Przyprawy to cenny dodatek do zdrowej diety. Umiejętny ich dobór nie tylko poprawia walory kulinarne spożywanych potraw, ale także pomaga zaopatrzyć organizm w wiele cennych substancji. Przykładem przyprawy, która łączy w sobie nietuzinkowy smak i aromat z bogactwem związków prozdrowotnych jest kardamon.
Kilka słów wstępu na temat kardamonu
Kardamon to tak naprawdę trzy gatunki roślin należących do rodziny imbirowatych, których niedojrzałe nasiona od wieków wykorzystywane są zarówno do celów kulinarnych jak i leczniczych. Ojczyzną kardamonu są Indie, ale oczywiście przyprawa ta przyjęła się we wszystkich rejonach świata. W Polsce jednak ciągle nie docenia się jej walorów, a szkoda stanowić, posiada ona bowiem szereg ciekawych właściwości, które wykraczają poza walory smakowo-zapachowe.
Kardamon przeciw nowotworom
Kardamon zawiera pakiet substancji posiadających właściwości antyoksydacyjne i antyproliferacyjne. dzięki tym walorom pomaga zmniejszyć nadmierną aktywność wolnych rodników oraz zmniejszać ryzyko powstawania zmian o charakterze nowotworowym. Istnieją badania potwierdzające, że wyższe spożycie kardamonu może wiązać się z niższym ryzykiem występowania raka jelita grubego. Zależność ta wymaga jeszcze głębszego zbadania, niemniej biorąc pod uwagę dostępne dane, raczej należy być optymistą w kwestii przeciwnowotworowych właściwości kardamonu.
Kardamon a układ krążenia
Już od wieków wskazywano na to, iż kardamon pozytywnie wpływa na serce. Dziś wiemy, że tradycyjne przekazy mają potwierdzenie w badaniach naukowych. Eksperymenty przeprowadzone przez badaczy z Department of Pharmacology and Pharmaceuticals at the College of Pharmacy of King Saud University w Arabii Saudyjskiej wskazują, iż kardamon zawiera substancje o wielokierunkowym, pozytywnym wpływie na układ krążenia. Na podstawie odstępnych danych należy stwierdzić, iż obecne w kardamonie związki wykazują następujące właściwości:
obniżają ciśnienie tętnicze krwi pozytywnie wpływając na funkcje śródbłonka naczyniowego,
pomagają regulować poziom lipidów we krwi oddziałując na funkcje wątroby,
działają przeciwzapalnie (a stan zapalny leży u podłoża rozwoju miażdżycy).
Kardamon a przewód pokarmowy
Tradycyjne przekazy również wspominają o pozytywnym wpływie kardamonu na procesy trawienia. Wskazują na to zalecenia medycyny ajurwedyjskiej jak i chińskiej medycyny ludowej. Znowuż i te walory wspomnianej przyprawy znajdują potwierdzenie w badaniach naukowych. Olejki eteryczne obecne w kardamonie nasilają wydzielanie soków trawiennych i wykazują właściwości łagodzące zaburzenia żołądkowo-jelitowe (co zwłaszcza w okresie poświątecznym może być cennym walorem) Mało tego w kardamonie obecne są też związki hamujące namnażanie i rozwój drobnoustrojów za wybrane infekcje pokarmowe.
Podsumowanie
Kardamon jest przyprawą, o której istnieniu warto sobie przypomnieć zarówno z powodu jej walorów kulinarnych jak i prozdrowotnych. Kardamon znakomicie komponuje się z daniami kuchni indyjskiej a także z kakao i kawą (gdzie uzupełnić może się z dodatkiem wanilii lub cynamonu).
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.