Słyszałeś kiedyś o kuloodpornej kawie? Prawdopodobnie tak, gdyż swego czasu napój ten był szalenie modny, promowany na niemal każdym profilu społecznościowym i powielany przez większość aktywnych (i nie tylko) osób. Kuloodporna kawa to wysokokaloryczny napój na bazie kawy, która miała zastąpić śniadanie u osób, które ograniczyły mocno węglowodany. Najbardziej popularna jest wśród osób stosujących dietę paleo i niskowęglowodanową.
Jak zrobić kuloodporną kawę?
Składniki:
2-2,5 łyżeczek zmielonej kawy lub filiżanka mocnej kawy z ekspresu,
1-2 łyżki masła,
1-2 łyżeczki oleju kokosowego lub oleju MCT.
Kawę należy zaparzyć, a następnie dodać resztę składników i zmiksować np. blenderem.
Czy kuloodporna kawa jest zdrowa?
Okazjonalne picie kuloodpornej kawy jest nieszkodliwe, natomiast nie zaleca się, żeby stała się ona częścią naszej rutyny. Dlaczego? O tym przeczytasz niżej.
Potencjalne wady kuloodpornej kawy
Niska zawartość składników odżywczych
Choć kuloodporna kawa dostarcza dużo tłuszczu, który jest źródłem energii i zmniejsza apetyt, to jednak nie ma zbyt wiele do zaoferowania w porównaniu do pełnowartościowego posiłku. Jeśli wypijesz taką kawę raz na jakiś czas, to nie ma problemu, natomiast nie zastępuj nią codziennie pożywnego śniadania. Na dłuższą metę się to nie sprawdzi i w konsekwencji może doprowadzić do niedoborów (szczególnie wtedy, jeśli pozostałe Twoje posiłki również nie są odpowiednio pożywne).
Wysoka zawartość tłuszczów nasyconych
Kawa kuloodporna jest bardzo bogata w tłuszcze nasycone. Chociaż skutki zdrowotne tłuszczów nasyconych są kontrowersyjne, to uważa się, że ich wysokie spożycie może być czynnikiem ryzyka wielu chorób i należy go minimalizować w miarę możliwości. Temat jednak wymaga dalszych badań.
I żeby nie wprowadzać nikogo w błąd – można spożywać nasycone tłuszcze i mogą być one częścią zdrowej diety, ale pod warunkiem, że są spożywane w rozsądnych ilościach.
Może podnieść poziom cholesterolu
Przeprowadzono wiele badań nad dietami niskowęglowodanowymi, w których głównym źródłem energii były tłuszcze i białko. Większość z nich wskazuje, że nie są one dla nas szkodliwe i nie zwiększają poziomu złego cholesterolu LDL. Jednak wiele zależy od tego, w jaki sposób dobierane są tłuszcze w diecie. Jeśli większość z nich stanowią tłuszcze nienasycone (m.in. tłuste ryby morskie, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy, awokado, pestki, nasiona i inne), to wszystko jest w porządku i będziemy odczuwać pozytywne skutki diety. Natomiast nadmiar tłuszczy nasyconych (m.in. masło, olej kokosowy, jaja, śmietana, mięso itp.) może się rzeczywiście przyczynić do wzrostu poziomu LDL. Zatem regularne spożywanie kuloodpornej kawy może sprawić, że ten parametr niestety, ale pójdzie w górę.
Podsumowanie
Kawa kuloodporna to wysokotłuszczowy napój kawowy sugerowany niekiedy jako zamiennik śniadania. Jest popularna wśród osób przestrzegających diety ketogenicznej. I choć jest sycąca i dodaje energii, to ma kilka potencjalnych wad, które należy wziąć pod uwagę. Mimo to może być ona bezpieczna dla tych, których parametry zdrowotne, w tym poziom cholesterolu są w normie – warto jednak co jakiś czas je kontrolować.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.