Przy tego typu zaburzeniach często stosowane jest leczenie farmakologiczne, wspomagające funkcję jelit, które daje pozytywne efekty. Jednak samo wprowadzenie zmian w trybie życia i w sposobie odżywiania dają znaczące efekty, a niekiedy nawet eliminują problem.
Jakie zmiany wprowadzić w sposobie odżywiania?
Zmiany jakie warto wprowadzić w diecie dotyczą głównie ograniczenia spożycia produktów zasobnych w FODMAP, czyli produktów zawierających łatwo fermentujące olgio-, di- i monosacharydy (cukry) oraz poliole.
Produktami szczególnie zasobnymi w FODMAP są:
- źródła laktozy: mleko, maślanka, śmietana, jogurt, twaróg, delikatne sery białe;
- nasiona roślin strączkowych;
- żyto i pszenica;
- orzechy nerkowca i pistacje;
- owoce z przewagą fruktozy: gruszki, jabłka, brzoskwinie, morele, mango, arbuzy, nektarynki, a także zawierające poliole - np. śliwki;
- por, buraki ćwikłowe, kapusta, patisony, cebula, szparagi, brukselka, brokuły, kalafior, koper włoski, groszek zielony, czosnek, karczochy,;
- miód, syrop z agawy, syrop glukozowo - fruktozowy, poliole (sorbitol, ksylitol, mannitol, maltitol);
- grzyby.
Produktami niskiego FODMAP są:
- ser parmezan, cheddar, szwajcarski, mozzarella, brie, camembert, masło;
- owies, orkisz, ryż, komosa ryżowa;
- migdały, fistaszki, orzechy pekan, włoskie, piniowe, makadamia,
- sezam, pestki słonecznika, dyni;
- mandarynki, grejpfruty, pomarańcze, truskawki, kiwi, winogrona, cytryny, ananasy, jagody;
- pomidory, marchew, kapusta, seler, ogórki, papryka, sałata, słodkie ziemniaki, bakłażan, szczypior, dynia, kukurydza;
- cukier stołowy, stewia, syrop klonowy, aspartam;
- tofu,
- jaja,
- mięso.