Organ ten co prawda posiada zdolności regeneracyjne, żeby jednak odzyskać pełną sprawność potrzebuje odpowiednich warunków i czasu. W jaki sposób możesz pomóc swojej wątrobie?
Jedna z podstawowych zasad etycznych współczesnej medycyny mówi: Primum Non Nocere, co w dokładnym tłumaczeniu znaczy „po pierwsze: nie szkodzić”. Mając na uwadze swoje zdrowie czy też precyzując – zdrowie swojej wątroby, warto o tej maksymie pamiętać.
Jak wspomniałem wątroba potrafi dość sprawnie sama regenerować własne struktury, warunkiem sprawnego przebiegu procesów naprawczych jest jednak nieeksponowanie jej na działalność szkodliwych czynników. Ponieważ większość z nich dostaje się do organizmu wraz z pokarmem, konieczny jest właściwy sposób odżywiania. Jak powinna więc wyglądać dieta wspomagająca regenerację tego narządu?
Ważne jest by unikać pokarmów, które obciążają wątrobę, a są to przede wszystkim smażone na głębokim tłuszczu potrawy, alkohol, bardzo wysokie spożycie białka. Bezwzględnie unikać trzeba fast food’ów. Mięsa i ryby należy gotować na parze, piec w folii lub dusić bez tłuszczu. Węglowodany powinny pochodzić z lekkostrawnych produktów zbożowych (ryż, płatki owsiane, pszenne pieczywo, drobne kasze i ziemniaki. Tłuszcze należy spożywać z umiarem i najlepiej w formie już zemulgowanej (tłuszcz mleczny, ewentualnie żółtka) oraz dostarczyć pewnej ilości tłuszczy roślinnych (oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy) i tłuszczy rybich. Warzywa poleca się gotować na parze. Odradzam także słodycze.
Warto też ograniczyć do koniecznego minimum przyjmowanie leków. Przestrzegam przede wszystkim przed mieszankami środków przeciwbólowych zawierających paracetamol z alkoholem. Znam osoby, które po powrocie z imprezy na noc łykają sobie pigułkę, żeby rano ich głowa nie bolała. Tymczasem łączenie alkoholu i środków przeciwbólowych może skończyć się poważnym uszkodzeniem wątroby. W ostatnich czasach zaobserwować można pewną beztroskę w przyjmowaniu leków, co niekorzystnie odbić może się na pracy tego narządu.
Proponuję również zminimalizować spożycie ostrych przypraw, w zamian natomiast wprowadzić tymianek, majeranek, kminek, oregano, jałowiec oraz przede wszystkim kurkumę, będącą źródłem silnego przeciwutleniacza – kurkuminy. Badania naukowe jednoznacznie wykazały, że kurkumina usprawnia regenerację wątroby - wiele suplementów i leków wspomagających pracę tego narządu zawiera w składzie właśnie tę substancję. Zaburzeniom funkcjonowania wątroby towarzyszą nieraz uczucie pełności w brzuchu, niestrawność i wzdęcia. Tutaj pomocne mogą być napary z ziela dziurawca, cykorii, rzepiku, owoc berberysu, jałowca, a także nagietek i mięta.
W wypadku łagodnego przeciążenia wątroby tudzież po okresie intensywnej jej eksploatacji wystarczy zadbać o odpowiedni sposób odżywiania. W przypadku poważniejszych zaburzeń konieczna jest jednak konsultacja lekarska. Warto także wykonywać od czasu do czasu specjalistyczne badania, tzw. próby wątrobowe w celu monitorowania pracy tego organu, gdyż często objawy istniejących nieprawidłowości są niespecyficzne i kojarzone z innymi przyczynami.