IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Problemy jelitowe - dieta niskiego FODMAP

Utrzymujący się przez dłuższy czas dyskomfort dolnego odcinka pokarmowego, któremu towarzyszą takie nieprzyjemne objawy jak: ból nadbrzusza i podbrzusza, bulgotanie, uczucie przelewania w brzuchu, wzdęcia, gazy, zaparcia, biegunki, najczęściej jest przyczyną zespołu jelita drażliwego (IBS). Dolegliwości te są wywoływane przez ponadnormatywne i częstsze kurczenie się jelit po posiłku.

 

Przy tego typu zaburzeniach często stosowane jest leczenie farmakologiczne, wspomagające funkcję jelit, które daje pozytywne efekty. Jednak samo wprowadzenie zmian w trybie życia i w sposobie odżywiania dają znaczące efekty, a niekiedy nawet eliminują problem.

Jakie zmiany wprowadzić w sposobie odżywiania?

Zmiany jakie warto wprowadzić w diecie dotyczą głównie ograniczenia spożycia produktów zasobnych w FODMAP, czyli produktów zawierających łatwo fermentujące olgio-, di- i monosacharydy (cukry) oraz poliole.

Produktami szczególnie zasobnymi w FODMAP są:

  • źródła laktozy: mleko, maślanka, śmietana, jogurt, twaróg, delikatne sery białe;
  • nasiona roślin strączkowych;
  • żyto i pszenica;
  • orzechy nerkowca i pistacje;
  • owoce z przewagą fruktozy: gruszki, jabłka, brzoskwinie, morele, mango, arbuzy, nektarynki, a także zawierające poliole - np. śliwki;
  • por, buraki ćwikłowe, kapusta, patisony, cebula, szparagi, brukselka, brokuły, kalafior, koper włoski, groszek zielony, czosnek, karczochy,;
  • miód, syrop z agawy, syrop glukozowo - fruktozowy, poliole (sorbitol, ksylitol, mannitol, maltitol);
  • grzyby.

Produktami niskiego FODMAP są:

  • ser parmezan, cheddar, szwajcarski, mozzarella, brie, camembert, masło;
  • owies, orkisz, ryż, komosa ryżowa;
  • migdały, fistaszki, orzechy pekan, włoskie, piniowe, makadamia,
  • sezam, pestki słonecznika, dyni;
  • mandarynki, grejpfruty, pomarańcze, truskawki, kiwi, winogrona, cytryny, ananasy, jagody;
  • pomidory, marchew, kapusta, seler, ogórki, papryka, sałata, słodkie ziemniaki, bakłażan, szczypior, dynia, kukurydza;
  • cukier stołowy, stewia, syrop klonowy, aspartam;
  • tofu,
  • jaja,
  • mięso.

A co z trybem życia?

Objawy zespołu jelita drażliwego szczególnie manifestują się w sytuacjach stresowych. Dlatego warto w przypadku tego schorzenia stosować techniki relaksacyjne oraz aktywność fizyczną, dzięki którym stres nie sprawi, że jelita zostaną nadmiernie pobudzone.

Jeżeli cierpisz na długotrwały dyskomfort ze strony dolnego odcinka przewodu pokarmowego, warto przeanalizować dotychczasowe odżywianie i wprowadzić zmiany, które skutecznie pomogą w pozbyciu się problemów.

 

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.