Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Największe bomby witaminowe

Największe bomby witaminowe
Koniec zimy a początek wiosny, kiedy większość osób czuje się „wyjałowiona” po typowo zimowej diecie ubogiej w warzywa i owoce, to czas w którym najbardziej zależy nam na uzupełnieniu wszelkich niedoborów witamin i składników mineralnych. Dlatego też dla podratowania zdrowia rozglądamy się za kompleksowym preparatem witaminowo-mineralnym – trochę żeby uspokoić sumienie, a trochę z braku wiedzy, bo zapotrzebowanie na większość witamin i składników mineralnych można zaspokoić przy użyciu konwencjonalnej żywności. W niniejszym artykule przedstawię kilka prawdziwych bomb witaminowo-mineralnych, które warto włączyć do jadłospisu – również w ramach profilaktyki niedoborów.

Wątróbka

Przez wielu znienawidzona jako koszmar dzieciństwa posiada naprawdę tak wielkie bogactwo składników mineralnych i witamin, że bez wątpienia można nazwać ją "bombą".

W 100 g gotowanej lub duszonej wątróbki drobiowej znajdują się:

(dla porównania w nawiasach podano zalecane dzienne spożycie dla dorosłego mężczyzny)

  • witamina B2 - 2 mg (1,3 mg),
  • niacyna - 11 mg (16 mg),
  • witamina B12 - 16,8 mcg (2,4 mcg),
  • kwas foliowy - 162 mcg (400 mcg),
  • a także w całkiem sporych ilościach witamina AB5, cholina, B1 czy nawet witamina C.

Jeżeli chodzi o składniki mineralne to na uwagę zasługuje przede wszystkim żelazo, a także selen. Inne pierwiastki, takie jak cynk, miedź magnez występują w znacznie mniejszych ilościach. Dodatkowo wątróbka jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka.

Awokado

Owoc ten nie cieszy się zbytnią popularnością, a szkoda, bo posiada naprawdę wiele do zaoferowania.

Oprócz bogactwa witamin, takich jak:

  • witamina K,
  • kwas foliowy,
  • witamina B6,
  • witamina E,
  • witamina C,
  • kwas pantotenowy
  • oraz w mniejszych ilościach witamina A, B1, B2,

awokado zawiera inne niezwykle wartościowe dla zdrowia składniki.

Do najbardziej cennych zalicza się:

  • karotenoidy (np. luteinę, zeaksantynę, β-karoten, α- karoten, neoksantynę),
  • fitosterole,
  • beta-sitosterol,
  • kampesterol,
  • stigmasterol,
  • flawonoidy.

Związki te posiadają bardzo duży potencjał antyoksydacyjny oraz przeciwzapalny. Osobna kwestia to znaczne ilości błonnika oraz składników mineralnych – w tym potasu, cynku, manganumagnezu i miedzi.

Jaja

Choć swojego czasu przestrzegano przed ich konsumpcją ze względu na to, że stanowią źródło cholesterolu, to współcześnie w badaniach potwierdzono, iż konsumpcja jaj może nawet sprzyjać poprawie profilu lipidowego. Przyjrzyjmy się zatem uważnie, co też tak wartościowego do zaoferowania mają jaja. Jest tego całkiem sporo i to w dużych dawkach.

Jaja ugotowane na twardo zawierają m.in.:

  • witaminę B2 i B12,
  • witaminę A i kwas pantotenowy,
  • foliany,
  • witaminę E i cholinę,
  • a także selen, cynk, żelazo, wapń.

Należy podkreślić szczególnie dużą zawartość karotenoidów (luteiny).

Ryby morskie

Dieta statystycznego Polaka jest uboga w ryby- ogranicza się często do spożywania filetu z pangi, smażonego w panierce. Tymczasem zakup ryb nie musi wiązać się z dużym nakładem finansowym – oprócz żabnicy czy halibuta istnieją na polskim rynku przystępniejsze cenowo, wartościowe gatunki ryb, jak choćby śledzie, dorsz, mintaj, etc. Korzyści z regularnego spożywania ryb są natomiast bezcenne.

W 100 g ugotowanego na parze łososia znajdziemy następujące, wartościowe składniki:

  • kwasy tłuszczowe omega-3,
  • witaminę D,
  • niacynę,
  • witaminę B12,
  • witaminę B1,
  • a także potas i selen.

Nie należy zapominać również zapominać, iż ryba ta jest także źródłem pełnowartościowego białka.

Podsumowanie

Kompleksowy preparat multiwitaminowy może okazać się zbędny, gdy w jadłospisie uwzględnimy konwencjonalne bomby witaminowe – takie jak choćby te wymienione w artykule, czyli wątróbka, jaja, awokado czy ryby morskie. Należy jednak pamiętać, iż należy uwzględnić również odpowiednią obróbkę termiczną – nawet najbardziej odżywczy produkt utraci swój potencjał, gdy nieodpowiednio go przygotujemy. Szczególnie duże straty składników następują podczas smażenia (zwłaszcza na głębokim oleju). Jadłospis powinien być również odpowiednio urozmaicony – serwowanie samych bomb witaminowo-mineralnych także nie jest optymalnym rozwiązaniem.