Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.
Składniki podstawowe:
mięso z piersi kurczaka bez skóry 110g
krojone pomidory 65g
koncentrat pomidorowy 30% 20g
papryka czerwona 60g
cebula 20g
ryż Paraboiled 70g
oliwa z oliwek 13ml
Składniki dodatkowe:
przyprawa do kurczaka
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
liść pietruszki
czosnek
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Cebulę wrzucić na rozgrzany oliwę i chwilkę smażyć.
Dodać pokrojoną paprykę, pomidory i czosnek.
Warzywa dusić do miękkości, dodać 1/2 szklanki wody.
Doprawić solą i pieprzem. Na koniec odlać 1/2 sosu i zmiksować.
Wymieszać z pozostałą częścią sosu. Dodać pietruszkę.
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, nie dopuszczając do rozgotowania.