Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

W poszukiwaniu chleba razowego

W poszukiwaniu  chleba razowego
O tym, że pełnoziarniste pieczywo jest lepszym rozwiązaniem niż pieczywo białe wiadomo od dawna: zawiera błonnik, większą ilość witamin i nie powoduje tak gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi. W ostatnich czasach jednak moda na „zdrowe odżywianie” sprawia, że produkty zbożowe wyprodukowane z mąki z pełnego przemiału cieszą się rosnącą popularnością – i jest to tendencja, która napawa optymizmem.

Niestety często zdarza się tak, że zamiast „razowego” kupujemy pieczywo „ciemne”, które w istocie jest czymś zupełnie innym.

Choć sam zbyt często pieczywa nie spożywam, ponieważ średnio toleruje je mój układ pokarmowy, to jednak jako dietetyk muszę być „na czasie” i znać skład produktów rynkowych, by móc polecać lub odradzać je swoim klientom. Co jakiś czas więc będąc na zakupach lustruję uważnie etykiety produktów spożywczych i staram się zapamiętać lub notuję istotne z mojego punktu widzenia informacje. Odwiedzam przy tym różne sklepy, ponieważ zauważyłem, że im dłużej przyglądam się jakiejś grupie produktów tym bardziej przyglądają mi się pracownicy, w tym - ochroniarze, co jest dość krępujące. Po drugiej lub trzeciej wizycie w tym samym miejscu, z pewnością moje podejrzane praktyki zakończyłyby się próbą rewizji osobistej lub inną nieprzyjemną sceną.

Przywykłem już do tego, że produkty spożywcze bardzo często nie są tym na co wyglądają, a pieczywo zaraz obok wędlin zajmuje szczytową pozycję w moim prywatnym rankingu. I tak oto można „naciąć się” na chleby „wieloziarniste”, które od zwykłego pieczywa różnią się tylko dodatkiem barwnika i śladowymi ilościami sezamu i słonecznika. Są także produkty typu „cztery zboża”, które przygotowane zostały po prostu z kilku odmian oczyszczonej mąki. Wszystko byłoby OK, gdyby nie myląca, ciemna barwa takiego produktu. Z czego ona wynika? Przecież to oczywiste: z dodatku karmelu, który jak wiemy jest tradycyjnie używany do wypieku chleba od tysiącleci…

Co więc z chlebem razowym? Czy w ogóle można go w sklepach spotkać? Owszem można, wystarczy się jedynie schylić. W mini-markecie, w którym niedawno byłem, chleby pełnoziarniste czekały na mnie na wysokości moich kolan. W sumie słuszne posunięcie: chleb z pełnego ziarna nie traci świeżości tak szybko jak pieczywo z białej mąki wyprodukowane z dodatkiem rozmaitych polepszaczy, więc nic się nie stanie jak trochę sobie poleży, a to że nie każdy go znajdzie to co z tego? Są przecież inne, barwione karmelem czy melasą.

W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę