Promocja z okazji pierwszego dnia lata! Ceny wszystkich planów -25% z kodem "FITLATO" Skorzystaj z promocji

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Makaron z cukinii z szynką długodojrzewającą Serrano

Makaron z cukinii z szynką długodojrzewającą Serrano
Mój kolejny kulinarny eksperyment, tym razem z cukinią w roli głównej. Jak wiadomo, jest to bardzo zdrowe warzywo, które warto włączyć do diety, ale w wersji surowej nie kazdemu przypadnie do gustu, jednak w takim wydaniu smakuje wybornie. Dziś na zakupach wpadła mi w oko świetna szynka Serrano (i choć generalnie w ogóle nie jadam wędlin, to tej nie mogłam się oprzeć i kupiłam). Do tego przepisu mozna uzyc dowolne mięso czy nawet rybe- wszystko zależy od gustu i tego na co mamy ochotę.

SKŁADNIKI

* jedna cukinia 
* w moim przepisie i posiłku na dziś: długodojrzewająca, hiszpańska szynka Serrano w ilości 200g 
* pieprz czarny ziarnisty, pieprz czarny mielony 
* łyżka octu jabłkowego 
* łyżka oleju sezamowego tłoczonego na zimno 
(soli nie dodawałam, bo Serrano jest juz mocno słone)

Autorką dzisiejszego przepisu jest: kocio2009

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie dokladnie umyłam i pokroiłam na paseczki wraz ze skórką (jak makaron "tagliatelle"), uzywając do tego noża do plastrowania serów żółtych. Jest to najszybszy i najlepszy sposób, bo dzieki niemu mamy niemalże identyczne i cieniutkie paski. jak ktos nie posiada, to oczywiscie moze to zrobic zwykłym nozem czy obierakiem do warzyw. 

Gotujemy wodę w garnku i do wrzątku wrzucamy nasze paseczki cukiniowe (mozna dodac sól do smaku). U mnie gotowały się do miękkości około 6 minut. Sprawdzałam co chwile, czy już są miękkie (zwlaszcza te ze skórką). 

I to cała filozofia  Wykładamy na talerz i dorzucamy źrodlo bialka, na jakie mamy akurat chęć. 

OPINIA

byłam bardzo mile zaskoczona, bowiem cukinia w tej wersji smakuje i ma konsystencję makaronu. zanim to zrobiłam, to zastanawiałam sie co z tego wyjdzie, ale po obszamaniu juz wiem, że czesto bedę dodawać taki "makaronik" do potraw. 

 

Ten i tysiące innych przepisów znajdziecie w serwisie SFD.pl - dział KUCHNIA