Przyprawy stanowią coraz bardziej doceniany składnik menu. Staranna ich selekcja i świadomy wybór mogą w sposób istotny wpłynąć nie tylko na smakowitość spożywanych potraw, ale także wzbogacić je o cenne dla zdrowia właściwości. Okazuje się również, iż przyprawy posiadają jeszcze jedną, mało znaną ciekawą właściwość – mogą pozytywnie wpływać na nastrój oraz samopoczucie.
Wanilia – królowa przypraw
Spożywanie pokarmów posiada znaczenie nie tylko czysto fizjologiczne – często mówi się o jedzeniu wyłącznie jako „paliwie”, które decyduje o tym, jak wyglądamy i ile procent tkanki tłuszczowej posiadamy. Tymczasem, warto również podkreślić, że jedzenie posiada szereg innych funkcji – może wpływać na samopoczucie, emocje, zacieśniać więzy socjalne, pomaga odreagowywać stres, etc. Mając na uwadze wpływ pożywienie na nastrój, chciałbym wspomnieć o wszystkim znanej wanilii – jednej z najbardziej znanych i jednocześnie najdroższych przypraw na świecie. Jej niezwykły aromat charakteryzuje się niebywałą trwałością i mocą, która doskonale komponuje się z deserami i daniami na słodko, pasuje do kaw i gorących napoi, coraz częściej używa się jej jako dodatku do dań mięsnych. Warto podkreślić, iż prawdziwa wanilia charakteryzuje się dość delikatnym aromatem, o stosunkowo dużej trwałości – za najszlachetniejsze uważane są znajdujące się we wnętrzu strąków „ziarenka”. Sam aromat oraz jakość zależą od rodzaju uprawy z jakiej pochodzi i mogą być w dużym stopniu zróżnicowane.
Wanilia a samopoczucie
Jak pokazują obserwacje naukowców, uwzględnienie wanilii do posiłku czy kawy może w sposób pozytywny wpłynąć na samopoczucie i emocje. Grupa naukowców oceniała reakcje ochotników na spożycie jogurtów z różnego typu dodatkami – np. owocami czy wanilią . Nastrój oceniano przy pomocy specjalistycznych testów oraz reakcji, pojawiających się podczas konsumpcji. Okazało się, iż dodatek wanilii wywoływał u ochotników zadowolenie i pozytywne stany emocjonalne, innymi słowy wprawiał w dobry nastrój (podobnych reakcji nie zaobserwowano podczas spożywania jogurtów z pozostałymi dodatkami). Specjaliści uważają, iż delikatny aromat wanilii i jego właściwości można by było wykorzystać w miejscach publicznych, w których panuje szczególnie napięta atmosfera – np. w poczekalni u lekarza.
Do czego można dodać wanilię?
Mając na uwadze cenne walory wanilii, zdecydowanie warto uwzględnić ją jako dodatek do porannej owsianki czy omleta, albo chociaż do kawy czy nawet herbaty. Może stanowić także ciekawe uzupełnienie smaku koktajlu czy innych deserów. Inną cenną właściwością wanilii, którą docenią przede wszystkim amatorzy słodkości wszelkiego typu (a już szczególnie ci będący w trakcie redukowania zbędnej tkanki tłuszczowej) jest fakt, iż przygotowane z jej dodatkiem potrawy wydają się słodsze niż w rzeczywistości. Wanilia wydobywa i podkreśla słodycz posiłków – warto o tym pamiętać.
Podsumowanie
Wanilia to przyprawa o niewątpliwie interesujących właściwościach. Pomimo sporej ceny warto uwzględnić ją w jadłospisie, pamiętając iż wystarczy naprawdę niewielka jej ilość aby zmienić charakter spożywanej owsianki czy kawy i wprawić się w lepszy nastrój…
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.