Wartości odżywcze wiśni i czereśni
Wiśnie
Wiśnie są znane ze swojego kwaskowatego smaku i intensywnego czerwonego koloru. Są one niskokaloryczne – 100 gramów świeżych wiśni dostarcza około 50 kalorii. Wiśnie są także bogate w witaminy i minerały:
- witamina C: wiśnie zawierają około 10 mg witaminy C na 100 gramów, co stanowi około 17% dziennego zapotrzebowania. Witamina C jest niezbędna dla zdrowia skóry, naczyń krwionośnych i układu odpornościowego,
- potas: wiśnie są dobrym źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspiera zdrowie serca,
- antocyjany: te silne przeciwutleniacze nadają wiśniom ich charakterystyczny kolor i mają właściwości przeciwzapalne oraz mogą pomóc w zmniejszaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Czereśnie
Czereśnie, w przeciwieństwie do wiśni, są słodsze i często spożywane na surowo jako deserowy owoc. 100 gramów czereśni dostarcza około 63 kalorii. Czereśnie również obfitują w witaminy i minerały:
- witamina C: czereśnie zawierają około 7 mg witaminy C na 100 gramów, co stanowi około 12% dziennego zapotrzebowania,
- potas: czereśnie dostarczają około 220 mg potasu na 100 gramów, jest nieco więcej niż w przypadku wiśni,
- melatonina: czereśnie są jednym z niewielu naturalnych źródeł melatoniny, hormonu regulującego cykl snu.