Bułka pełnoziarnista z czosnkową piersią z kurczaka, pomidorem i sałatą lodową

Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.

 

 

Składniki podstawowe:

  • bułka pełnoziarnista 70g
  • mięso z piersi kurczaka bez skóry 70g
  • pomidor 60g
  • sałata lodowa 15g
  • jogurt naturalny 2% 20g
  • czosnek 3g
  • majonez 5g
  • migdały 15g

Składniki dodatkowe:

  • przyprawa do kurczaka (ziołowa)
  • sól/pieprz wg uznania
  • kurkuma

Jogurt naturalny połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek i niewielką ilość koncentratu pomidorowego lub keczupu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Pomidora umyć i pokroić, sałatę umyć. Gotowane mięso położyć  na liściu sałaty z pomidorem, polać sosem czosnkowym. Ułożyć na bułce.

Na deser - migdały

 

Wartości odżywcze (całość)

Kcal. 424

Białko 28g

Tłuszcze 15g

Węglowodany 40g