Makaron z cukinii z szynką długodojrzewającą Serrano

Mój kolejny kulinarny eksperyment, tym razem z cukinią w roli głównej. Jak wiadomo, jest to bardzo zdrowe warzywo, które warto włączyć do diety, ale w wersji surowej nie kazdemu przypadnie do gustu, jednak w takim wydaniu smakuje wybornie. Dziś na zakupach wpadła mi w oko świetna szynka Serrano (i choć generalnie w ogóle nie jadam wędlin, to tej nie mogłam się oprzeć i kupiłam). Do tego przepisu mozna uzyc dowolne mięso czy nawet rybe- wszystko zależy od gustu i tego na co mamy ochotę.

SKŁADNIKI

* jedna cukinia 
* w moim przepisie i posiłku na dziś: długodojrzewająca, hiszpańska szynka Serrano w ilości 200g 
* pieprz czarny ziarnisty, pieprz czarny mielony 
* łyżka octu jabłkowego 
* łyżka oleju sezamowego tłoczonego na zimno 
(soli nie dodawałam, bo Serrano jest juz mocno słone)

Autorką dzisiejszego przepisu jest: kocio2009

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie dokladnie umyłam i pokroiłam na paseczki wraz ze skórką (jak makaron "tagliatelle"), uzywając do tego noża do plastrowania serów żółtych. Jest to najszybszy i najlepszy sposób, bo dzieki niemu mamy niemalże identyczne i cieniutkie paski. jak ktos nie posiada, to oczywiscie moze to zrobic zwykłym nozem czy obierakiem do warzyw. 

Gotujemy wodę w garnku i do wrzątku wrzucamy nasze paseczki cukiniowe (mozna dodac sól do smaku). U mnie gotowały się do miękkości około 6 minut. Sprawdzałam co chwile, czy już są miękkie (zwlaszcza te ze skórką). 

I to cała filozofia  Wykładamy na talerz i dorzucamy źrodlo bialka, na jakie mamy akurat chęć. 

OPINIA

byłam bardzo mile zaskoczona, bowiem cukinia w tej wersji smakuje i ma konsystencję makaronu. zanim to zrobiłam, to zastanawiałam sie co z tego wyjdzie, ale po obszamaniu juz wiem, że czesto bedę dodawać taki "makaronik" do potraw. 

 

Ten i tysiące innych przepisów znajdziecie w serwisie SFD.pl - dział KUCHNIA