Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Owoce, warzywa i herbata zmniejszają ryzyko raka płuc u palaczy

Owoce, warzywa i herbata zmniejszają ryzyko raka płuc u palaczy
Wdychanie dymu tytoniowego związane jest z drastycznie wyższym ryzykiem zachorowania na raka płuc. W zasadzie 9 na 10 chorych na ten rodzaj nowotworu pali bądź palił w przeszłości. Rak płuc niestety bardzo często kończy się śmiercią, stąd też kwestia profilaktyki obejmująca przede wszystkim zerwanie z nikotynowym nałogiem to kwestia niezwykle istotna. Wiele jednak wskazuje na to, że niektóre składniki żywności mogą w pewnych zakresach zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów wśród palaczy, tak przynajmniej sugerują niedawno opublikowane badania.

Szczególny potencjał ochronny zdaje się mieć wysokie spożycie warzyw, co istotne – zdaniem specjalistów – ważna jest różnorodność. Innymi słowy nie ma jednego magicznego warzywa, dietę należy urozmaicać rozmaitymi ich gatunkami. Podobnie sytuacja wygląda z owocami, których wysoki udział w diecie również może zmniejszać ryzyko raka płuc. W badaniach epidemiologicznych zaobserwowano statystycznie niższą częstotliwości występowania nowotworów wśród palaczy, którzy przyznawali, że regularnie jadają warzywa i owoce.

Najprawdopodobniej związane jest to z obecnością polifenoli, antocyjanów oraz karotenoidów w tkankach jadalnych produktów roślinnych. Związki te mogą potencjalnie hamować proces nowotworzenia, indukując apoptozę (samozniszczenie) zmienionych komórek, a także hamować proces angiogenezy, czyli tworzenia się naczyń krwionośnych, przy pomocy których nowotworowo zmieniona tkanka może się rozwijać.

Podobne działanie wykazują polifenole zawarte w liściach herbacianych. Zwłaszcza napar z zielonej herbaty, ale także popularna u nas herbata czarna jest źródłem związków o potencjale ochronnym. Podobnie jak w przypadku warzyw i owoców, tak i również w przypadku herbaty zauważono w badaniach, że regularna  konsumpcja powiązana jest z niższą częstotliwością występowania raka płuc wśród osób palących. Zwrócić jednak należy uwagę, że palacze gustujący w gorących naparach mogą być bardziej narażeni na nowotwory jamy ustnej.

Oczywiście to, że w niektórych produktach żywnościowych obecne są substancje, które mogą w pewnym stopniu zmniejszać niekorzystny wpływ toksycznych związków wdychanych razem z dymem tytoniowym nie oznacza, iż można bezkarnie palić sobie paczkę papierosów dziennie, zapijając się herbatą i zajadając bananami. Nic bardziej mylnego, zarówno entuzjaści warzyw i owoców, jak ich zagorzali przeciwnicy – jeśli palą – mogą zachorować na raka, tak płuc jak i innych tkanek i narządów, a w raz z każdym kolejny papierosem szansa na rozwinięcie choroby się zwiększa.

Dlatego najlepszym sposobem by uchronić się przed nowotworem dróg oddechowych jest zaprzestanie palenia, najlepiej dziś, a warzywa i owoce i tak warto jeść – dla zdrowia.

Źródła: Int J Cancer. 2003 Dec 20;107(6):1001-11. Cancer Causes Control. 2000 Feb;11(2):101-15.

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie