IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Pięć rodzajów żywności, które zwiększają apetyt

Pięć rodzajów żywności, które zwiększają apetyt
To, co jemy, wpływa na to, jak się czujemy, ile mamy energii, na stan naszego zdrowia i to jak funkcjonuje nasz organizm na co dzień. To, z czego składają się nasze posiłki i przekąski, wpływa również na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego i odczuwanie głodu oraz sytości.

Nie wszystkie produkty sycą w takim samym stopniu

Pewne produkty sycą nas bardziej, niektóre z kolei wręcz mogą zaostrzać nasz apetyt. Jeśli Twoja dieta składa się z dużej ilości niskoprzetworzonych produktów, bogatych w składniki odżywcze, zawierających pełnowartościowe białko, istnieje mniejsze ryzyko, że będziesz odczuwać głód i chęć zjedzenia czegoś słodkiego lub niezdrowego. 

Najbardziej sycące produkty

Do najbardziej sycących produktów zaliczyć możemy: gotowane ziemniaki, owsiankę, pomarańcze i jabłka, chude ryby, drób, gotowaną fasolę, chude mięso wołowe oraz makaron pełnoziarnisty. Warto więc zadbać, aby wyżej wymienione produkty były obecne w naszej diecie.

Produkty zwiększające apetyt

Niektóre wybory żywieniowe zwiększają nasz apetyt. Sprawiają, że chcemy jeść więcej i więcej. Tego typu produktów powinniśmy unikać, zwłaszcza gdy naszym celem jest redukcja tkanki tłuszczowej. 

Oto kilka produktów żywieniowych, które mogą zwiększyć apetyt i chęć na niezdrowe produkty.

Soki i inne napoje słodzone cukrem

Kalorie w postaci płynnej są dużo mniej satysfakcjonujące, niż energia, którą dostarczamy z jedzenia "stałych pokarmów". Ponadto sok nie zawiera błonnika - składnika dietetycznego, który wpływa na wolniejsze podniesie poziomu glukozy po spożyciu posiłku i sprawia, że odczuwamy większą sytość. Z tego powodu dużo lepszym pomysłem jest spożywanie całych owoców, zamiast przygotowanych z nich soków, nawet jeśli jest to sok przygotowany przez nas i nie zawiera żadnych dodatków.

Co więcej, soki i napoje słodzone cukrem i/lub syropem fruktozowo-glukozowym powodują wzrost poziomu cukru we krwi, potem jednak poziom cukru we krwi gwałtownie spada. W odpowiedzi stajesz się głodny i odczuwasz chęć na „coś słodkiego”.

Zamiast soków i słodkich napojów, pij wodę oraz niesłodzone herbaty i napary ziołowe.

Słone przekąski

Słone przekąski, zwłaszcza chipsy ziemniaczane, stanowią słabość dla wielu osób. Połączenie węglowodanów, tłuszczu i soli, sprawia że chipsy są smaczną i uzależniającą przekąską. Gdy zaczniemy je jeść, ciężko nam przestać. Jednym z powodów, dla którego tak się dzieje, jest niska zawartość błonnika, który zwiększa uczucie sytości i zmniejsza skoki glukozy we krwi. Jednak sposób, w jaki słone przekąski wpływają na wzrost apetytu, jest bardziej skomplikowany. Przede wszystkim za sprawą połączenia tłuszczu, węglowodanów i soli, jest to produkt o wysokiej smakowitości. Niektóre badania pokazują, że chrupanie słonych przekąsek, takich jak chipsy, sprawia że mózg uwalnia więcej dopaminy, neuroprzekaźnika połączonego z systemem nagradzania, co z kolei sprawia, że chcemy ich więcej. Słone przekąski wzmagają również pragnienie, które często mylimy z uczuciem głodu. 

Alkohol

Alkohol powoduje łatwiejszą utratę kontroli nad tym, co i ile zjadamy. Alkohol niekoniecznie przyczynia się do zwiększenia apetytu, jednak sprawia, że łatwiej sobie folgujemy. Pod wpływem alkoholu częściej dochodzimy do wniosku, że dieta nie jest tak ważna i możemy pozwolić sobie na więcej niezdrowych przekąsek. Alkohol wpływa więc nie tyle fizycznie na nasz apetyt, co na naszą psychikę.

Utrzymanie diety jest znacznie łatwiejsze, gdy mamy trzeźwy umysł.

Kawa

Kawa pomaga nam rano obudzić się i ożywić, może nam pomóc również w treningu, stanowi bowiem świetny, pobudzający napój przedtreningowy. Większość osób słusznie postrzega kawę, jako napój sprzyjający odchudzaniu. Okazuje się jednak, że kawa może także zwiększać  pragnienie na zjedzenie czegoś słodkiego. Gdy jemy ciasto popijając je kawą, wydaje nam się ono mniej słodkie, niż wtedy, gdy jedlibyśmy je nie pijąc jednocześnie kawy. W efekcie, pijąc kawę, możemy zjeść więcej słodyczy. Jeśli w jednym posiłku zestawiamy ze sobą produkty o przeciwstawnych smakach, wtedy bez wątpienia sytość nadejdzie znacznie później. Np Pizza vs Cola.

Słodkie przekąski

Ta pozycja nie powinna być dla nikogo zaskoczeniem. Każdy rodzaj cukru czy też wysokoprzetworzona przekąska może zwiększać apetyt, ze względu na wysoką smakowitość, a także ze względu na wpływ na poziom glukozy we krwi. Słodycze powodują skoki cukru we krwi, po których następuje ich gwałtowny spadek, co powoduje zmęczenie i głód. Słodki pączek da Ci energię na chwilę, szybko jednak zrobisz się ponownie głodny. Gdy zjesz słodką, ale bogatą w białko i błonnik owsiankę, możesz odczuwać sytość przez kilka godzin.

Podsumowując

Zaplanuj swoją dietę lepiej, aby uniknąć nagłego głodu i wzmożonego apetytu na słodycze. Uwzględnij w menu więcej błonnika i białka, spożywaj posiłki i przekąski powoli i uważnie. Zadbaj o odpowiednie nawodnienie, często bowiem mylimy uczucie pragnienia z głodem. Pamiętaj również, że brak snu oraz stres zwiększają apetyt i chęć na niezdrowe przekąski. 

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.