Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Największe bomby witaminowe

Największe bomby witaminowe
Koniec zimy a początek wiosny, kiedy większość osób czuje się „wyjałowiona” po typowo zimowej diecie ubogiej w warzywa i owoce, to czas w którym najbardziej zależy nam na uzupełnieniu wszelkich niedoborów witamin i składników mineralnych. Dlatego też dla podratowania zdrowia rozglądamy się za kompleksowym preparatem witaminowo-mineralnym – trochę żeby uspokoić sumienie, a trochę z braku wiedzy, bo zapotrzebowanie na większość witamin i składników mineralnych można zaspokoić przy użyciu konwencjonalnej żywności. W niniejszym artykule przedstawię kilka prawdziwych bomb witaminowo-mineralnych, które warto włączyć do jadłospisu – również w ramach profilaktyki niedoborów.

Wątróbka

Przez wielu znienawidzona jako koszmar dzieciństwa posiada naprawdę tak wielkie bogactwo składników mineralnych i witamin, że bez wątpienia można nazwać ją "bombą".

W 100 g gotowanej lub duszonej wątróbki drobiowej znajdują się:

(dla porównania w nawiasach podano zalecane dzienne spożycie dla dorosłego mężczyzny)

  • witamina B2 - 2 mg (1,3 mg),
  • niacyna - 11 mg (16 mg),
  • witamina B12 - 16,8 mcg (2,4 mcg),
  • kwas foliowy - 162 mcg (400 mcg),
  • a także w całkiem sporych ilościach witamina AB5, cholina, B1 czy nawet witamina C.

Jeżeli chodzi o składniki mineralne to na uwagę zasługuje przede wszystkim żelazo, a także selen. Inne pierwiastki, takie jak cynk, miedź magnez występują w znacznie mniejszych ilościach. Dodatkowo wątróbka jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka.

Awokado

Owoc ten nie cieszy się zbytnią popularnością, a szkoda, bo posiada naprawdę wiele do zaoferowania.

Oprócz bogactwa witamin, takich jak:

  • witamina K,
  • kwas foliowy,
  • witamina B6,
  • witamina E,
  • witamina C,
  • kwas pantotenowy
  • oraz w mniejszych ilościach witamina A, B1, B2,

awokado zawiera inne niezwykle wartościowe dla zdrowia składniki.

Do najbardziej cennych zalicza się:

  • karotenoidy (np. luteinę, zeaksantynę, β-karoten, α- karoten, neoksantynę),
  • fitosterole,
  • beta-sitosterol,
  • kampesterol,
  • stigmasterol,
  • flawonoidy.

Związki te posiadają bardzo duży potencjał antyoksydacyjny oraz przeciwzapalny. Osobna kwestia to znaczne ilości błonnika oraz składników mineralnych – w tym potasu, cynku, manganumagnezu i miedzi.

Jaja

Choć swojego czasu przestrzegano przed ich konsumpcją ze względu na to, że stanowią źródło cholesterolu, to współcześnie w badaniach potwierdzono, iż konsumpcja jaj może nawet sprzyjać poprawie profilu lipidowego. Przyjrzyjmy się zatem uważnie, co też tak wartościowego do zaoferowania mają jaja. Jest tego całkiem sporo i to w dużych dawkach.

Jaja ugotowane na twardo zawierają m.in.:

  • witaminę B2 i B12,
  • witaminę A i kwas pantotenowy,
  • foliany,
  • witaminę E i cholinę,
  • a także selen, cynk, żelazo, wapń.

Należy podkreślić szczególnie dużą zawartość karotenoidów (luteiny).

Ryby morskie

Dieta statystycznego Polaka jest uboga w ryby- ogranicza się często do spożywania filetu z pangi, smażonego w panierce. Tymczasem zakup ryb nie musi wiązać się z dużym nakładem finansowym – oprócz żabnicy czy halibuta istnieją na polskim rynku przystępniejsze cenowo, wartościowe gatunki ryb, jak choćby śledzie, dorsz, mintaj, etc. Korzyści z regularnego spożywania ryb są natomiast bezcenne.

W 100 g ugotowanego na parze łososia znajdziemy następujące, wartościowe składniki:

  • kwasy tłuszczowe omega-3,
  • witaminę D,
  • niacynę,
  • witaminę B12,
  • witaminę B1,
  • a także potas i selen.

Nie należy zapominać również zapominać, iż ryba ta jest także źródłem pełnowartościowego białka.

Podsumowanie

Kompleksowy preparat multiwitaminowy może okazać się zbędny, gdy w jadłospisie uwzględnimy konwencjonalne bomby witaminowe – takie jak choćby te wymienione w artykule, czyli wątróbka, jaja, awokado czy ryby morskie. Należy jednak pamiętać, iż należy uwzględnić również odpowiednią obróbkę termiczną – nawet najbardziej odżywczy produkt utraci swój potencjał, gdy nieodpowiednio go przygotujemy. Szczególnie duże straty składników następują podczas smażenia (zwłaszcza na głębokim oleju). Jadłospis powinien być również odpowiednio urozmaicony – serwowanie samych bomb witaminowo-mineralnych także nie jest optymalnym rozwiązaniem.