BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy wysoki poziom żelaza może zwiększać łaknienie?

Żelazo jest niezbędnym składnikiem naszej diety. Odpowiednie jego spożycie jest kluczowa dla utrzymania zdrowia oraz dobrej kondycji psychicznej i fizycznej, a braki tego pierwiastka szczególnie mocno odczuwane mogą być przez sportowców i osoby obciążone dużym wysiłkiem. Okazuje się jednak, że żelazo ma prawdopodobnie pewną cechę, która sprawia, iż jego nadmiar może przyczyniać się do zaburzenia kontroli łaknienia potencjalnie zwiększając uczucie głodu.

Żelazo – kilka słów wstępu

Żelazo stanowi niezbędny składnik naszej diety, bez którego organizm nie jest w stanie funkcjonować. Pierwiastek ten pełni bardzo ważne funkcje, przede wszystkim wchodzi w skład hemoglobiny i mioglobiny, przez co warunkuje odpowiednie dotlenienie wszystkich tkanek i narządów.

Dodatkowo żelazo współtworzy szereg enzymów, które odpowiedzialne są między innymi za:

  • metabolizm kwasów tłuszczowych,
  • biosyntezę hormonów tkankowych,
  • metabolizm aminokwasów (tryptofanu),
  • transport elektronów.

Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi około 10-12 mg u mężczyzn i około 16-18 mg u kobiet. Uprawienie sportu może zwiększać potrzeby ustrojowe, przy czym dotyczy to dużych obciążeń treningowych i głównie dyscyplin wytrzymałościowych.

Źródła żelaza

Żelazo zawarte jest w wielu pokarmach, zarówno w tych pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Warto wiedzieć, iż pierwiastek ten może występować w dwóch różnych postaciach: hemowej (takie obecny jest w mięsie w postaci hemoglobiny i mioglobiny) i niehemowej (w produktach roślinnych). Biodostępność żelaza zawartego w produktach pochodzenia roślinnego jest istotnie niższa niż w przypadku mięsa.

Przyswajalność tego pierwiastka dodatkowo obniżają między innymi:

  • fityniany – obecne w produktach zbożowych,
  • szczawiany – obecne m.in. w szpinaku,
  • wapń – obecny w nabiale,
  • wysokie pH.

Paradoks żelaza

Żelazo jest pierwiastkiem, w przypadku którego możemy mówić o „dymorfizmie płciowym” przynajmniej jeśli chodzi o aspekty związane z podażą i zapotrzebowaniem. Niedobory tego składnika dotyczą przede wszystkim kobiet w wieku rozrodczym, zwłaszcza sportsmenek.

Do objawów deficytu tego pierwiastka należą:

  • zmiany w obrębie błon śluzowych,
  • zaniki brodawek na języku,
  • biegunka,
  • zmniejszona wydolność organizmu,
  • zaburzenia temperatury ciała,
  • słaba jakość snu,
  • zmniejszona sprawność intelektualna i psychiczna.

Skutkiem braków żelaza jest też anemia

Nadmiar żelaza natomiast występuje głównie mężczyzn, zwłaszcza osób spożywających duże ilości mięsa. Problem ten staje się coraz bardziej powszechny. Zbyt duża ilość wspomnianego pierwiastka w diecie zaburza wchłanianie innych pierwiastków takich, jak np. cynk, miedź; nadmiar w ustroju natomiast zmniejsza odporność organizmu na infekcje, wywołuje uszkodzenie tkanek i narządów, zwiększa ryzyko nowotworów i chorób serca. Do problemów z nadmiarem tego pierwiastka przyczynia się masowe stosowanie suplementów diety zawierających żelazo w składzie.

Nieznane oblicze żelaza – wpływ na łaknienie

Wyniki wstępnych badań przeprowadzonych przez naukowców z Wake Forest Baptist Medical Center na zwierzętach wykazały, że wysokie spożycie żelaza, wpływa hamująco na proces produkcji i uwalniania leptyny. W ramach eksperymentu samcom myszy przez okres ośmiu tygodni podawano pasze zawierające bądź to bardzo duże, bądź też umiarkowane (mieszczące się w dolnym zakresie potrzeb mysich organizmów) ilości żelaza. Po dwóch miesiącach autorzy badania sprawdzili zawartość żelaza w komórkach tłuszczowych zwierząt oraz porównali stężenia leptyny we krwi w obu grupach myszy. Okazało się, że w porównaniu do myszy z grupy kontrolnej (normalna dawka żelaza), u gryzoni z grupy eksperymentalnej (duża dawka żelaza) zaobserwowano 215% wzrost ilości żelaza, czemu towarzyszył 42% spadek ilości leptyny.

Leptyna jest hormonem produkowanym i uwalnianym do krwiobiegu głównie przez komórki tkanki tłuszczowej. Jej rola biologiczna jest niezwykle szeroka i powiązana w dużej mierze z regulacją gospodarki energetycznej organizmu. Leptyna m.in. informuje mózg o zasobach energetycznych organizmu, a jej sekrecja uzależniona jest w dużej mierze od poziomu tkanki tłuszczowej, choć pewien wpływ ma także ilościowy i jakościowy skład diety. Wzrost poziomu leptyny stanowi sygnał dla podwzgórza, iż rezerwy energetyczne są pełne i można zakończyć konsumpcję – efektem jest zmniejszenie łaknienia. Dodatkowo wysoki poziom leptyny nasila także wydatkowanie energii (przyspiesza metabolizm). W przypadku spadku poziomu tego hormonu następuje efekt odwrotny, a mianowicie pojawia się rosnące uczucie głodu, a wydatkowanie energii ulega obniżeniu.

Podsumowanie

Wnioski z powyższego badania są dwa. Po pierwsze, wysokie spożycie żelaza może powodować wzrost poziomu tego pierwiastka w komórkach tłuszczowych. Po drugie, znaczna koncentracja żelaza w adipocytach skutkuje zmianami w wydzielaniu leptyny. Niski poziom leptyny natomiast przyczynia się do zaburzenia mechanizmów kontroli łaknienia. Powyższe badanie zostało przeprowadzone na zwierzętach, ale jego wyniki pokrywają się z obserwacjami prowadzonymi na ludziach, gdzie poziom ferrytyny odwrotnie korelował z poziomem leptyny.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.