Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Omlet – doskonały pomysł na wartościowe śniadanie

Omlet – doskonały pomysł na wartościowe śniadanie
Zazwyczaj w dni powszednie brakuje czasu o poranku na przygotowanie bardziej skomplikowanego śniadania niż kanapki czy płatki z mlekiem. W ramach uczczenia dnia wolnego od szkoły czy zawodowych obowiązków warto przyrządzić bardziej wyszukane śniadanie, czyli pyszny i pożywny omlet. W ramach niniejszego artykułu przedstawiam dwa wyjątkowe i sprawdzone przepisy.

Omlet po hiszpańsku, czyli jaja z ziemniakiem

Składniki:

  • 1 średniej wielkości ziemniak,
  • 4 jaja,
  • mała cebula,
  • 2 pieczarki,
  • niewielki kawałek drobno pokrojonej czerwonej papryki,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek,
  • suszony lubczyk, papryka ostra, pieprz, szczypta soli,
  • pół mozzarelli w zalewie.

Przygotowanie:

Tradycyjnie omlet ten nie zawiera żadnych dodatków, składa się wyłącznie z jaj i ziemniaków, jednakże w ramach urozmaicania jadłospisu warto poeksperymentować z różnymi składnikami – oprócz tych wymienionych, można użyć np. brokuły.

Pierwotny przepis zakłada także smażenie, ja natomiast proponuję skorzystać z piekarnika – odpada wówczas kłopotliwy dla wielu osób problem związany z przewracaniem omleta na drugą stronę.

  1. Zacząć należy od włączenia piekarnika i rozgrzania go do temp. około 200 stopni.
  2. W międzyczasie należy zetrzeć ziemniaka na tarce na cienkie plasterki (używając tej części tarki, która służy zazwyczaj do ścierania ogórków na mizerię).
  3. Starte ziemniaki należy umieścić razem z pokrojonymi pieczarkami na dnie niewielkiego, płaskiego naczynia żaroodpornego (może być również forma sylikonowa), skropić oliwą z oliwek i przyprawić, a następnie włożyć do piekarnika na około 15 minut (ziemniaki muszą się lekko przyrumienić).
  4. Jaja należy roztrzepać z dodatkiem przypraw.
  5. Gdy ziemniaki się zarumienią, należy wyciągnąć naczynie, dodać pokrojoną paprykę, kawałki masła i mozzarelli i ewentualnie inne warzywa i zalać całość jajkami.
  6. Całość piec przez jeszcze około 15 minut do czasu aż jaja się zetną – w razie konieczności trzeba przykryć omlet folią aluminiową (tak aby za bardzo nie przypiekł się z wierzchu).
  7. Gotowe danie można podawać z dowolnymi warzywami.

Puszysty omlet z musem owocowym

Składniki:

  • 4 jaja,
  • 1-2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka mąki razowej,
  • szczypta cynamonu,
  • oliwa z oliwek,

Składniki na mus:

  • 1 jabłko,
  • 1 pomarańcza,
  • pół banana,
  • (opcjonalnie kilka mrożonych truskawek).

Przygotowanie:

Jedyną skomplikowaną czynnością jest oddzielenie żółtek od białek jaj.

  1. Następnie należy ubić pianę z białek, a także spróbować zrobić to samo z żółtkami.
  2. Ubitą pianę połączyć z żółtkami i pozostałymi składnikami.
  3. Uzyskane „ciasto” powinno być bardzo puszyste.
  4. Na rozgrzanej nieprzywierającej patelni z minimalną ilością oliwy smażymy omlet z jednej strony, a następnie ostrożnie przewracamy na drugą.
  5. Przy braku wprawy lepiej będzie zrobić kilka mniejszych „placków”.

Przygotowanie musu:

Jest banalnie proste – wystarczy obrane i pokrojone owoce zmiksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji i polać nimi omleta.

Podsumowanie

Zdrowy jadłospis to jadłospis urozmaicony. Jeżeli tylko czas pozwala warto poeksperymentować w kuchni i wzbogacić swoje menu o nowe i smaczne dania.

Smacznego!