Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.
Składniki podstawowe:
bułka grahamka 70g
mięso z piersi kurczaka bez skóry 70g
ogórek 60g
sałata lodowa 20g
jogurt naturalny 2% 20g
majonez dekoracyjny Winiary 3g
oliwa z oliwek 6
mandarynki 70g
Składniki dodatkowe:
przyprawa do kurczaka (ziołowa)
sól/pieprz wg uznania
kurkuma
Jogurt naturalny połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek i niewielką ilość koncentratu pomidorowego lub keczupu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Pomidora umyć i pokroić, sałatę umyć. Gotowane mięso położyć na liściu sałaty z pomidorem, polać sosem czosnkowym. Ułożyć na bułce.