O tym, że przyprawy stanowić mogą niezwykle wartościowy i użyteczny dodatek do diety, mówi się ostatnio coraz więcej. Są one obfitym źródłem przeciwutleniaczy i związków o działaniu przeciwzapalnym. Okazuje się jednak, że właściwości niektórych przypraw są na tyle nietuzinkowe, iż mogą w sposób znaczący wpływać na funkcjonowanie wybranych układów, tkanek i narządów. Taką przyprawą jest… kurkuma, w przypadku której można mówić o niemalże „cudownym” oddziaływaniu na funkcjonowanie mózgu.
Czym jest kurkuma?
Kurkuma znana jest przede wszystkim jako składnik curry, choć warto wspomnieć, iż można ją nabyć w „czystej formie” w zasadzie w każdym sklepie spożywczym. Przyprawa ta zwana także "indyjskim szafranem", stosowana jest od tysięcy lat w orientalnej kuchni, a także w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. Kurkumę otrzymuje się z rośliny zwanej ostryżem, która spokrewniona jest z imbirem (czyli przyprawą wyróżniającą się ciekawym potencjałem prozdrowotnym).
Tradycja czy nauka?
Na rzecz unikalnych walorów kurkumy świadczą nie tylko tradycyjne przekazy, ale również badania naukowe. Przyprawa ta okazuje się być skoncentrowanym źródłem substancji wykazujących silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz hepatoprotekcyjne (ochraniające komórki wątroby). Najsilniej działającą i najlepiej zbadaną substancją tego typu jest kurkumina. Najnowsze dane pozwoliły odkryć także inne cenne walory kurkumy i wyodrębnić odpowiedzialny za nie związek, który nazwany został tumeronem.
Unikalne właściwości tumeronu
Tumeron na tle innych znanych nam substancji występujących w przyrodzie, posiada przynajmniej jedną wyjątkową właściwość. Otóż związek ten stymuluje namnażanie i różnicowanie komórek macierzystych w obrębie mózgu. Tumeron pobudza także aktywność unikalnych czynników biologicznych stymulujących tzw. „samonaprawę” komórek nerwowych, co powiązane jest z procesem autofagocytozy. Wcześniejsze badania pokazały także, iż wspomniana substancja działa także przeciwzapalnie w obrębie układu nerwowego, co wynika z jej hamującego wpływu na procesy aktywacji mikrogleju.
Praktyczne skutki
Termin „naprawa mózgu” brzmi dość intrygująco. Odnosi się też do wyobraźni, ale po głębszym zastanowieniu - tak naprawdę niewiele mówi. Warto więc zadać sobie pytanie dotyczące praktycznych skutków działania tumeronu. Otóż okazuje się, że związek ten może znaleźć zastosowanie w medycynie. Autorzy wykonanych niedawno badań sugerują, że tumeron znajdzie zastosowanie w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera!
Podsumowanie
Kurkuma ma szereg ciekawych właściwości, z których szczególnie interesujący okazuje się wpływ na funkcjonowanie mózgu. Przyprawa ta jest źródłem tumeronu, który stymuluje procesy naprawcze w obrębie tkanki nerwowej. Nasz mózg starzeje się każdego dnia, a proces ten zachodzić może w różnym tempie, zależnie od rozmaitych czynników. Pod wpływem długotrwałego lub bardzo silnego stresu, ekspozycji na działanie niektórych toksyn, niedoboru snu, proces starzenia wyraźnie przyspiesza. Oprócz zmiany trybu życia, warto także pomyśleć o czynnikach żywieniowych, mogących pozytywnie wpływać na kondycję umysłową. Jednym z niezwykle wartościowych dodatków do diety może okazać się kurkuma.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.