Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Przepis na bezglutenowe, szybkie świąteczne muffiny piernikowe

Przepis na bezglutenowe, szybkie świąteczne muffiny piernikowe
Święta to czas, w którym zdarza nam się pochłonąć spore ilości rozmaitych łakoci, zwłaszcza serników, makowców, tortów, etc. Nie da się ukryć, że receptura tych przysmaków zazwyczaj koliduje z zasadami zdrowego żywienia. Astronomiczne niekiedy ilości cukru, margaryna zawierająca utwardzone tłuszcze roślinne czy biała mąka to tylko niektóre z głównych składników domowych czy nabytych w cukierni wypieków. Na szczęście jest smaczna i zdrowa alternatywa! Specjalnie na okoliczność świąt zamieszczam przepis na muffiny piernikowe, które świetnie smakują, są szybkie do przygotowania i zasobne w błonnik i składniki odżywcze!

Składniki potrzebne do przygotowania około 6 muffinek:

  • 25 g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao (może być np. z dodatkiem skórki pomarańczowej)
  • 1 średni banan
  • 2 jaja
  • 30g klarowanego masła
  • 50 g zmielonych migdałów (można kupić płatki migdałowe i zmielić na pył w młynku do kawy)
  • przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka kakao holenderskiego

Przygotowanie:

Masło i czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, żółtka oddzielić od białek. Rozpuszczoną czekoladę, masło, kakao, przyprawę do piernika,  żółtka i banana zmiksować na jednolitą masę, a następnie połączyć ze zmielonymi płatkami migdałowymi. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste należy dodać 1-2 łyżki mleka. Na koniec masę czekoladową wystarczy połączyć z ubitą na sztywno pianą, a następnie przełożyć do foremek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚ przez około 20-25 minut. Ponieważ muffiny pozbawione są glutenu, to pomimo iż na początku pięknie wyrosną, to po wyciągnięciu z piekarnika nieznacznie opadną.

Podsumowanie

Nasze upodobanie do smaku słodkiego nie musi być przyczyną problemów z nadmiarem tkanki tłuszczowej, odkładającej się w okolicy pasa. Wypieki, tak jak każde inne dania mogą być bardziej lub mniej zdrowe. Zdecydowanie zdyskwalifikować należy ciasta powstałe na bazie utwardzonych tłuszczów roślinnych – to już nie chodzi o kwestie związane z masą ciała, ale przede wszystkim zdrowiem! Warto unikać wypieków składających się głównie z cukru i tłustego kremu, lepszą opcją są pierniki z orzechami i owocami, lekkie biszkopty z musami owocowymi czy drożdżowce. Niezależnie od rodzaju spożywanego ciasta – warto zachować umiar. Nawet najbardziej „prozdrowotne” wypieki mogą mieć negatywny wpływ na kondycję – nie tylko przewodu pokarmowego, jeśli spożywane są w zbyt dużych ilościach. 

W artykule mówimy o: Ladies Potrawy PoTreningu

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę