Zdrowe przekąski na letnią imprezę

Lato to pora roku przy której życie towarzyskie kwitnie, częściej spotykamy się ze znajomymi, a także chętniej organizujemy „imprezy” na świeżym powietrzu – czasem przy grillu, czasem przy kawie, herbacie lub piwie czy drinku. Niejednokrotnie z powodu braku czasu lub pomysłów serwujemy sobie i zaproszonym gościom śmieciowe jedzenie typu chipsy, paluszki, słone orzeszki czy słodycze, co z kolei odbija się bardzo niekorzystnie na zdrowiu i sylwetce, a także samopoczuciu.

Ponoć „szczęśliwi kalorii nie liczą”, jednakże zwróćmy uwagę, że jest to hasło promowane przez osoby, które same posiadają przynajmniej lekką nadwagę .Dlatego warto zwracać uwagę na jakość i ilość spożywanych produktów – również podczas spotkań towarzyskich, tym bardziej, iż  wcale nie musi się to sprowadzać do nudnego żucia kiełków czy liścia sałaty! Zdrowa kuchnia też może być smaczna!

Co zatem serwować sowim przyjaciołom i znajomym, aby niekoniecznie zostać posądzonym o bycie szaleńcem na punkcie odżywiania i jednocześnie nie spędzić zbyt wiele czasu w kuchni? Przede wszystkim należy pamiętać, iż doskonałą alternatywą dla solonych przekąsek i słodyczy są produkty i dania posiadające znacznie większą gęstość odżywczą, czyli takie które oprócz kalorii dostarczają także składników odżywczych, takich jak choćby witaminy, minerały etc. Najbardziej polecane są:

Orzechy – pod warunkiem, że nie są prażone i solone doskonale sprawdzają się na   przyjęciach i spotkaniach towarzyskich. Są smaczne, sycące i zdrowe, szczególnie polecić należy migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie i makadamia. Stanowią one dobre źródło magnezu, wapnia a także witaminy E, błonnika i polifenole. Chociaż są wysokokaloryczne, to jednak ich spożycie jest dla jak najbardziej korzystne dla naszego organizmu. Orzechy znakomicie zastępują chipsy, chrupki, prażone orzeszki  oraz inne niezdrowe przekąski.

Świeże owoce – najlepsza alternatywa dla słodyczy, gdyż oprócz pożądanego smaku słodkiego wnoszą wiele cennych składników odżywczych (np. witamin), są przy tym orzeźwiające i ładnie się prezentują. Szczególnie polecane są owoce cytrusowe (np. pomarańcze, mandarynki, grejpfruty), a także wszelkie sezonowe (np. truskawki, czereśnie, porzeczki, agrest, brzoskwinie, arbuzy itp.).  Jeśli natomiast posiadasz więcej czasu – możesz pokusić się o zrobienie sałatki owocowej – pamiętaj jednak o zrezygnowaniu z bitej śmietany, wystarczy po prostu skropić owoce np. sokiem z cytryny lub mandarynki.

Oprócz wymienionych  orzechów i świeżych owoców istnieją jeszcze kilka innych sposobów na to, by połączyć przyjemne z pożytecznym i uraczyć gości zdrowymi i smacznymi przekąskami, które nie zaburzą w sposób istotny założeń – co częste o tej porze roku – odchudzającej diety.

Suszone owce – stanowią dobrą alternatywę dla słodyczy, jak i są mnie kłopotliwe niż owoce świeże, nie tracą także na atrakcyjnym wyglądzie (nie brunatnieją jak jabłka i nie zasuszają się jak mandarynki czy pomarańcze). Suszone morele, a także śliwki, figi i rodzynku oraz żurawina chętnie podjadane są przez większość gości.

Świeże warzywa – co prawda jeżeli zaserwujesz na spotkaniu towarzyskim jedynie marchewkę i rzodkiewki, to raczej nie licz na gorący entuzjazm gości. Możesz jednak przygotować do surowych warzyw smaczne dipy – np. jogurtowy lub pikantny, dzięki czemu przekąska nabierze „charakteru”. Dodatkowo warzywa – oprócz tego, że są źródłem np. błonnika, witamin, składników mineralnych;  pokrojone w podłużne paski (np. papryki, marchewki, seler naciowy) bardzo ładnie się prezentują, zwłaszcza jeżeli towarzyszą im niewielkie salaterki z kolorowymi sosami.

Ryby – jest to opcja nieco kontrowersyjna, warto jednak zauważyć, że niektóre dania z rob są dość proste w przygotowaniu. Szybko i łatwo możesz zaserwować koreczki z łososia i warzyw (np. z pomidorkiem koktajlowym i listkiem rukoli) lub podać bardziej swojskiego śledzia, np. w lekkim sosem jogurtowym. W przypadku, gdy dysponujesz większą ilością czasu możesz zrobić np. lekką sałatkę z tuńczykiem i razowym makaronem. Wystrzegaj się natomiast tłustych dressingów majonezowo-śmietanowych.

Jak widać pomysłów na zdrowe i smaczne przekąski może być przynajmniej kilka – dodatkowo nie muszą się one wiązać z bardzo dużym nakładem pracy czy czasu. Dodatkowo absolutnie nie namawiam do zupełnego zrezygnowania z serwowania „śmieciowego” jedzenia – goście powinni mieć prawo do zadecydowania o tym, co chcą zjeść – lepiej żeby nikt nie pomyślał, iż próbujesz odchudzić go na siłę…