Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Colostrum - właściwości immunomodulacyjne

Colostrum - właściwości immunomodulacyjne
Nasz układ odpornościowy bez wątpienia jest podstawą ogólnego zdrowia oraz tego, jaką formę fizyczną jesteśmy w stanie uzyskać. Chcąc kształtować sylwetkę, za podstawę zdecydowanie powinniśmy przyjąć zadbanie o nasze zdrowie i układ immunologiczny. Jednym z ciekawszych związków dostępnym na rynku, który ma udowodnione naukowo właściwości immunomodulacyjne, jest colostrum.

Charakterystyka

Colostrum, czyli występująca pod powszechnie stosowaną nazwą siara bydlęca (młodziwo), jest żółtą, gęstą zawiesiną z gruczołu mlekowego matki i jest jednym z bardziej wartościowych pokarmów obecnych w przyrodzie. Wydzielana jest tylko przez kilka dni po porodzie, a jej celem jest dostarczenie dziecku najbardziej wartościowych składników. Szczególnie tych, które będą miały wpływ na jego układ immunologiczny. Zawiera bowiem do 5 mg/ml przeciwciał IgA (Immunoglobuliny A), które mają istotny wpływ na wsparcie kształtowania odporności organizmu.

Skład

Składniki występujące w siarze są mocno zróżnicowane. Ich dokładna wartość zależna jest od dnia po porodzie, stanu zdrowia i sposobu odżywiania. Wartości odżywcze prezentują się następująco:

  • wartość kcal 56
  • białko  2%
  • tłuszcze 2,6%
  • węglowodany 6,6%
  • woda 88,2%

Wśród ponad 250 najważniejszych składników występujących w colostrum wyróżniamy:

  • immunoglobuliny (IgA, IgD, IgE, IgG, IgM),
  • aminokwasy,
  • witaminy,
  • składniki mineralne,
  • naturalne czynniki wzrostu (GH, IGF-1, GnRH, TGF-α, TGF-β, EGF, FGF, NgF, PdgF),
  • regulatory odporności (laktoferyna, laktoalbumina, laktoperoksydaza, oksydaza ksantynowa, tymozyna, glikoproteiny i trypsyna, lizozym, interferon kwas orotowy, leukocyty, cytokiny, interleukina),
  • enzymy,
  • pochodne kwasów nukleinowych.

Układ immunologiczny

Podstawową funkcją, jaką pełni siara, jest stymulacja układu immunologicznego. W dużej mierze odpowiedzialne są za to laktoferyna, laktoalbumina i lizozym obecne w jej składzie. Laktoferyna w znacznym stopniu przyczynia się do zwalczania wirusów, hamując początkowe objawy zakażenia wirusowego (wnikanie cząstek wirusowych do komórek). Lizozym wpływa dezaktywująco na DNA wirusów i wspomaga unieszkodliwianie toksyn.

W badaniu z 2001 roku przeprowadzonym przez chińskich naukowców wykazano, iż laktoferyna ma właściwości hamujące wczesne etapy wirusa HIV oraz jest w stanie ograniczać namnażanie się wirusa w komórkach. Badacze stwierdzili hamujące właściwości laktoferyny w stosunku do odwrotnej transkryptazy. Z kolei słabe proteazy i integrazy enzymów HIV-1 ograniczają replikację wirusa.

Wykazano również właściwości colostrum w stosunku do ograniczania rozwoju wirusów zapalenia wątroby B i C oraz cytomegalii.

Siara posiada również istotne właściwości przeciwbakteryjne. Odpowiada między innymi za zwalczanie zakażeń bakteryjnych: pałeczki zapalenia płuc, okrężnicy, gronkowca, legionelli, salmonelli czy helicobacter. W składzie colostrum odkryto ponad 20 przeciwciał tych bakterii. Laktoferyna swoje przeciwbakteryjne właściwości zawdzięcza między innymi możliwości wiązania wolnego żelaza. Ma to o tyle istotne znaczenie, ponieważ usuwa ona go w ten sposób ze środowiska bakterii. Bogaty skład siary może mieć pozytywny wpływ na zwalczanie grzybów z rodzaju C.albicans i C.krusei, które są częstym powodem problemów z układem trawiennym u sporej części osób. Właściwości te zależne są od dawki apo-laktoferyny (wolnej od żelaza).

 

Regeneracja mięśni

 

W związku z obecnością w siarze licznej grupy naturalnych czynników wzrostu posiada ona właściwości wpływające pozytywnie na regenerację mięśni, co w istotny sposób może przyczynić się do poprawy wyników sportowych. Czynniki wzrostu wspomagają gojenie się ran, uszkodzonych włókien mięśniowych, układu nerwowego czy stawów.

W badaniu na temat wpływu colostrum na skład ciała i gospodarkę hormonalną wzięły udział łącznie 22 kobiety i mężczyźni, trenujący 3 razy w tygodniu, przez okres 6 miesięcy. Wykazano średni wzrost masy ciała o 1,4 kg, przy redukcji tkanki tłuszczowej o 0,72 kg. Porównano to z koncentratem białek serwatkowych, który dał średnie wyniki wzrostu masy ciała o 2,11 kg oraz wzrostu tkanki tłuszczowej o 1,45 kg. Wyniki te sugerują pozytywny wpływ siary na budowę lepszej jakościowo masy mięśniowej.

Badając wpływ suplementacji colostrum na produkcję hormonów, takich jak testosteron, kortyzol czy somatotropina nie wykazano istotnych zmian w ich regulacji. Zaobserwowano z kolei pozytywny wpływ na wzrost IGF-1 (insulinopodobny czynnik wzrostu). W badaniu wzięło udział dziewięciu biegaczy i skoczków, których poddano treningowi wytrzymałościowemu i szybkościowemu, przy jednoczesnym stosowaniu suplementu Bioenevi (20% siary, 100%, oraz placebo). Zaobserwowano pozytywny wpływ na wzrost IGF-1, proporcjonalny w zależności od stosowanej ilości colostrum.

Podsumowanie

Colostrum ze względu na swoje pozytywne właściwości jest zdecydowanie warte uwagi. Jednak z jego stosowaniem związana jest wysoka cena oraz brak standaryzacji, co ma istotny wpływ na skład siary.

W artykule mówimy o: Zdrowie Suplementy i odżywki

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę