Pięć produktów, które pomogą Ci wygrać z przeziębieniem

Przeziębienie, chociaż do poważnych przypadłości nie należy, potrafi wyjątkowo uprzykrzyć życie. Nieustanny katar, ból gardła, a nierzadko także uporczywy kaszel i ogólne rozbicie sprawiają, że każdy dzień staje się męczarnią. Najgorsze jest to, że na przeziębienie nie ma antidotum, którego zażycie spowodowałoby natychmiastowe i bezpowrotne ustąpienie objawów. W przypadku wirusowych infekcji górnych dróg oddechowych organizm musi poradzić sobie sam, tak więc kluczowe znaczenie dla przebiegu choroby ma odporność immunologiczna, którą oczywiście można wesprzeć przy pomocy odpowiedniej diety. Jeśli chciałbyś wiedzieć co jeść, by wspomóc naturalne siły obronne organizmu zapraszam do dalszej lektury.

 Cytrusy

Warzywa i owoce są nie tylko źródłem witaminy C, ale zawierają także szereg innych związków takich jak flawonoidy (hesperydyna, naryngina, kwercetyna), które wspomagają działanie układu immunologicznego i pomagają zwalczyć infekcję. Oczywiście szczególnie cenne są produkty w postaci surowej, nieprzetworzonej. Jeśli dopadło Cię przeziębienie postaraj się, by w Twoim menu nie zabrakło owoców takich jak grejpfruty, ale także warzyw np. brokułów, papryki,  cebuli, rzodkiewki i czosnku.

Ryby morskie

Ryby morskie takie jak łosoś są źródłem wielu składników, które korzystnie wpływają na działanie sił obronnych Twojego organizmu. Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 z jednej, a witamina D z drugiej strony wspierają walkę z intruzami jakimi są wirusy. Co więcej wykazano, że osoby z niedoborami witaminy D szczególnie często chorują na grypę, która może być powikłaniem nawet lekkiego przeziębienia. Biorąc pod uwagę, że w konwencjonalnej żywności tej witaminy jest – dosłownie – jak na lekarstwo, wszelkie obfite jej źródła, do których beż wątpienia należą tłuste ryby morskie – są na wagę złota.

Czosnek i cebula

Czosnek i cebula są tradycyjnie wykorzystywane do wspomagania leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. W warzywach tych obecne są związki siarki takie jak allina i allicyna, które działając bakteriobójczo przede wszystkim pomagają chronić organizm przed bakteryjnymi powikłaniami infekcji wirusowych, np. przed anginą. Cebula i czosnek powinny być spożywane na surowo. Cóż, trzeba się też pogodzić z efektem ubocznym ich spożywania jakim jest dość specyficzny zapach potu.

Zielona herbata

Zielona herbata uznawana jest za napój wybitnie prozdrowotny, wiele się mówi o tym, że jej regularna konsumpcja chronić może przed rozwojem niektórych poważnych chorób. Okazuje się także, że zawarte w zielonej herbacie katechiny pomocne mogą być w walce z wirusowymi infekcjami górnych dróg oddechowych. Chociaż trudno jednoznacznie stwierdzić, czy konsumpcja zielonej herbaty wpływa w sposób istotny na odporność immunologiczną organizmu ludzkiego, to zauważono że związki w niej zawarte hamują namnażanie wirusów, spowalniając rozwój infekcji.

Przyprawy

Imbir, chrzan, kurkuma, cynamon, goździki – te  niepozorne dodatki mogą okazać się pomocne w walce z przeziębieniem. Związki obecne w wymienionych powyżej przyprawach z jednej strony działają objawowo, zmniejszając nasilenie kataru czy kaszlu, z drugiej wpływają na odporność immunologiczną organizmu, a dodatkowo same mogą działać bakteriobójczo, chroniąc tym samym przed niebezpiecznymi powikłaniami. Warto o tym pamiętać.

Podsumowanie

Dania takie jak imbirowy łosoś czy halibut z chrzanem i warzywami, sałatki owocowe oraz napoje takie jak choćby zielona herbata z goździkami są nie tylko smacznym i niezwykle wartościowym elementem zdrowej diety, ale dodatkowo mogą pomóc uporać się z infekcjami górnych dróg oddechowych.. W przypadku przeziębienia warto nie tylko wspomagać się lekami działającymi objawowo, ale również wspierać naturalne siły obronne organizmu, w czym niezmiernie przydatna może być dobrze zbilansowana dieta.