Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Mleko orzechowe — zrób to sam! Jak zrobić mleko orzechowe?

Mleko orzechowe — zrób to sam! Jak zrobić mleko orzechowe?
Kiedy półki sklepowe uginają się od nadmiaru towaru, bardzo łatwo pójść na łatwiznę i po prostu kupić to, na co mamy ochotę. W przypadku mleka orzechowego wiele osób zniechęca fakt, że zrobienie go wymaga długiego namaczania i różnych innych czynności. Jednak zanim się poddasz, przyjrzyj się powodom, dla których lepiej jest trochę pokombinować w kuchni.

Produkty dostępne w sklepach mogą zawierać wiele dodatków, które niekoniecznie są nam potrzebne. Robiąc coś samodzielnie, mamy wpływ na zawartość. Warto też dodać, że podstawowa formuła mleka orzechowego to same orzechy i woda, co wychodzi znacznie taniej niż gotowy kartonik produktu. Można oczywiście dodać swoje ulubione przyprawy i zdrowy zamiennik cukru, ale nie jest to konieczne. Ponadto przygotowanie takiego napoju jest bardzo proste i każdy sobie z tym poradzi.

Jak wykonać domowe mleko orzechowe?

Żeby uzyskać ponad 1000 ml mleka, potrzebujesz ok. 150 g dowolnych orzechów, litr przefiltrowanej wody (plus woda do namoczenia), odrobina soli morskiej. Mleko przygotujesz w kilku krokach. 

Po pierwsze - namaczanie

Orzechy włóż do naczynia i zalej wodą, tak aby je całkowicie przykryć. Odstaw je na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie należy je odsączyć i przepłukać w czystej wodzie.

Po drugie - miksowanie

Przygotowane orzechy należy włożyć do miksera, zalać litrem wody oraz dodać sól i miksować przez kilka minut na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy.

Po trzecie - odsączanie

Masę należy przelać na gazę o drobnych oczkach i wlać do innego naczynia cały płyn. Gotowe! 

A jeśli chcesz, to pozostałości po orzechach możesz wysuszyć i użyć jako mąki.

Za trudne?

Wykonanie mleka orzechowego jest bardzo proste. A jeśli nadal uważasz, że to za długo trwa, to jest jeszcze jedna opcja. Przygotowanie zajmie mniej niż minutę i to bez namaczania i bez odsączania.

Potrzebujesz łyżki masła orzechowego, szklanki wody, łyżeczkę słodzika (erytrytol, ksylitol) i opcjonalnie pół łyżeczki wanilii. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj aż do całkowitego wymieszania. Powinno to zająć około 30 sekund. Jeśli chcesz uzyskać dodatkowo piankę, Skorzystaj z pulsacyjnego blendowania.

Dodatkowe wskazówki

Mleko orzechowe może się rozwarstwiać, dlatego trzymaj je w zamkniętym pojemniku, żeby przed spożyciem móc je wstrząsnąć. Tak przygotowane mleko nie będzie tak gładkie, jak produkty ze sklepu, ale z pewnością zaskoczy Cię smakiem. Dla urozmaicenia możesz dodać różnych przypraw, np. cynamonu, gałki muszkatołowej itp. Wszystko zależy od Ciebie i Twojej pomysłowości.