyli wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego dbając o prawidłową florę jelit. Hipokrates mówił, że śmierć zaczyna się w jelitach i ciężko się z tym nie zgodzić. Bez zdrowych jelit nie ma dobrego wchłaniania, pojawiają się niedobory składników odżywczych, alergie, nietolerancje, układ odpornościowy jest osłabiony. Sprzyja to rozwojowi chorób autoimmunologicznych. Bakterie kwasu mlekowego pomagają dbać o prawidłową florę, wspomagając rozwój "dobrych" bakterii. Warto więc włączyć kiszonki na stałe do swojego menu. Tak naprawdę nie muszą to być jedynie ogórki czy kapusta, ukisić możemy każde warzywo, np buraki.
Bulion
Kolejny superfood tani i łatwo dostępny, to wywar gotowany na kościach z mięsem. To kolejny element diety, którego nie brakowało w kuchni naszych babć i mam, a brakuje w dzisiejszych czasach. Co znajdziemy w rosole? Przede wszystkim kolagen, glicynę i prolinę. Tworzą one galaretkę, która wpływa pozytywnie na układ trawienny. Odbudowuje nabłonek jelit oraz wspomaga produkcję kwasu solnego i żółci. Regularne spożywanie bulionu, wpływa pozytywnie na trawienie oraz układ odpornościowy, wspomaga leczenie stanów zapalnych.
Polskie ziarna chia, czyli siemię lniane
Siemię lniane to źródło witamin z grupy B, witaminy E, kwasu alfalinolenowego, a także błonnika. Siemię lniane korzystnie wpływa na układ trawienny. Może być pomocne zarówno w leczeniu zaparć jak i biegunek.
Siemienia lnianego nigdy nie należy kupować w już postaci zmielonej, w nim bowiem rozpoczęły się już procesy utleniania kwasów tłuszczowych. Kupujemy siemię w postaci całych ziarenek, ale przed spożyciem mielimy je, w innym wypadku po prostu przez nas przelecą. Starajmy się mielić siemię w miarę na bieżąco. Tak rozdrobnione siemię lniane może być bezpiecznie używane w wypiekach, choć sprawa nie jest pozbawiona wątpliwości. Na pewno w postaci ziaren jest bardziej stabilne w wysokich temperaturach.
Jarmuż
Jarmuż był jednym z najpopularniejszych warzyw w średniowiecznej Europie. Zapomniany, dziś wraca do łask. Jarmuż jest bogaty w białko, błonnik, wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez, silne przeciwutleniacze, takie jak chlorofil, luteina czy sulforafan. Jarmuż możemy spożywać na surowo (jako dodatek do sałatek), sprawdzi się jako składnik koktajli, duszony, smażony, w zupach, a także pieczony – jako czipsy. Jak każde zielone liście, jest świetny jako składnik pesto.
Buraki
Buraki to niezwykle wartościowe warzywo, o którym często zapominamy. Tymczasem mogą one stanowić ciekawy i wartościowy element diety. Wykazują właściwości obniżające ciśnienie krwi, są bogate w żelazo niehemowe, mogą wpływać na poprawę zdolności wysiłkowych.