Tempo przemian metabolicznych uzależnione jest od wielu czynników i wbrew niektórym opiniom, zazwyczaj jedynie w niewielkim stopniu uzależnione jest od uwarunkowań wrodzonych. Najczęściej to my sami w sposób nieuświadomiony sprawiamy, że nasz metabolizm ulega spowolnieniu, co skutkuje nie tylko tym, że trudniej nam spalić nadmiar tkanki tłuszczowej, ale również prowadzi do łatwiejszego przybierania na wadze. Poniżej prezentujemy listę czynności i praktyk, które prowadzą do spowolnienia metabolizmu.
Jesteś na diecie całe życie
Jeśli dopadł Cię syndrom „permanentnego odchudzania” i większą część roku próbujesz różnymi metodami zmusić organizm do sięgnięcia po rezerwy energetyczne zlokalizowane w tkance tłuszczowej w rejonie pasa oraz wokół ud, bioder to wiedz, że jeśli do tej pory Twoje starania nie przyniosły zamierzonego skutku, to raczej niewiele wskazuje na to, by sytuacja ta miała się w najbliższym czasie zmienić. Na ten czas potrzebujesz wprowadzenia strategii żywieniowej mającej na celu odpowiednie odżywienie organizmu i wyregulowanie metabolizmu. Zacznij więc od wprowadzenia zasad zdrowego żywienia i zrób podstawowe badania, a najlepiej udaj się na konsultacje do doświadczonego dietetyka. Do odchudzania wrócisz dopiero za jakiś czas i zabierzesz się za nie z głową.
Stosujesz niskokaloryczne diety z kolorowej prasy
Odchudzanie przy zastosowaniu popularnych w kolorowej prasie diet, zwłaszcza takich jak „dieta kapuściana” czy „dieta bananowa” w praktyce okazuje się dla organizmu na tyle dużym szokiem, że w ramach reakcji adaptacyjnej zmniejsza on wydatkowanie energii, czyli – spowalnia metabolizm. Związane jest to, że zmniejszeniem procesu produkcji ciepła (termo genezy), obniżeniem spontanicznej aktywności fizycznej oraz utratą tkanki mięśniowej, a być może także z niedożywieniem jakościowym (niedoborami białka, witamin i składników mineralnych). W efekcie, zamiast motywować organizm do spalania tłuszczu, uruchamiasz w nim mechanizmy obronne. Najgorsze jednak jest to, że niektóre skutki Twojej beztroski mogą okazać się długofalowe, sprawiając, że Twój metabolizm będzie spowolniony jeszcze przez wiele tygodni lub nawet miesięcy po zakończeniu przygody z „kolorową” dietą.
Spożywasz zbyt mało białka
Chociaż od czasu, w którym popularność zaczęła zyskiwać sobie „dieta proteinowa” dr Dukana oraz rozmaite jej klony i modyfikacje zjawisko niedostatecznego spożycia białka dotykające wielu odchudzających się osób, stało się jakby mniej aktualne, to mimo wszystko przyglądając się dyskusjom na niektórych forach internetowych, można zauważyć, że problem nadal występuje i dotyczy przede wszystkim… kobiet. Panie zdecydowanie częściej odchudzanie zaczynają od ograniczenia lub eliminacji z diety mięsa, jaj, ryb, serów podpuszczkowych i twarogów opierając swoje menu na warzywach, owocach i produktach zbożowych co w efekcie doprowadza do drastycznego zmniejszenia podaży protein. W efekcie dochodzi nie tylko do nasilonego katabolizmu mięśniowego, ale także do zmniejszenia termogenezy po posiłkowej, czyli spadku tempa metabolizmu indukowanego spożyciem pokarmu. Białko jest najbardziej termogennym składnikiem żywności, a zmniejszenie jego spożycia związane jest ze spowolnieniem metabolizmu.
Przyjmujesz zbyt mało wody
Niedobór płynów może skutkować zaburzeniem przebiegu wielu reakcji biochemicznych, upośledzając proces uwalniania energii. Istnieją badania sugerujące, że z jednej strony stan odwodnienia doprowadza do zmniejszenia tempa spoczynkowej przemiany materii, a z drugiej – że wyrównanie niedoborów wodnych skutkuje odwróceniem tego stanu i przyspieszeniem metabolizmu. Jeśli więc nie nawadniasz się w odpowiedni sposób, prawdopodobnie przyczyniasz się do tego, że Twoja gospodarka energetyczna nie funkcjonuje w sposób prawidłowy. Zadbaj więc o właściwą podaż płynów, pamiętając, że Twój organizm po prostu ich potrzebuje. Dzięki temu nie tylko zapobiegniesz spowolnieniu przemiany materii, ale także poprawisz kondycję psychofizyczną.
Spożywasz zbyt mało węglowodanów
Chociaż wiele osób ma w zwyczaju spożywać zbyt duże ilości węglowodanów (zwłaszcza tych niskojakościowych, czyli rafinowanych) w stosunku do dziennego zapotrzebowanie energetycznego, to niekiedy spotkać się można z praktyką odmienną, polegającą na drastycznym ograniczeniu spożycia tego makroskładnika. Tymczasem zbyt niskie spożycie węglowodanów w przypadku osób obciążonych dużym wysiłkiem fizycznym może w dłuższej perspektywie czasowej prowadzić do spowolnienia metabolizmu. Związane jest to z obniżeniem poziomu leptyny i zmniejszeniem aktywności tarczycy. Diety bardzo niskowęglowodanowe dobrze sprawdzają się w przypadku osób z wysokim poziomem tkanki tłuszczowej o średniej i umiarkowanej aktywności. Wysoka aktywność fizyczna i umiarkowany lub niski poziom tkanki tłuszczowej stanowią wskazanie do zwiększenia spożycia węglowodanów.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.