Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

„Stres” podnosi wartość odżywczą warzyw i owoców

„Stres” podnosi wartość odżywczą warzyw i owoców
Chociaż może się to wydawać nieprawdopodobne, to istnieją dowody na to, że niesprzyjające warunki środowiskowe, pozytywnie wpływają na wartość odżywczą warzyw i owoców. Ponieważ zależność ta jest niezwykle intrygująca warto zastanowić się z czego wynika i... czy aby na pewno jest prawdziwa?

Warzywa i owoce w zdrowej diecie

Warzywa i owoce stanowią ważny element zdrowej diety. Dostarczają bowiem wielu cennych dla nas składników takich jak witaminy A, C, E, B6, kwas foliowy, a także są zasobne w ważne pierwiastki, zwłaszcza potas, magnez, miedź, mangan, cynk, wapń i selen. Nie bez znaczenia jest też obecność włókna pokarmowego, stanowiącego pożywkę dla dobrotliwej mikroflory bakteryjnej w naszych jelitach. Dodatkowo, w owocach zawarte są substancje nieodżywcze, które posiadają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wszystko to sprawia, że owoce i warzywa warto włączyć na stałe do codziennego menu.

Sklepowe” VS „naturalne”

Dość powszechne jest przekonanie, iż owoce i warzywa dostępne w sklepach, charakteryzują się mierną wartością odżywczą, a zasobne w witaminy i składniki mineralne oraz inne prozdrowotnie działające na nas substancje, są tylko pokarmy z „przydomowego ogródka”. Choć przeświadczenie to jest trochę przesadzone, to ma pewne uzasadnienie - tak naprawdę sklepowe pokarmy także dostarczają wspomnianych składników, ale w mniejszych ilościach niż produkty uprawiane w tradycyjnych czy „ekologicznych” warunkach. Przyczyną rozbieżności jest przede wszystkim sposób uprawy, przy czym mechanizmy leżące u jej podstaw okazują się niezwykle intrygujące.

Dobry stres

Stres jest często postrzegany przez nas jako czynnik szkodliwy. W rzeczywistości jednak, stres może mieć również dobre oblicze, gdyż uaktywnia mechanizmy adaptacyjne. W przypadku nas samych, stres stanowi bodziec do rozwoju, przykładem dobrego stresu może być trening siłowy, który przecież stanowi dla organizmu obciążenie (i doprowadza do mikrouszkodzeń mięśniowych), a który zarazem pobudza mięśnie do wzrostu i poprawia zdrowie metaboliczne. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku owoców i warzyw – te, które żyją w warunkach bezstresowych (np. w szklarniach, bez negatywnego wpływu czynników atmosferycznych i bez obecności szkodników), produkują mniej antyoksydantów niż te, które rosną w „trudniejszych” warunkach.

Niezwykle ciekawych danych w przedstawionej powyżej materii, dostarczają badania przeprowadzone przez naukowców z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, które wykazały, że zależnie od wpływu czynników stresowych, zawartość związków fenolowych w warzywach i owocach może różnić się niemal czterokrotnie! David Haytowitz, jeden z autorów badania, uważa, że wpływ może mieć tutaj nie tylko aspekt meteorologiczny i obecność potencjalnych szkodników, ale nawet pora zbioru! Owoce i warzywa zbierane rano są „mniej zestresowane” niż te zbierane koło południa!

Podsumowanie

Stres służy roślinom – tym kontrowersyjnym stwierdzeniem można podsumować przytoczone dane. To między innymi, ze względu na wpływ czynników stresowych warzywa i owoce z tradycyjnych upraw są bardziej zasobne w antyoksydanty niż ich przemysłowe odpowiedniki (przy czym różnice mogą być wielokrotne).