Wiosna to czas, w którym mamy możliwość wzbogacenia naszej codziennej diety o produkty sezonowe o wyjątkowych właściwościach kulinarnych, odżywczych i prozdrowotnych. Jednym z warzyw jakie o tej porze roku szczególnie warto włączyć do menu są szparagi. Co oprócz walorów smakowych sprawia, że stanowią tak pożądany składnik jadłospisu?
Trochę historii
Szparag jest warzywem pochodzącym najprawdopodobniej z Azji, uprawianym dziś niemalże na całym świecie. Kulinarne i zdrowotne walory tych roślin prawdopodobnie niezwykle cenili sobie starożytni Egipcjanie, Rzymianie a także Turcy i Arabowie. Świadczą o tym zarówno malowidła ścienne, jak i późniejsze zapisy dotyczące sposobu uprawy jak i właściwości leczniczych. W medycynie tradycyjnej od niepamiętnych czasów szparagom przypisuje się pozytywny wpływ na układ pokarmowy, nerki, a także moc typową dla afrodyzjaków. Współcześnie niektóre z przypisywanych od dawna szparagom walorów zdrowotnych udało się potwierdzić w badaniach naukowych, istnieje także spora liczba suplementów diety zawierających ekstrakty z tej rośliny.
Wartość odżywcza i zdrowotna
Już sama nazwa rośliny „szparag lekarski” (Asparagus officinalis L.) sugeruje, że warzywo to posiada cenne właściwości. Szparagi oprócz wysokiej zawartości związków odżywczych zaliczanych do witamin i składników mineralnych dostarczają także substancji biologicznie czynnych o charakterze nieodżywczym. Znaczenie kluczowe tutaj mają fitosterole (jak choćby β-sitosterol), wpływające na poziom cholesterolu i saponiny sterydowe (w tym znaczna ilość protodioscyny znanej choćby z suplementów diety wpływających na libido i ogólną witalność, zawierających ekstrakty z buzdyganka ziemnego), a także liczne flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, antyagregacyjnych. Oprócz tego szparagi dostarczają sporej dawki witamin: K i kwasu foliowego oraz pewnych ilości witamin E, C, B2, B1, karotenoidów. Składniki mineralne zawarte w tym warzywie to przede wszystkim miedź, potas, jod, selen i magnan.
Przygotowanie szparagów
Niewłaściwe przechowywanie i niestaranna obróbka szparagów sprawić mogą, że dania z nich przygotowane będą niesmaczne. Warzywo to bezwzględnie musi być świeże. Białe szparagi w przeciwieństwie do zielonych muszą zostać obrane. Szparagi obieramy małym i ostrym nożykiem bez ząbków, starając się robić to dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna. Twarde, zdrewniałe końcówki należy odciąć zarówno w przypadku białych jak i zielonych szparagów. Gotować je najlepiej w wysokim i wąskim naczyniu tak, aby główki wystawały lekko z gotującej się wody. Można też kupić specjalny garnek do gotowania szparagów. Wodę należy osolić i lekko dosłodzić a także – dodać masła. Zazwyczaj białe szparagi trzeba gotować mniej więcej kwadrans, zielonym wystarczy 5 – 10 minut.
Podsumowanie
Szparagi stanowić mogą cenny dodatek do wiosennej diety zarówno ze względu na swoje walory kulinarne, jak i odżywcze i prozdrowotne. Warto jednak zwrócić uwagę na ich świeżość przed zakupem, a także w staranny sposób poddawać kulinarnej obróbce. Nadmierne spożycie szparagów może powodować wzdęcia, wiec nie należy przesadzać z ich spożyciem. Wiele osób po konsumpcji tego warzywa zauważa nie przyjemny zapach moczu, co nie jest powodem do niepokoju.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.