Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Szybki sposób na domową czekoladę

Szybki sposób na domową czekoladę
Podobno dziewięć na dziesięć osób kocha czekoladę, a dziesiąta kłamie. Spożywanie czekolady niesie za sobą wiele korzyści. Powinna to być jednak dobrej jakości gorzka czekolada, bez mleka w proszku i tłuszczu utwardzanego.

Jakie korzyści daje spożywanie gorzkiej czekolady, a dokładniej rzecz biorąc kakao?

Trzy kostki gorzkiej czekolady charakteryzują się porównywalną zawartością polifenoli co filiżanka zielonej herbaty. Katechiny występujące w dużych ilościach w zielonej herbacie są podobne w swojej budowie do proantocyjanidyn występujących w gorzkiej czekoladzie. Zawartość proantocyjanidyn kształtuje się na poziomie 12%- 48% masy ziaren kakaowych.

Spożywanie dobrej jakości czekolady ma właściwości przeciwutleniające. Badania sugerują, że taka dawka (obecnych w 40 gramach gorzkiej czekolady) polifenoli może zapobiegać chorobom sercowo – naczyniowym, a także obniżyć ryzyko powstawania nowotworów.

Ponad to, fenyloalanina zawarta w kakao podwyższa poziom serotoniny i endorfin w mózgu, poprawiając przy tym nasze samopoczucie i przeciwdziałając depresji. Kakao jest również źródłem magnezu, wapnia i cynku.

Gdy dobrze przyjrzymy się czekoladom na półkach sklepowych z pewnością uda nam się wyszukać produkty godne uwagi. Niestety wiele gorzkich czekolad charakteryzuje się bardzo niską zawartością kakao (około 40%), wysoką zawartością cukru i dodatkami w postaci mleka w proszku, czy tłuszczy utwardzanych.

Te, na które warto się zdecydować, bardzo często są stosunkowo drogie.

Tymczasem okazuje się, że możemy przygotować samodzielnie czekoladę z dowolnymi składnikami w zaledwie 20 min.

Potrzebujemy do tego jedynie olej kokosowy, kakao, coś czym posłodzimy czekoladę (np. ksylitol) oraz dowolne dodatki – mogą to być przykładowo pokruszone migdały i suszona żurawina.

Przydać mogą się również silikonowe foremki do lodu. Nie są jednak konieczne. Możemy użyć po prostu blaszkę wyłożoną papierem lub folią.

Olej kokosowy należy rozpuścić, dokładnie wymieszać go z kakao i substancją słodzącą. W foremkach lub na papierze układamy dowolne dodatki. Zalewamy powstałą masą i wkładamy na 20 min do zamrażalnika. Gotowe! Tak przygotowane czekoladki należy przechowywać w lodówce, gdyż jak wiadomo olej kokosowy pod wpływem temperatury zmienia swoją postać ze stałej w ciekłą.

Samodzielne przygotowanie czekoladek jest tak proste i szybkie, że możemy zrobić je nawet, gdy nagle dowiemy się o wizycie gości.

Podsumowując, warto regularnie spożywać małe ilości dobrej jakościowo gorzkiej czekolady. Zarówno ze względu na walory smakowe, jak i na wpływ ziaren kakaowca na nasze zdrowie.

 

W artykule mówimy o: Menu na sportowo