BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Pijesz dużo herbaty? Uważaj na niedobory żelaza!

Zielona herbata postrzegana jest obiegowo jako napój o silnych walorach prozdrowotnych. Faktycznie tak jest w istocie, w herbacianym naparze zawarte są związki fenolowe, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm zmniejszając negatywne skutki stresu oksydacyjnego, wspomagając redukcję tłuszczu i chroniąc układ krążenia. Niestety, herbata ma też i drugie oblicze – wysoka jej konsumpcja może zmniejszać wchłanianie żelaza!

Herbata dla zdrowia i urody

Liście herbaciane stanowią skoncentrowane źródło rozmaitych związków o działaniu prozdrowotnym. Co ciekawe, substancje te są obecne tak w świeżym surowcu, jak i również suszonym i fermentowanym. Proces fermentacji jednak wpływa także na polifenole przez co zmieniają one swoje właściwości. I tak oto w zielonej i białej herbacie obecne są głównie katechiny, a w herbacie czarnej – teaflawiny i tearubiginy. Wszystkie te składniki jednak wykazują aktywność antyoksydacyjną, a dodatkowo wpływają na wrażliwość insulinową i kilka innych ważnych parametrów.

Złe oblicze polifenoli

Związki fenolowe obecne w herbacie mogą nam niekiedy szkodzić. Nie jest to jednak działanie bezpośrednie (choć przy bardzo wysokim spożyciu herbaty może dojść do uszkodzenia wątroby, trzeba byłoby jednak pić po kilkadziesiąt filiżanek naparu dziennie), a pośrednie. Otóż wspomniane substancje mogą hamować przyswajanie żelaza z przewodu pokarmowego. Tak przynajmniej pokazują badania przeprowadzone przez specjalistów z Uniwersytetu Stanowego w Pensylwanii. Autorzy sprawdzili jak wpływają na komórki jelit związki fenolowe zawarte w ilościach herbacianych i w pestkach winogron. Okazało się, że polifenole wiążą się z żelazem we wnętrzu enterocytów tworząc kompleksy, które nie mogą ulec transportowy przez błony komórkowe. W efekcie żelazu nie dostaje się do krwiobiegu.

Wnioski, czyli - kto powinien uważać?

Niedobory żelaza należą do najczęstszych niedoborów pokarmowych. Nie wszyscy są jednak nimi zagrożeni. W grupie ryzyka znajdują się zdecydowanie:

  •     kobiety w wieku rozrodczym,

  •     sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych (zwłaszcza panie),

  •     weganie (zwłaszcza panie).

Tak więc to właśnie jednostki przynależące do jednej z wspomnianych powyżej grup powinny uważać z konsumpcją herbat oraz ekstraktów zawierających herbaciane ekstrakty.

Dla równowagi warto dodać, że w przypadku mężczyzn niedobory żelaza występują bardzo rzadko i dotyczą raczej jedynie panów uprawiających dyscypliny długodystansowe. W przypadku mężczyzn częstsze jest nadmierne spożycie tego pierwiastka w stosunku do potrzeb ustrojowych.

 

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.