Wyczyść blaty kuchenne - mamy tendencje do podjadania tego, co znajduje się w zasięgu wzroku i ręki. Bardzo często robimy to nieświadomie. Wizyta w kuchni – choćby po szklankę wody, może zakończyć się odruchowym przegryzieniem ciasteczka lub cukierka, które zachęcająco prezentują się w widocznym miejscu. Dlatego, aby nie wystawiać się na pokuszenie – pozbądź się wszelkich śmieciowych przekąsek, a już na pewno nie trzymaj ich w widocznych miejscach. Kwestia ta dotyczy nie tylko blatów, ale także szafek, z których często korzystasz czy też lodówki. Pamiętaj, jak mówi stare powiedzenie „czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal”.
Wyeksponuj owoce i wartościowe przekąski - w kuchni, którą zgodnie z powyższą wskazówką wyczyściłeś z żywieniowych śmieci, warto w widocznym miejscu umieścić kosz z umytymi i gotowymi do spożycia owocami lub warzywami. W strategicznych miejscach można także postawić miskę z orzechami, co powinno skutecznie odwrócić naszą uwagę i myśli od niezdrowych przekąsek.
Przeorganizuj lodówkę – zacząć należy od pozbycia się produktów, które zdecydowanie kolidują z zasadami zdrowego odżywiania, czyli przede wszystkim wysoko przetworzonej żywności zasobnej w cukry i niezdrowe tłuszcze ( owocowych jogurtów i serków, past pseudo-rybnych, majonezowych sałatek, niskojakościowych wędlin, słodyczy, etc.) . Na wysokości oczu, w widocznym miejscu warto umieścić produkty najbardziej pożądane w diecie, czyli warzywa, owoce, nabiał, ugotowane mięso, etc.
Popraw kuchenne feng shui – samodzielne przygotowywanie potraw pozwoli Ci przejąć kontrolę nad tym co jesz, warto zatem zadbać o to, aby przebywanie w kuchni było przyjemne. Dbanie o czystość mikrobiologiczną to kwestia nadrzędna, pobyt w kuchni mogą jednak także uatrakcyjnić drobne akcesoria, również niekoniecznie związane z kuchnią i gotowaniem, takie jak choćby radio czy bukiet świeżych kwiatów.
Nakładaj jedzenie bezpośrednio na talerz – umieszczanie półmisków i garnków z potrawami na stole nie jest najlepszym rozwiązaniem, utrudnia bowiem kontrolowanie ilości pochłanianego jedzenia. Jedzenie warto zostawić w garnkach na kuchence lub na blacie – wówczas za każdym razem sięgnięcie po dokładkę będzie wiązało się z koniecznością wstania od stołu.
Podsumowanie
Jedzenie i sposób jego przygotowania determinują jakość wprowadzanych nawyków żywieniowych. Dlatego kuchnia, określana często „sercem domu” powinna być zaaranżowana w sposób przemyślany, tak by przebywanie w niej było przyjemne i ułatwiało przygotowywanie zdrowych i smacznych posiłków.