Koniec zimy a początek wiosny, kiedy większość osób czuje się „wyjałowiona” po typowo zimowej diecie ubogiej w warzywa i owoce, to czas w którym najbardziej zależy nam na uzupełnieniu wszelkich niedoborów witamin i składników mineralnych. Dlatego też dla podratowania zdrowia rozglądamy się za kompleksowym preparatem witaminowo-mineralnym – trochę żeby uspokoić sumienie, a trochę z braku wiedzy, bo zapotrzebowanie na większość witamin i składników mineralnych można zaspokoić przy użyciu konwencjonalnej żywności. W niniejszym artykule przedstawię kilka prawdziwych bomb witaminowo-mineralnych, które warto włączyć do jadłospisu – również w ramach profilaktyki niedoborów.
Wątróbka
Przez wielu znienawidzona jako koszmar dzieciństwa posiada naprawdę tak wielkie bogactwo składników mineralnych i witamin, że bez wątpienia można nazwać ją "bombą".
W 100 g gotowanej lub duszonej wątróbki drobiowej znajdują się:
(dla porównania w nawiasach podano zalecane dzienne spożycie dla dorosłego mężczyzny)
witamina B2 - 2 mg (1,3 mg),
niacyna - 11 mg (16 mg),
witamina B12 - 16,8 mcg (2,4 mcg),
kwas foliowy - 162 mcg (400 mcg),
a także w całkiem sporych ilościach witamina A, B5, cholina, B1 czy nawet witamina C.
Jeżeli chodzi o składniki mineralne to na uwagę zasługuje przede wszystkim żelazo, a także selen. Inne pierwiastki, takie jak cynk, miedź i magnez występują w znacznie mniejszych ilościach. Dodatkowo wątróbka jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka.
Awokado
Owoc ten nie cieszy się zbytnią popularnością, a szkoda, bo posiada naprawdę wiele do zaoferowania.
Oprócz bogactwa witamin, takich jak:
witamina K,
kwas foliowy,
witamina B6,
witamina E,
witamina C,
kwas pantotenowy
oraz w mniejszych ilościach witamina A, B1, B2,
awokado zawiera inne niezwykle wartościowe dla zdrowia składniki.
Do najbardziej cennych zalicza się:
karotenoidy (np. luteinę, zeaksantynę, β-karoten, α- karoten, neoksantynę),
fitosterole,
beta-sitosterol,
kampesterol,
stigmasterol,
flawonoidy.
Związki te posiadają bardzo duży potencjał antyoksydacyjny oraz przeciwzapalny. Osobna kwestia to znaczne ilości błonnika oraz składników mineralnych – w tym potasu, cynku, manganu, magnezu i miedzi.
Jaja
Choć swojego czasu przestrzegano przed ich konsumpcją ze względu na to, że stanowią źródło cholesterolu, to współcześnie w badaniach potwierdzono, iż konsumpcja jaj może nawet sprzyjać poprawie profilu lipidowego. Przyjrzyjmy się zatem uważnie, co też tak wartościowego do zaoferowania mają jaja. Jest tego całkiem sporo i to w dużych dawkach.
Jaja ugotowane na twardo zawierają m.in.:
witaminę B2 i B12,
witaminę A i kwas pantotenowy,
foliany,
witaminę E i cholinę,
a także selen, cynk, żelazo, wapń.
Należy podkreślić szczególnie dużą zawartość karotenoidów (luteiny).
Ryby morskie
Dieta statystycznego Polaka jest uboga w ryby- ogranicza się często do spożywania filetu z pangi, smażonego w panierce. Tymczasem zakup ryb nie musi wiązać się z dużym nakładem finansowym – oprócz żabnicy czy halibuta istnieją na polskim rynku przystępniejsze cenowo, wartościowe gatunki ryb, jak choćby śledzie, dorsz, mintaj, etc. Korzyści z regularnego spożywania ryb są natomiast bezcenne.
W 100 g ugotowanego na parze łososia znajdziemy następujące, wartościowe składniki:
kwasy tłuszczowe omega-3,
witaminę D,
niacynę,
witaminę B12,
witaminę B1,
a także potas i selen.
Nie należy zapominać również zapominać, iż ryba ta jest także źródłem pełnowartościowego białka.
Podsumowanie
Kompleksowy preparat multiwitaminowy może okazać się zbędny, gdy w jadłospisie uwzględnimy konwencjonalne bomby witaminowe – takie jak choćby te wymienione w artykule, czyli wątróbka, jaja, awokado czy ryby morskie. Należy jednak pamiętać, iż należy uwzględnić również odpowiednią obróbkę termiczną – nawet najbardziej odżywczy produkt utraci swój potencjał, gdy nieodpowiednio go przygotujemy. Szczególnie duże straty składników następują podczas smażenia (zwłaszcza na głębokim oleju). Jadłospis powinien być również odpowiednio urozmaicony – serwowanie samych bomb witaminowo-mineralnych także nie jest optymalnym rozwiązaniem.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.