Podobno dziewięć na dziesięć osób kocha czekoladę, a dziesiąta kłamie. Spożywanie czekolady niesie za sobą wiele korzyści. Powinna to być jednak dobrej jakości gorzka czekolada, bez mleka w proszku i tłuszczu utwardzanego.
Jakie korzyści daje spożywanie gorzkiej czekolady, a dokładniej rzecz biorąc kakao?
Trzy kostki gorzkiej czekolady charakteryzują się porównywalną zawartością polifenoli co filiżanka zielonej herbaty. Katechiny występujące w dużych ilościach w zielonej herbacie są podobne w swojej budowie do proantocyjanidyn występujących w gorzkiej czekoladzie. Zawartość proantocyjanidyn kształtuje się na poziomie 12%- 48% masy ziaren kakaowych.
Spożywanie dobrej jakości czekolady ma właściwości przeciwutleniające. Badania sugerują, że taka dawka (obecnych w 40 gramach gorzkiej czekolady) polifenoli może zapobiegać chorobom sercowo – naczyniowym, a także obniżyć ryzyko powstawania nowotworów.
Ponadto, fenyloalanina zawarta w kakao podwyższa poziom serotoniny i endorfin w mózgu, poprawiając przy tym nasze samopoczucie i przeciwdziałając depresji. Kakao jest również źródłem magnezu, wapnia i cynku.
Jak wybrać dobrą czekoladę?
Gdy dobrze przyjrzymy się czekoladom na półkach sklepowych z pewnością uda nam się wyszukać produkty godne uwagi. Niestety wiele gorzkich czekolad charakteryzuje się bardzo niską zawartością kakao (około 40%), wysoką zawartością cukru i dodatkami w postaci mleka w proszku, czy tłuszczy utwardzanych. Te, na które warto się zdecydować, bardzo często są stosunkowo drogie.
Tymczasem okazuje się, że możemy przygotować samodzielnie czekoladę z dowolnymi składnikami w zaledwie 20 min.
Jak przygotować domową i zdrową czekoladę?
Potrzebujemy do tego jedynie olej kokosowy, kakao, coś czym posłodzimy czekoladę (np. ksylitol) oraz dowolne dodatki – mogą to być przykładowo pokruszone migdały i suszona żurawina. Przydać mogą się również silikonowe foremki do lodu. Nie są jednak konieczne. Możemy użyć po prostu blaszkę wyłożoną papierem lub folią.
Olej kokosowy należy rozpuścić i dokładnie wymieszać go z kakao i substancją słodzącą.
W foremkach lub na papierze układamy dowolne dodatki.
Zalewamy powstałą masą i wkładamy na 20 min do zamrażalnika.
Gotowe!
Tak przygotowane czekoladki należy przechowywać w lodówce, gdyż jak wiadomo olej kokosowy pod wpływem temperatury zmienia swoją postać ze stałej w ciekłą. Samodzielne przygotowanie czekoladek jest tak proste i szybkie, że możemy zrobić je nawet, gdy nagle dowiemy się o wizycie gości.
Podsumowanie
Warto regularnie spożywać małe ilości dobrej jakościowo gorzkiej czekolady. Zarówno ze względu na walory smakowe, jak i na wpływ ziaren kakaowca na nasze zdrowie.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.