Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Kolagen zwiększa produkcję hormonu wzrostu

Kolagen stosowany jest przez sportowców głównie w ramach profilaktyki uszkodzeń aparatu ruchu czy też jako element wspomagający rekonwalescencję po przebytych urazach i kontuzjach. Na podstawie dostępnej literatury jednak można przypuszczać, że białka kolagenowe mają przynajmniej jeszcze jedną ciekawą właściwość, a mianowicie dość skutecznie podnoszą poziom hormonu wzrostu!

Hormon wzrostu (GH – z ang. „growth hormone”) stymuluje narządy i tkanki do wydzielania czynników wzrostowych, takich jak insulinopodobny czynnik wzrostu - IGF-1. Zarówno sam GH jak i czynniki wzrostowe uczestniczą w procesach anabolicznych, metabolizmie węglowodanów i tłuszczy, sprzyjając z jednej strony syntezie białek mięśniowych, a z drugiej nasilając redukcję Łuszczu. Nic więc dziwnego, że wszelkie naturalne „stymulatory hormonu wzrostu”, pomimo iż ich wpływ na wydzielanie tego hormonu jest stosunkowo niewielki – cieszą się wśród sportowców sporym zainteresowaniem.

Zwiększenie produkcji hormonu wzrostu stymulują: wysiłek fizyczny, spadek poziomu glukozy we krwi, głód oraz wzrost poziomu niektórych aminokwasów, zwłaszcza argininy. W praktyce spożycie sporej porcji białka bez dodatku węglowodanów zazwyczaj powoduje wzrost sekrecji GH. W jednym z badań holenderscy naukowcy z Maastricht University postanowili porównać wpływ kilku rodzajów białka na wydzielanie hormonu wzrostu u ośmiu zdrowych kobiet. W ramach eksperymentu zastosowano: białko sojowe, białka kolagenowe (żelatynę), alfa-laktalbuminę i białko mleczne oraz placebo. Co się okazało?

Po spożyciu każdego białka, odpowiedzi ze strony GH była wyższa w porównaniu do placebo, przy czym najbardziej efektywne w tym zakresie okazało się białko kolagenowe, powodując jednocześnie najwyższy wzrost stężenia argininy we krwi. Innymi słowy, popularna żelatyna okazuje się być lepszym stymulatorem sekrecji GH niż białka mleczne, sojowe i alfa-laktalbumina wchodząca w skład białek serwatki.

Niestety przytoczone powyżej wyniki eksperymentu mają pewne ograniczenia. Dawka białka użyta badaniu była stosunkowo duża i wynosiła 0,6 g na kg masy ciała. Tak więc dla 85-kilogramowego mężczyzny oznacza to konieczność spożycia aż 50 g kolagenu / żelatyny. Jest to sporo jak na jedne raz. Zamieszczone tutaj informacje warto więc potraktować jako pewną ciekawostkę. Okazuje się bowiem, że białko kolagenowe o skrajnie niskiej wartości biologicznej wykazuje dość interesujące właściwości w kontekście wpływu na wydzielanie anabolicznych hormonów, takich jak GH.

Źródła: Eur J Clin Nutr. 2010 May;64(5):441-6. Epub 2010 Mar 10.The effects of dietary protein on the somatotropic axis: a comparison of soy, gelatin, alpha-lactalbumin and milk.van Vught AJ, Nieuwenhuizen AG, Veldhorst MA, Brummer RJ, Westerterp-Plantenga MS.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.