Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Palatynoza – cukier idealny?

Palatynoza – cukier idealny?
Nie ulega wątpliwości, że wysokie spożycie cukrów rafinowanych przyczynia się do rozwoju wielu groźnych chorób. Stąd też od wielu lat trwają intensywne starania, by odkryć lub zsyntetyzować zdrowy i bezpieczny dla sylwetki zamiennik sacharozy. Do tej pory udało się stworzyć wiele substancji słodzących, wszystkie jednak zdają się posiadać pewne wady. Czy tytułowa palatynoza, o której ciągle pisze się i mówi niewiele jest substancją przełomową?

Czym jest palatynoza?

Palatynoza (Palatinose™) zwana także izomaltulozą, podobnie ja sacharoza należy do disacharydów (jest więc cukrem prostym). Zbudowana jest z glukozy i fruktozy połączonych stabilnym wiązaniem 1,6- glikozydowym. Naturalnymi źródłami palatynozy są melasa trzciny cukrowej oraz miód (jej zawartość w tych produktach jest jednak niska). Warto w tym miejscu zadać sobie pytanie – na czym polegać ma rzekoma wyjątkowość tego cukru?

Walory palatynozy

Zgodnie z treścią danych marketingowych palatynoza posiada szereg unikalnych właściwości. Badania naukowe wskazują, że proces rozkładu izomaltulozy w świetle przewodu pokarmowego jest od 4 do 5 razy wolniejszy od tempa rozkładu sacharozy. Tak więc, cukier ten charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=32), co sprawia, że – jak przekonują jego producenci - stanowi pożądane źródło energii o przedłużonym uwalnianiu. Niski indeks glikemiczny palantynozy idzie w parze z niską odpowiedzią insulinową. Insulina jak wiadomo jest hormonem, który nie tylko reguluje glikemię, ale także nasila tworzenie i odkładanie tłuszczu zapasowego oraz – blokuje jego spalanie. Tak więc teoretycznie, słaba insulinogenność jest kolejną ważną zaletą tego cukru. Znamienne też jest, iż izomaltuloza nie ulega w jamie ustnej fermentacji przez, co nie przyspiesza rozwoju próchnicy zębów.

Okiem sceptyka

Mając na uwadze przytoczone powyżej właściwości, izomaltuloza wydaje się być znakomitym zamiennikiem sacharozy, a z jej walorów skorzystać mogą chociażby osoby odchudzające się i diabetycy. Niestety rzeczywistość nie jest tak kolorowa jak traktująca o niej teoria.

Opublikowane jakiś czas temu wyniki badania przeprowadzonego przez niemieckich naukowców z udziałem 110 diabetykach wykazały, że jeśli chodzi o kontrolę glikemii nie ma istotnych różnic czy spożywa się palatynozę czy cukier stołowy! Niemcy na potrzeby eksperymentu oznaczali poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c), czyli o wiele bardziej miarodajny parametr niż glikemia na czczo. Po 12 tygodniach trwania badania różnice pomiędzy grupą izomaltulozy i grupą sacharozy były nieistotne statystycznie.

Wnioski

Palkatynoza zwana też izomaltulozą to w teorii ciekawa alternatywa dla sacharozy. Niestety, praktyka pokazuje, że przypisywane jej zalety są mocno przeceniane. W badaniach naukowych weryfikujących wpływ na gospodarkę insulinowo-glukozową podawanie palatynozy i sacharozy niosło za sobą podobne skutki.

 

Źródła: Brunner S i wsp. Metabolic Effects of Replacing Sucrose by Isomaltulose in Subjects With Type 2 Diabetes: A randomized double-blind trial. Diabetes Care. 2012 Apr 9.

W artykule mówimy o: Zdrowie Środki odchudzające

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę