Biorąc pod uwagę jak ważna jest odpowiednia podaż wapnia dla właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu ludzkiego bezwzględnie należy zadbać o dostarczenie właściwej jego ilości.
Oczywiście sytuacją najbardziej pożądaną jest taka, kiedy zaspokajamy dzienne zapotrzebowanie poprzez odpowiedni dobór produktów żywnościowych. Ameryki nie odkryję, jeśli napiszę, że dobrym źródłem wapnia są przetwory mleczne, z czego na szczególną uwagę zasługują jogurty i kefiry, które ze względu na zawartość kultur bakteryjnych dodatkowo korzystnie oddziałują na stan zdrowia jelit.
Co prawda pojawiają się opinie, zgodnie z którymi „mleko odwapnia”, ale nie mają one potwierdzenia w naukowych faktach. Prawdą natomiast jest, że osoby z nietolerancją cukru mlecznego – laktozy, które siłą rzeczy nabiału spożywają niewiele lub wcale, częściej cierpią na niedobory wapnia i mają mniejszą gęstość mineralną kości.
Nie tylko produkty mleczne są dobrym źródłem tego pierwiastka, ale również wysoko zmineralizowane wody i pokarmy pochodzenia roślinnego stanowić mogą cenne uzupełnienie diety. Fasola szparagowa, sałaty, seler, brokuły, jarmuż, słonecznik, sezam, soja, brukselce, pomarańcze, szparagi, a także orzechy laskowe zawierają spore ilości wapnia. Niestety żywność pochodzenia roślinnego często jest jednocześnie źródłem związków, które utrudniają jego wchłanianie.
Jeśli spożywasz niewiele pokarmów będących dobrym źródłem wapnia lub też w Twoim jadłospisie dominują pokarmy utrudniające jego wchłanianie, możliwe, że potrzebujesz suplementu. Preparaty wapniowe stanowią dobre rozwiązanie w wypadku podejrzenia niedoborów tego pierwiastka, aczkolwiek nacisk powinno się kłaść na taką modyfikację diety, by nie były one niezbędne.