Aromatyczna pierś z kurczaka z sałatką z buraków

Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie oliwą z oliwek oraz przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze razem z obranym i umytym burakiem lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.

 

 

 

Składniki podstawowe:

  • mięso z piersi kurczaka bez skóry 80g
  • oliwa z oliwek 8ml
  • ziemniaki średnie 180g
  • buraki 85g
  • jabłko 40g

składniki dodatkowe:

  • suszony lubczyk
  • papryka czerwona ostra
  • kurkuma
  • szczypiorek

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Na talerzu posypać szczypiorkiem.

Po przestudzeniu buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jabłko również starte na tarce.

Przyprawić pieprzem i zamieszać.

Wartości odżywcze (całość)

Kcal. 300

Białko 21g

Tłuszcze 9g

Węglowodany 33g