Składniki potrzebne do przygotowania około 6 muffinek:
- 25 g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao (może być np. z dodatkiem skórki pomarańczowej)
- 1 średni banan
- 2 jaja
- 30g klarowanego masła
- 50 g zmielonych migdałów (można kupić płatki migdałowe i zmielić na pył w młynku do kawy)
- przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka kakao holenderskiego
Przygotowanie:
Masło i czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, żółtka oddzielić od białek. Rozpuszczoną czekoladę, masło, kakao, przyprawę do piernika, żółtka i banana zmiksować na jednolitą masę, a następnie połączyć ze zmielonymi płatkami migdałowymi. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste należy dodać 1-2 łyżki mleka. Na koniec masę czekoladową wystarczy połączyć z ubitą na sztywno pianą, a następnie przełożyć do foremek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚ przez około 20-25 minut. Ponieważ muffiny pozbawione są glutenu, to pomimo iż na początku pięknie wyrosną, to po wyciągnięciu z piekarnika nieznacznie opadną.
Podsumowanie
Nasze upodobanie do smaku słodkiego nie musi być przyczyną problemów z nadmiarem tkanki tłuszczowej, odkładającej się w okolicy pasa. Wypieki, tak jak każde inne dania mogą być bardziej lub mniej zdrowe. Zdecydowanie zdyskwalifikować należy ciasta powstałe na bazie utwardzonych tłuszczów roślinnych – to już nie chodzi o kwestie związane z masą ciała, ale przede wszystkim zdrowiem! Warto unikać wypieków składających się głównie z cukru i tłustego kremu, lepszą opcją są pierniki z orzechami i owocami, lekkie biszkopty z musami owocowymi czy drożdżowce. Niezależnie od rodzaju spożywanego ciasta – warto zachować umiar. Nawet najbardziej „prozdrowotne” wypieki mogą mieć negatywny wpływ na kondycję – nie tylko przewodu pokarmowego, jeśli spożywane są w zbyt dużych ilościach.