Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Niedobory potasu – czy dotyczą również Ciebie?

Niedobory potasu – czy dotyczą również Ciebie?
Kampanie marketingowe uświadomiły Polakom, że cierpią na powszechne niedobory magnezu. Tymczasem objawy takie jak drażliwość, permanentne zmęczenie, kurcze mięśni czy trudności z zasypianiem mogą pojawiać się także przy niedostatecznej podaży potasu. Niedostateczne spożycie potasu jest szczególnie uciążliwe w skutkach i niebezpieczne dla osób aktywnych, gdyż znacznie upośledza procesy związane z pracą mięśni i regeneracją powysiłkową.

Potasu dostarczamy zbyt mało

Współczesne modele żywieniowe, oparte na wysoko przetworzonej żywności sprzyjają powstawaniu znacznych niedoborów potasu. Określenie dobowego zapotrzebowania na ten pierwiastek jest trudne, jak do tej pory nie ustalono precyzyjnie, jaka jego ilość jest optymalna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zapobiegania powstawania negatywnych skutków zdrowotnych. Należy mieć na uwadze, że podaż potasu powinna być dopasowana indywidualnie, w zależności od płci, wieku, kondycji zdrowotnej czy aktywności fizycznej. Normy dotyczące spożycia potasu w Polsce nawiązują do ustaleń amerykańskich i kanadyjskich ekspertów, którzy przyjęli, iż wystarczające spożycie (AI) u ludzi dorosłych pomiędzy 19 a 50 rokiem życia wynosi 4700 mg na dobę. 

Zwiększone zapotrzebowanie

Dawka potasu przyjmowana z pożywieniem powinna być zwiększona u kobiet karmiących, a także u sportowców obarczonych dużym wysiłkiem lub trenujących w warunkach wysokiej temperatury. Zapotrzebowania wzrasta w przypadku stosowania środków moczopędnych, przeczyszczających, a także w przypadku niektórych chorób (np. w chorobach układu krążenia, wybranych chorobach nerek, a także w przypadku wymiotów, biegunek, nadmiernej potliwości). Zasadniczą jednakże przyczyną powstawania objawów niedoboru potasu jest nieprawidłowo zbilansowany jadłospis, opierający się na słabej jakości produktach zasobnych w duże ilości sodu.

Objawy niedoboru 

O klinicznych niedoborach potasu mówi się wtedy, gdy jego stężenie w surowicy krwi wynosi poniżej 3,4 mmol/l. Do najbardziej typowych objawów należą: przewlekłe zmęczenie, brak energii do wykonywania codziennych obowiązków (o dodatkowej aktywności fizycznej nawet nie wspominając), mimowolne skurcze mięśni szkieletowych, arytmie, podwyższone ciśnienie krwi, problemy skórne w postaci trądziku, zaparcia, drażliwość i gorsze samopoczucie. Przewlekłe stany niedoboru tego pierwiastka prowadzą do rozwoju chorób układu krążenia, a także wielu innych dolegliwości, takich jak np. kamica nerkowa.

Źródła potasu w żywności

Chociaż pierwiastek ten występuje w wielu owocach i warzywach, to głównym jego źródłem w typowo polskich jadłospisach są ziemniaki (pokrywają około 25% zapotrzebowania). Jest to kolejny powód do tego, aby nie eliminować tych warzyw z jadłospisu – wbrew obiegowym opiniom ziemniaki są bardzo cennym składnikiem menu, nawet w przypadku diet ukierunkowanych na redukcję tkanki tłuszczowej. Potas występuje także w sporych ilościach w owocach świeżych i suszonych (bananach, figach, kiwi, awokado), warzywach (boćwinie, karczochach, brokułach, brukselce, batatach, pomidorach,), orzechach (migdałach), produktach zbożowych z pełnego przemiału, kaszach i  roślinach strączkowych.

Podsumowanie

Niedobory potasu związane są z niedostateczną podażą warzyw i owoców w jadłospisie, a także nadmiernym spożyciem produktów wysoko przetworzonych. Konsekwencje mogą być bardzo dotkliwe: począwszy od upośledzenia mechanizmów regeneracji powysiłkowych, poprzez mimowolne skurcze mięśni, mrowienia czy zaburzenia w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Jeżeli zależy ci na dobrym zdrowiu i formie fizycznej, nie zastępuj urozmaiconej i bogatej w owoce i warzywa diety suplementami w proszku czy kapsułce, pamiętaj też o właściwym nawodnieniu organizmu.