Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Wpływ umysłu na uczucie sytości

Wpływ umysłu na uczucie sytości
Starożytni Chińczycy wierzyli, że w niektórych przypadkach korzystniej jest spożywać niewłaściwe pokarmy z właściwym nastawieniem, niż odwrotnie. Niedawno Amerykańscy naukowcy wykazali, że takie przekonanie nie jest zupełnie bezpodstawne. Swoje wyniki zaprezentowali w publikacji o intrygującym tytule: „Mind over milkshakes: mindsets, not just nutrients, determine ghrelin response” [1].

 

Autor artykułu:

Łukasz Kowalski jest kandydatem na doktora w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Prowadzi indywidualne konsultacje i seminaria dietetyczne. Jest także autorem kilkudziesięciu artykułów dotyczących żywienia i aktywności fizycznej opublikowanych w czasopismach, takich jak: Kulturystyka i Fitness Sport dla Wszystkich, Fitness Authority oraz Muscular Development.

kontakt: http://180rekompozycja.pl

Na pierwszym spotkaniu uczestnicy owego eksperymentu (46 osób; głównie kobiety; wiek: 18-35 lat; prawidłowe BMI lub nadwaga) zostali poinformowani, że w centrum dietetycznym Uniwersytetu Yale trwają prace nad dwoma koktajlami mlecznymi charakteryzującymi się różną zawartością składników odżywczych. Jednocześnie celem badania jest określenie, czy oba koktajle mają podobny smak, a także jaki jest ich wpływ na reakcje organizmu w związku z różnym składem (niska zawartość tłuszczu vs. wysoka; niska zawartość cukru vs. wysoka). Dodatkowo uczestnicy dowiedzieli się, że będą mogli spróbować jednego z koktajli podczas pierwszej sesji pomiarowej i drugiego podczas drugiej sesji za tydzień. Na etykietach obu koktajli znajdowały się następujące informacje: 

Sensi-Shake – Guilt Free Satisfaction

0 g tłuszczu

0 g cukrów dodanych

140 kcal!

Indulgence – Decadence you Deserve

30 g tłuszcze

56 g cukry

620 kcal!

 

Podczas każdej sesji pomiarowej pobór krwi dokonywany był w 20, 60 i 90 minucie. Między 20 a 60 minutą uczestnicy oceniali etykiety koktajli. Miedzy 60 a 90 minutą spożywali koktajle oraz oceniali ich smak i zapach. Dodatkowo ocenie podlegały właściwości dietetyczne koktajli.

Kluczowe aspekty, a więc pomiar uczucia sytości dokonywany był w sposób subiektywny – wizualna skala analogowa oraz obiektywny na podstawie stężenia greliny.

Grelina jest hormonem peptydowym syntetyzowany w błonie śluzowej żołądka, który zwiększa uczucie łaknienia oraz zmniejsza wydatek energetyczny. Jej wydzielanie nasila się wraz z pojawieniem się ujemnego bilansu energetycznego. Jednocześnie wydzielanie greliny zdaje się dopasowywać do pór spożywania posiłków. Przykładowo, gdy zazwyczaj spożywamy obiad o 14:00, poziom greliny wzrasta, gdy zbliża się 14:00, żeby przypomnieć nam,  że już pora coś przegryźć [2]. Dodatkowo co jest szczególnie interesujące odnośnie wyników omawianego eksperymentu spadek poziomu greliny po posiłku jest proporcjonalny do  kaloryczności tego posiłku.  

Wyniki: Zgodnie z przewidywaniami uczestnicy postrzegali niskokaloryczny koktajl „Sensi-Shake” jako zdrowszy. Nie odnotowano różnic w subiektywny uczuciu sytości po konsumpcji obu koktajli, ale spadek poziomu greliny po konsumpcji koktajlu „Indulgence” był bardziej znaczący.

W uzyskanych wynikach nie byłoby nic dziwnego, gdyby nie fakt, że w rzeczywistości oba koktajle, mimo różnych etykiet, zawierały tyle samo kalorii (380 kcal) i makroskładników!

W literaturze naukowej jest więcej dowodów na to, że stan umysłu może mieć wpływ na skuteczność różnych zabiegów. Warto chociażby wspomnieć o publikacji Crum i Langer, gdzie samo poinformowanie pokojówek hotelowych,  że sprzątanie pokoi, to korzystne ćwiczenia, które kwalifikują  je do grupy osób prowadzących aktywny styl życia, doprowadziło po 4 tygodniach do korzystnych zmian licznych parametrów zdrowotnych (masa ciała, ciśnienie tętnicze krwi, poziom tkanki tłuszczowej, WHR i BMI) [3]. Z kolei, Beedie i wsp. wykazali, że zapoznanie się z pozytywnymi lub negatywnymi opiniami odnośnie skuteczności danego suplementu może mieć istotny wpływ na jego faktyczne działanie w zakresie poprawiania lub co ciekawe pogarszania wydolności fizycznej („efekt nocebo” – negatywne objawy efektu placebo) [4].

Komentarz/zastosowanie

Interesujące jest, że postrzeganie żywności - myśli, wierzenia i/lub oczekiwania według przedstawionych wyników mogą mieć istotny wpływ na odpowiedz hormonalną i być może również uczucie sytości, chociaż subiektywna ocena tego nie potwierdziła. Mimo wszystko, na chwilę obecną trudno powiedzieć w jakim stopniu postrzeganie żywności może oddziaływać na stężenia innych hormonów (w omówionym badaniu mierzono jedynie poziom greliny) oraz na długoterminowe efekty w postaci zmian składu ciała i stanu zdrowia.

Na podstawie przedstawionych wyników można doszukiwać się odpowiedzi na pytanie dlaczego diety oparte na produktach typu „light” są mało skuteczne. Często produkty typu „light” są tylko pozornie niskokaloryczne, a mimo to w związku z przedstawionymi mechanizmami mogą nie mieć pożądanego wpływu na hormonalną regulację uczucia sytości.

Na koniec, skoro już mowa o produktach „light”, wspomnę jeszcze o „efekcie Oreo”  - piję chude mleko, więc mogę pozwolić sobie na jakieś małe ciasteczko;)

 

Źródła: 1) Crum i wsp. (2011). Mind over milkshakes: mindsets, not just nutrients, determine ghrelin response. Health Psychol. 30: 424-9. 2) LeSauter i wsp.. (2009). Stomach ghrelin-secreting cells as food-entrainable circadian clocks. Proc Natl Acad Sci U S A. 106: 13582-7. 3) Crum i Langer. (2007). Mind-set matters: exercise and the placebo effect. Psychol Sci. 18: 165-71. 4) Beedie i wsp. (2007). Positive and negative placebo effects resulting from the deceptive administration of an ergogenic aid. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 17: 259-69.

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie Odchudzanie