Wydawać by się mogło, że nic tak nie poprawia humoru, jak czekolada. Jednak psycholodzy z Uniwersytetu Cardiff w Anglii doszli do zupełnie innych wniosków. Okazuje się, że chipsy i czekolada pogarszają nastrój studentów w odróżnieniu od owoców!
Badanie
Psycholodzy podzielili 100 studentów na trzy grupy. Wszystkie trzy grupy miały za zadanie jeść przekąskę w godzinach popołudniowych przez okres 10 dni:
grupa I spożywała czekoladę (zaznaczyć trzeba, że był to wyrób typowo cukierniczy, a nie czekolada gorzka bogata m.in. w polifenole),
grupa II jadła chipsy,
grupa III jadła banana, mandarynkę lub jabłko.
Naukowcy wykorzystali do badania kwestionariusz oceniający stres emocjonalny i zmęczenie. Badani wskazać musieli również poziom zmęczenia. Ocenie podlegał również poziom lęku i częstotliwość stanów depresyjnych.
Wyniki
Studenci, którzy w ramach przekąski jedli chipsy i czekoladę wykazywali większe cechy przygnębienia, byli bardziej zmęczeni i bardziej zestresowani w miarę postępu eksperymentu.
Studenci spożywający owoce nie wykazywali podobnych cech. Byli mniej zaniepokojeni i fizycznie czuli się lepiej, a ich funkcje poznawcze również uległy poprawie.
Wnioski
Spożywanie owoców poprawia nastrój psychiczny w odróżnieniu od chipsów i czekolady.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.