Naukowcy pod wodzą Zhu CG sprawdzali czy witamina D ma wpływ na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (nonalcoholic fatty liver disease – NAFLD). NAFLD to choroba związana ze stłuszczeniem wątroby, co uwidacznia się w badaniach obrazowych lub badaniu histologicznym.
Szczury podzielono na grupy i:
karmiono zwyczajnie, standardową dietą,
karmiono dietą wysokotłuszczową,
karmiono dietą wysokotłuszczową i podawano im witaminę D (5 μg/kg masy ciała, dwa razy w tygodniu),
Sprawdzano profil lipidowy, funkcjonowanie wątroby, mierzono gromadzenie tłuszczów wewnątrzwątrobowych oraz stężenie wapnia. Mierzono stres oksydacyjny (MDA oraz zawartość F2α-isoprostane).
Wyniki
Podawanie witaminy D:
poprawiło profil lipidowy,
zredukowało stłuszczenie wątroby,
zmniejszyło stan zapalny,
zmniejszyło stres oksydacyjny (mierzony MDA oraz zawartością F2α-isoprostane),
Najprawdopodobniej witamina D ma wpływ na ekspresję genów związanych z enzymami antyoksydacyjnymi w ustroju. Czy witamina D może być skuteczną terapią dla NAFLD? Potrzeba o wiele więcej dobrze kontrolowanych badań prowadzonych u ludzi, by to potwierdzić.
Źródła:
Zhu CG „Active form of vitamin D ameliorates non-alcoholic fatty liver disease by alleviating oxidative stress in a high-fat diet rat model.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28539530
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.