Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Palatynoza – cukier idealny?

Palatynoza – cukier idealny?
Nie ulega wątpliwości, że wysokie spożycie cukrów rafinowanych przyczynia się do rozwoju wielu groźnych chorób. Stąd też od wielu lat trwają intensywne starania, by odkryć lub zsyntetyzować zdrowy i bezpieczny dla sylwetki zamiennik sacharozy. Do tej pory udało się stworzyć wiele substancji słodzących, wszystkie jednak zdają się posiadać pewne wady. Czy tytułowa palatynoza, o której ciągle pisze się i mówi niewiele jest substancją przełomową?

Czym jest palatynoza?

Palatynoza (Palatinose™) zwana także izomaltulozą, podobnie ja sacharoza należy do disacharydów (jest więc cukrem prostym). Zbudowana jest z glukozy i fruktozy połączonych stabilnym wiązaniem 1,6- glikozydowym. Naturalnymi źródłami palatynozy są melasa trzciny cukrowej oraz miód (jej zawartość w tych produktach jest jednak niska). Warto w tym miejscu zadać sobie pytanie – na czym polegać ma rzekoma wyjątkowość tego cukru?

Walory palatynozy

Zgodnie z treścią danych marketingowych palatynoza posiada szereg unikalnych właściwości. Badania naukowe wskazują, że proces rozkładu izomaltulozy w świetle przewodu pokarmowego jest od 4 do 5 razy wolniejszy od tempa rozkładu sacharozy. Tak więc, cukier ten charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=32), co sprawia, że – jak przekonują jego producenci - stanowi pożądane źródło energii o przedłużonym uwalnianiu. Niski indeks glikemiczny palantynozy idzie w parze z niską odpowiedzią insulinową. Insulina jak wiadomo jest hormonem, który nie tylko reguluje glikemię, ale także nasila tworzenie i odkładanie tłuszczu zapasowego oraz – blokuje jego spalanie. Tak więc teoretycznie, słaba insulinogenność jest kolejną ważną zaletą tego cukru. Znamienne też jest, iż izomaltuloza nie ulega w jamie ustnej fermentacji przez, co nie przyspiesza rozwoju próchnicy zębów.

Okiem sceptyka

Mając na uwadze przytoczone powyżej właściwości, izomaltuloza wydaje się być znakomitym zamiennikiem sacharozy, a z jej walorów skorzystać mogą chociażby osoby odchudzające się i diabetycy. Niestety rzeczywistość nie jest tak kolorowa jak traktująca o niej teoria.

Opublikowane jakiś czas temu wyniki badania przeprowadzonego przez niemieckich naukowców z udziałem 110 diabetykach wykazały, że jeśli chodzi o kontrolę glikemii nie ma istotnych różnic czy spożywa się palatynozę czy cukier stołowy! Niemcy na potrzeby eksperymentu oznaczali poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c), czyli o wiele bardziej miarodajny parametr niż glikemia na czczo. Po 12 tygodniach trwania badania różnice pomiędzy grupą izomaltulozy i grupą sacharozy były nieistotne statystycznie.

Wnioski

Palkatynoza zwana też izomaltulozą to w teorii ciekawa alternatywa dla sacharozy. Niestety, praktyka pokazuje, że przypisywane jej zalety są mocno przeceniane. W badaniach naukowych weryfikujących wpływ na gospodarkę insulinowo-glukozową podawanie palatynozy i sacharozy niosło za sobą podobne skutki.

 

Źródła: Brunner S i wsp. Metabolic Effects of Replacing Sucrose by Isomaltulose in Subjects With Type 2 Diabetes: A randomized double-blind trial. Diabetes Care. 2012 Apr 9.

W artykule mówimy o: Zdrowie Środki odchudzające