Kiedy półki sklepowe uginają się od nadmiaru towaru, bardzo łatwo pójść na łatwiznę i po prostu kupić to, na co mamy ochotę. W przypadku mleka orzechowego wiele osób zniechęca fakt, że zrobienie go wymaga długiego namaczania i różnych innych czynności. Jednak zanim się poddasz, przyjrzyj się powodom, dla których lepiej jest trochę pokombinować w kuchni.
Produkty dostępne w sklepach mogą zawierać wiele dodatków, które niekoniecznie są nam potrzebne. Robiąc coś samodzielnie, mamy wpływ na zawartość. Warto też dodać, że podstawowa formuła mleka orzechowego to same orzechy i woda, co wychodzi znacznie taniej niż gotowy kartonik produktu. Można oczywiście dodać swoje ulubione przyprawy i zdrowy zamiennik cukru, ale nie jest to konieczne. Ponadto przygotowanie takiego napoju jest bardzo proste i każdy sobie z tym poradzi.
Jak wykonać domowe mleko orzechowe?
Żeby uzyskać ponad 1000 ml mleka, potrzebujesz ok. 150 g dowolnych orzechów, litr przefiltrowanej wody (plus woda do namoczenia), odrobina soli morskiej. Mleko przygotujesz w kilku krokach.
Po pierwsze - namaczanie
Orzechy włóż do naczynia i zalej wodą, tak aby je całkowicie przykryć. Odstaw je na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie należy je odsączyć i przepłukać w czystej wodzie.
Po drugie - miksowanie
Przygotowane orzechy należy włożyć do miksera, zalać litrem wody oraz dodać sól i miksować przez kilka minut na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Po trzecie - odsączanie
Masę należy przelać na gazę o drobnych oczkach i wlać do innego naczynia cały płyn. Gotowe!
A jeśli chcesz, to pozostałości po orzechach możesz wysuszyć i użyć jako mąki.
Za trudne?
Wykonanie mleka orzechowego jest bardzo proste. A jeśli nadal uważasz, że to za długo trwa, to jest jeszcze jedna opcja. Przygotowanie zajmie mniej niż minutę i to bez namaczania i bez odsączania.
Potrzebujesz łyżki masła orzechowego, szklanki wody, łyżeczkę słodzika (erytrytol, ksylitol) i opcjonalnie pół łyżeczki wanilii. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj aż do całkowitego wymieszania. Powinno to zająć około 30 sekund. Jeśli chcesz uzyskać dodatkowo piankę, Skorzystaj z pulsacyjnego blendowania.
Dodatkowe wskazówki
Mleko orzechowe może się rozwarstwiać, dlatego trzymaj je w zamkniętym pojemniku, żeby przed spożyciem móc je wstrząsnąć. Tak przygotowane mleko nie będzie tak gładkie, jak produkty ze sklepu, ale z pewnością zaskoczy Cię smakiem. Dla urozmaicenia możesz dodać różnych przypraw, np. cynamonu, gałki muszkatołowej itp. Wszystko zależy od Ciebie i Twojej pomysłowości.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.